NB I

Megbuktak a magyar edzők

Az élvonalban dolgozó edzőket nem vették fel a pro licences edzőképző tanfolyamra, mert megbuktak a felvételi vizsgán.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Többek között ifj. Dárdai Pál, Sándor Tamás, Dragóner Attila, Márton Gábor, Vincze Ottó vagy éppen Víg Péter szeretett volna jelentkezni az MLSZ pro licences edzőképző tanfolyamára. Igen ám, de azzal nem számoltak, hogy vége annak az időszaknak, amikor valaki néhány válogatottsággal a háta mögött máris beülhetett az iskolapadba.

Ma már felvételizni kell – egyébként a legalsóbb szintű edzőképző tanfolyamra is – és ezen a felvételin ők bizony elbuktak.

Már önmagában ez is indok lenne egy elbocsátó szép üzenetre, mert ugyebár ha egy NB I-es edző megbukik az edzőképzés felvételijén, akkor nem biztos, hogy azon a szinten dolgozik a szakmában, ahol kellene neki.

Az azonban még nagyobb pofátlanság, ahogy például a Pécsen vezetőedzőként dolgozó, de a végzettség hiányában másodedzőként bejegyzett Márton Gábor magyarázza a magyarázhatatlant:

„Semmi bajom az edzőképzéssel, sőt a következő felvételin is részt veszek, de nem jó irány, ha matematika érettségire készülve történelem tételek tesznek az ember elé. Nem hiszem, hogy egy vezetőedzőnek élettani feladatokkal is foglalkoznia kellene.”

Márton ugyanis – többi társával együtt – azon csúszott el, hogy nagyjából fogalma sem volt arról, hogyan működik az emberi – sportolói – szív, és hogyan hat a szervezetre mondjuk egy aerob edzés.

Dragóner Attila például azt mondta, hogy élettani kérdések is voltak pulzusról, vérnyomásról, de szerinte sem a vezetőedzőnek kell ezzel foglalkoznia, hanem az edző stábban dolgozó orvosnak.

Szalai László edzőképző-vezető szerint azonban ez nem így van:

„Napjainkban nem elégséges edzői felkészültség, ha valaki meg tudja mondani ki volt 74-ben a magyar bajnokság, vagy 78-ban a világbajnokság gólkirálya. A teszten olyan alapvető edzéselméleti és élettani kérdések voltak, amelyeket már a B-licences tanfolyam vizsgájára is tudni kellene. Többek között olyan alapvető kérdésekben vártunk választ, mint hogy milyen az emberi szív működése vagy az aerob edzés meghatározása.”

Nos, Márton Gábor szerint ezeket nem kell tudnia egy NB I-es, profi edzőnek – írja Fehér György, a mifocink.blog.hu szerzője.

Olvasói sztorik