NB I

Véber ismét az Újpest ellen

Eddig már kilenc és fél alkalommal nézett farkasszemet korábbi klubjával a Mezőkövesd jelenlegi edzője.

Kapcsolódó cikkek

Kis-Újpest Mezőkövesden

Nem csak Véber György személye jelenti a képzeletbeli összeköttetést az újonc és az Újpest között, hiszen segítője, Szlezák Zoltán is a fővárosi lila-fehérek emblematikus játékosa volt. Jelenlegi futballistáik közül Szántai Levente, Horváth Tamás, Szalai Vilmos, Bognár István, Farkas I Balázs és Balajti Ádám is játszott korábban Újpesten.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombat este rendezik a magyar labdarúgó élvonal történetének első Újpest–Mezőkövesd mérkőzését, ami nem meglepetés, hiszen a borsodi kisváros csapata idén szerepel először az első osztályban. A párosítás önmagában talán nem is lenne érdekes, hiszen a hetedik és a tizenegyedik helyezett összecsapása ritkán szokott tömegeket mozgósítani, de ha megjegyezzük, hogy Véber György ismét az Újpest ellen vezeti aktuális csatát, rögtön izgalmassá válhat a történet.

Persze, ez a találkozás nem újdonság, hiszen mint a Rangadó.hu legújabb összeállításából kiderül: eddig kilenc és fél alkalommal volt példa hasonlóra…

A szegedi születésű és nevelésű Véber György játékosként 1988 és 1995, illetve 1996 és 2000 között játszott az Újpest csapatában, amellyel kétszeres bajnoknak, Magyar Kupa-győztesnek és Szuperkupa-győztesnek mondhatja magát, illetve három alkalommal a válogatottban is pályára léphetett. A lila-fehéreknél kezdődött az edzői pályafutása is, előbb az utánpótlásban kapott feladatot, majd az első keretnél Mészöly Géza segítője lett, illetve az Újpest FC-Fót elnevezésű tartalékcsapatot is irányította. A továbbiakban a Tura, a Mosonmagyaróvár és a Balatonlelle edzője lett, aztán Pápára került.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az összes tétmeccset, amelyen Véber György aktuális csapatát az Újpest ellen irányította. Mérlege: öt győzelem, egy döntetlen, négy vereség.

Újpest–Pápa 0-3

NB I, 4. forduló, 2009. augusztus 16.

Az első találkozás rögtön nagy sikert hozott Véber György és csapata számára, hiszen Bali Péter, Farkas Attila és Denisz Rebrik góljával nagy diadalt arattak az Újpest otthonában. A Lombard mostani remek bajnoki rajtja miatt többször szóba került egy bizonyos hatmeccses győzelmi sorozat, nos, ez az újpesti siker volt annak a szériának az első állomása.

Pápa–Újpest 1-0

NB I, 19. forduló, 2010. március 21.

Tóth Gábor góljával ismét a pápaiak diadalmaskodtak, tehát oda-vissza verték az Újpestet, a szezon végén a fővárosiak mégis a negyedik helyen zártak, míg a Lombard csak a 11. helyen végzett.

Pápa–Újpest 3-1

NB I, 11. forduló, 2010. október 23.

A jó sorozat folytatódott, Vermes Krisztián öngóljával, illetve Goran Marics és Heffler Norbert találatával újra Lombard-siker született, hiszen újpesti részről csak Tisza Tibor volt eredményes.

Pápa–Újpest 1-3

Magyar Kupa, 6. forduló, 1. mérkőzés, 2010. november 9.

Ez volt Véber György első kudarca edzőként egykori klubja ellen. Bárányos Zsolt góljára vendégrészről Tisza Tibor kétszer válaszolt, és Nikola Mitrovics is betalált, a továbbjutás tehát már az első meccsen eldőlt.

Újpest–Pápa 3-1

Magyar Kupa, 6. forduló, visszavágó, 2011. március 1.

Elhúzódó kupaforduló volt, de a párharc második meccsét is az újpestiek nyerték. Ezúttal Sitku Illés, Mitrovics és Lázár Bence voltak a gólszerzők hazai oldalon, míg a pápai találat Bali Péter nevéhez fűződik.

Újpest–Pápa 2-1

NB I, 26. forduló, 2011. április 30.

Véber a lelátóról nézte végig csapata első bajnoki vereségét az Újpest ellen, mert egy meccsre eltiltotta őt az MLSZ fegyelmi bizottsága, ezért írtuk a bevezetőben, hogy eddig kilenc és fél alkalommal találkozott edzőként az Újpesttel. Lázár Bence és Ahjupera góljaira csak a Quintero válaszolt a Szusza Ferenc Stadionban. Az idény végén ismét nagy különbség volt a csapatok között, hiszen a pápaiak a 13., Mészöly Géza irányításával fővárosiak viszont a hatodik helyen zártak.

https://www.youtube.com/watch?v=p4_wV-Gh09o

Újpest–Pápa 0-1

NB I, 1. forduló, 2011. július 16.

Pikáns meccsel kezdődött a bajnokság, és Marics góljával nagy meglepetésre a Lombard győzni tudott a Megyeri úton. Az újpestiek a továbbiakban sem szerepeltek valami fényesen, ezért Mészöly Gézát hamarosan menesztették, de október végén, a kecskeméti zakót követően Véber Györgynek is megköszönték a munkáját Pápán.

Újpest FC B – Mezőkövesd 0-3

NB II, 25. forduló, 2012. április 29.

Huszák Gézával kezdte a szezont a Mezőkövesd, majd Szabados György irányította a csapatot, de a bajnoki hajrában már Véber György ült a kispadon, míg az újpestiek második keretét Véber jelenlegi segítője, Szlezák Zoltán edzette. A meccset Bogdány Csaba, Lipusz Norbert és Irhás Ignác góljával nyerték meg a borsodiak. A fővárosiaknál csereként pályára lépett Bognár István is.

Újpest FC B – Mezőkövesd 3-0

NB II, 15. forduló, 2012. november 25.

A lila-fehérek tartalékjai immár Víg Péter irányításával alaposan visszavágtak Véber csapatának, hiszen Erős Ronald, Rajczi Péter és Barczi Dávid góljaival ezúttal ők győztek 3-0-ra.

Mezőkövesd – Újpest FC B 2-2

NB II, 30. forduló, 2013. május 1.

Ez lett volna elvileg az utolsó bajnoki forduló idén tavasszal, de előrehozták május elsejére. Litauszki Róbert találatával a vendégek szereztek vezetést, de Menougong és Kardos Norbert jóvoltából a borsodiak fordítottak. A slusszpoén a 92. percre maradt, amikor Zamostny Balázs is eredményes volt, így az Újpest FC B elvitt egy pontot Mezőkövesdről. Véber György csapata ennek ellenére bajnok lett és feljutott.

Egykori csapatuk ellen készülhetnek

Az élvonal jelenlegi mezőnyében a Véber-Újpest párhuzamon kívül kevés hasonló példát találunk. Horváth Ferenc a Paks edzőjeként öt korábbi csapatával is farkasszemet nézhet, hiszen megfordult a Videoton, a Paks, az Újpest, a Diósgyőr és a Pápa együttesében is.

A Kecskemét trénere, Bekő Balázs ellenfélként találkozik egykori klubjai közül a Videotonnal és a Ferencvárossal is. Az MTK mestere, Garami József sosem titkolta, hogy nem szereti szülővárosa, Pécs csapata ellen irányítani a fővárosi kék-fehéreket. A pécsi vezetőedző, Lőrincz Emil neve játékosként éppen az MTK-val forrt egybe. Érdekesség, hogy ez a párharc is most szombaton, éppen az újpesti meccs előtt lesz.

A bajnoki címvédőt Győri ETO edzője, Pintér Attila többször is beszélt már arról, milyen sokat jelent számára a Ferencváros, hiszen annak idején ott lett jegyzett játékos.

Olvasói sztorik