NB I

Senki sem szent

Az Újpest utoljára 111 éve esett ki az élvonalból. A Vasas számít a legnagyobb fővárosi ingázónak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tizenegy forduló elteltével a kiesést jelentő 15. pozícióból várja a folytatást az Újpest FC. Az elmúlt hétvégi, Győri ETO elleni vereség után Marc Leliévre lemondott edzői posztjáról, és szerdán kiderült, hogy Kozma István vezetőedzőt sem marasztalja a tulajdonos. Helyüket Neboljsa Vignjevics és Zoran Campara vette át.

A lilák gyenge sorozatának apropóján a Rangadó.hu legújabb összeállításában az öt patinás fővárosi klub, a Ferencváros, az Újpest, a Honvéd, az MTK és a Vasas NB I-es búcsúit vesszük sorba.

A Vasas a legnagyobb ingázó

Öt alkalommal végzett kiesőhelyen, és négyszer búcsúzott az élvonaltól a Vasas. Az angyalföldi alakulat először az 1928–1929-es szezon végén köszönt el az NB I-től. Sokáig nem tartott az első száműzetés, azonnal visszajutott az élvonalba. De csak egy rövid időre, hiszen 1932 nyarán megint el kellett köszönnie a legjobbaktól, ezúttal pedig tíz évbe telt, mire újra feljutott a csapat. 1942 után hatvan évig csak NB I-es meccseknek örülhetett az angyalföldi közönség, azonban 2002-ben ismét elérte a végzet az utolsó helyen végző, négy edzőt is elfogyasztó alakulatot. Két évbe telt a visszajutás úgy, hogy közben fél évre meg is szűnt az együttes. A 2004-es feljutást két év múlva kiesés követte, igaz, végül a Fradi kizárása miatt megtarthatta első osztályú tagságát a Vasas. Legutóbb 2012 tavaszán köszönt el az élvonaltól a csapat, azóta az NB II-ben szerepel.

Az MTK háromszor búcsúzott

A másodosztályban kezdte bajnoki szereplését a kék-fehér alakulat. Az első szezon után, 1903-ban viszont már az élvonalban vágott neki az idénynek, és majdnem nyolcvan évig el is felejthette az MTK közönsége, milyen a másodosztály légköre. 1981-ben viszont jött az első kiesés, amelyet azonnal egy visszajutással kompenzált a csapat. 1994-ben és 2011-ben is búcsúzott az élvonaltól, de az első alkalomhoz hasonlóan ekkor is azonnal visszaverekedte magát a legjobbak közé.

Az Újpest és a Honvéd egyszer, a Fradi soha

Egy alkalommal esett ki az NB I-ből a lila-fehér alakulat: 1912-ben történt meg az a csúfság Újpesten, hogy a csapat nem tudta megtartani élvonalbeli tagságát. Hasonlóan az MTK-hoz, a lilák sem estek össze a kudarctól, egy év múlva már újra az élvonal küzdelmeire készülhettek.

Egy szezont töltött a másodosztályban a Honvéd is: a kispestiek 2003-ban kerültek olyan nehéz helyzetbe, hogy már a szerencse sem mentette meg őket a kieséstől. Egy évig tartott csak a száműzetés, és 2004-ben már újra első osztályú meccseket rendeztek a Bozsik-stadionban.

Szintén egyszer szerepelt az NB II-ben a Ferencváros. Igaz, a zöld-fehérek nem a pályán, hanem a zöld asztal mellett voltak kénytelenek búcsút inteni az NB I-nek, mivel a szövetség kizárta őket az első osztályból 2006-ban. Három évbe telt a visszajutás, egészen 2009-ig kellett várni az újabb élvonalbeli rangadókra.

Olvasói sztorik