NB I

Az újpesti legenda nem felejt

Örök haragot fogadott azokkal szemben, akik kirúgták, de továbbra is szeretne a lilák edzője lenni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sohasem titkolja a véleményét. Ritkán beszél mellé. Már a második csapatát vezette az NB I-be.

Ő Véber György, aki manapság igyekszik a háttérben maradni, ha nyilatkozatokról van szó, de a SportKlub televízióval kivételt tett, ezért meglátogatták Mezőkövesden. Az újpesti legenda haragszik a lila-fehérekre, most azt is elmondta, miért. Mesélt arról is, hogyan dolgozta fel 15 évvel ezelőtti sérülését – ami után csodával határos módon visszatért, pedig újra kellett tanulnia járni –, és ezután hogyan fordított neki hátat szeretett klubja, az Újpest.

A magyar labdarúgókról sem titkolja véleményét: szerinte gyávák a focistáink.

– Amit Magyarországon a labdarúgásban el lehet érni, azt elértem, hiányérzetem viszont van: úgy gondolom, a válogatottságaim száma ennek a pályafutásnak az ismeretében kicsit kevés, de én erre is nagyon büszke vagyok. Amit gyerekfejjel megálmodtam, azt véghez is tudtam vinni, és abban a csapatban, az Újpestben értem el a sikereimet, amelyik pici gyerekkorom óta a szívem csücske volt – mondta Véber György, aki háromszor léphetett pályára a válogatottban.

A műsorban felidézték az 1998-ban történt súlyos sérülését. A kettős nyílt bokatörést egy fertőzés is súlyosbított, ami az amputálás veszélyét is felvetette, de szerencsére az orvosok meg tudták állítani. Csodával határos módon egy évvel később már játszani tudott, de az újpesti vezetők nem hittek benne, szerződtettek a posztjára egy másik játékost, és azt favorizálták, sőt Vébert mondvacsinált indokkal, egy négysoros levélben azonnali hatállyal kirúgták.

– Azóta is haragszom azokra az emberek, és örökké haragudni fogok, bármennyire azt hiszik, hogy nem. Ez bennem egy olyan hihetetlenül mély nyomot hagyott, hogy sosem fogom elfelejteni, és mindig haraggal gondolok rájuk, még ha azt is hiszik, hogy jóban vagyunk azóta – mondta a 44 éves, szegedi születésű edző.

Edzői pályafutását az Újpest utánpótlásában kezdte, majd kétévente kispadot váltott, mire eljutott a Lombard Pápához, amelyet feljuttatott az élvonalba, csakúgy, mint most a Mezőkövesdet. Pedig először nemet mondott a borsodiak megkeresésére…

– Úgy éreztem, hogy kaphatok első osztályú ajánlatot, mert tapogatózó megkeresések voltak. Ezt őszintén elmondtam az itteni vezetőknek, és nem vállaltam. Telt-múlt az idő, két-három hét, és mivel mellébeszélés érkezett a másik oldalról, újra felvetődött Mezőkövesd, és egy újabb tárgyalás után mégis vállaltam. Őszintén megmondom, nekem a legkellemesebb meglepetés az, hogy most egy ilyen környezetben egy NB I-es csapat edzőjeként nyilatkozhatok – mondta Véber György.

Az edző a sportág általános helyzetéről, problémáiról úgy vélekedett: kishitűek és gyávák a magyar labdarúgók, és ez a teljesítmény rovására megy. Ha egy jó képességű labdarúgóban egy pici félsz van, vagy túlzott tisztelet az ellenfelek felé, akkor a teljesítmény romlik. Ebben fejlődni kell a magyar futballban. Véber úgy fogalmazott, az Aranycsapatot nem tizenegy jófiú alkotta, hanem tizenegy vagány.

– Ha egyszer csendben végignézek egy meccset a kispadon, akkor azonnal visszavonulok, és majd egy karosszékben ringatózom – utalt sajátos stílusára a Mezőkövesd vezetőedzője, aki továbbra sem titkolja ambícióját. – Mindig is az volt a célom, hogy egyszer majd az Újpest vezetőedzője legyek. Ez most egy kicsit háttérbe szorult. Azt nem mondom, hogy letettem róla, de belátható időn belül nem látom reális esélyét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik