NB I

Kihozta a csapatból, amit lehetett

Herédi Attila szerint az Újpest egységesen futballozott az MTK ellen, és mindenki kiadta magából a maximumot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Jól sikerült Nebojsa Vignjevics bemutatkozása az Újpest élén. A szerb vezetőedző érkezését szerdán jelentették be, és péntek este máris bajnoki meccsen kellett irányítania új csapatát, méghozzá az MTK otthonában.

Szurkolóik folyamatosan buzdították a lilákat, akik a közelmúltban látottakhoz képest fegyelmezettebben, pontosabban, motiváltabban, felszabadultabban játszottak, ráadásul ezúttal a szerencse is melléjük állt, ezért teljesen megérdemelten nyertek 1-0-ra.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila a helyszínen tekintette meg a találkozót. Az Újpest egykori válogatott játékosa, illetve edzője úgy fogalmazott, az őszi időszakból hátralévő öt bajnoki meccs választ adhat arra, hogy jó edző-e a szerb, vagy nem.

– Hogy tetszett a pénteki mérkőzés?
– Összességében nem láttam rossz meccset, hiszen itt is, ott is volt helyzet. Amivel többet tudtak nyújtani az újpestiek, az a fegyelmezettség volt. Visszazártak, és csak Kabát Péter maradt elöl. Nem érdemtelenül nyertek, mert többet tettek érte – mondta Herédi Attila. – Látszik, hogy nincsenek jó állapotban, mert két játékosukat is kellett lehúzni a pályáról. A tizenkettedik fordulóig már a meccsterhelésből össze kellett volna jönnie annyi erőnlétnek, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő, úgyhogy valami nem stimmel.

– A hazaiak teljesítményéről mi a véleménye?
– Az MTK elöl gyenge, mert eladták azokat a játékosaikat, akikkel a csapatra jellemző kombinatív, sokpasszos játék működött. Nem mindegy, hogy Tischler Patrik, vagy egy tizenkilenc éves srác játszik. Lehet, hogy a fiatalok tehetségek, de még nem tudnak eldönteni meccseket. A legnagyobb probléma, hogy kevés gólt rúgnak. Ennek a nagyon viharvert újpesti védelemnek sem tudtak betalálni, A lilák fegyelmezettebbek voltak, mégis adódtak komoly problémáik hátul.

– Az edzőváltás után milyen változások szükségesek Újpesten?
– Az első lépést megtették. Motiváltak voltak, néhányszor pedig szerencséjük volt. Azokkal szemben, akik szeretik hangsúlyozni a támadójáték fontosságát, én azt vallom, hogy nem lehet úgy meccset nyerni, ha a védekezés nincs rendben, és ez most is látszott. Nem tudom, Nebojsa Vignjevics hányszor látta a csapatot, de nehéz elképzelni, hogy néhány nap alatt máris feltérképezte a társaságot. Ettől függetlenül amit ki lehetett hozni ebből a kevés edzésből és együttlétből, azt kihozta. Lehetett látni, hogy egységesen futballoztak, és mindenki kiadta magából a maximumot, különben nem görcsöltek volna be. Azt kell megtalálnia, hogy a keretben rendelkezésre álló játékosok közül ki az, aki nem üti meg még ezt a szintet sem, mert minőségben még bőven hozzá lehetne tenni a csapathoz. Ez arra elegendő, hogy erős középcsapatuk legyen, de Újpesten ez nem lehet cél.

– A felsoroltakon kívül is lehetett pozitív jeleket felfedezni az MTK ellen?
– Lehetett látni, mit akar futballozni a csapat, szemben jó néhány olyan meccsel, amit az előző edzőpárostól láttam. Látszott, hogy fegyelmezetten védekeztek, és abból megfelelően építették a támadásaikat, tehát voltak pozitívumok. Sajnos az Újpest eljutott odáig, hogy ha magabiztos védekezésből kiinduló játékkal legyőzi az MTK-t, azt már sikernek kell elkönyvelni. Jövő vasárnap a Debrecen elleni meccs más szintet jelent majd. Kíváncsi vagyok, az egyik bajnokesélyes mit enged az Újpestnek, és a lilák mit vállalnak idegenben. Persze, csodát nem szabad várni. Ilyen szempontból szerencséjük volt, hogy most nem a Debrecennel találkoztak, hanem egy hasonló kaliberű csapattal.

– Ez az edzőváltás is felveti a külföldi edző, kontra magyar edző kérdéskörét?
– Elfogult vagyok a magyar edzőkkel szemben. Úgy vélem, a belga tulajdonos egy szurkoló. Az edzőket és a játékosokat is a menedzserek adják el, és valószínűleg a szerbek kapcsolatrendszere elég jó menedzseri szinten. Nem mondom, hogy Vignjevics nem jó edző, de szerencsésebb lett volna egy magyart találni, mert lehet, hogy sokkal több információval rendelkezett volna a csapatról mint ő. Úgy látom, a tulajdonos megy a saját feje után, és nincs szakmai segítsége, súgója, akire hallgatna, ebből pedig sok rossz döntés adódik. Az őszi időszakból hátralévő öt meccs választ adhat rá, hogy jó edző-e a szerb, vagy nem. Ha én lennék olyan helyzetben, mint a tulajdonos, biztosan nem kívülről hoztam volna edzőt, mert a bajnokság közben átvetetni egy kiesőhelyen lévő csapatot egy külföldivel, az nagyon nagy lutri.

Olvasói sztorik