NB I

Volt már rosszabb

Az elmúlt tíz évet tekintve nem az idei a legrosszabb újpesti szezonkezdet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csupán a 14. helyről várja az OTP Bank Liga folytatását az Újpest FC. A lila-fehérek tíz forduló alatt tíz pontot gyűjtöttek, és immáron öt kör óta nyeretlenek a bajnokságban. A gyenge rajt kapcsán a Rangadó.hu legújabb összeállításában annak nézünk utána, vajon az elmúlt tíz év alatt rajtolt-e már ilyen gyengén az Újpest, illetve előfordult-e hasonló nyeretlen széria ezen időszak alatt.

Végig a középmezőnyben

Tavaly sem kezdtek jól a lilák, Jos Daerden vezetőedzővel a középmezőny közepén foglaltak helyet tíz kör elteltével. Három-három győzelem és vereség, valamint négy döntetlen szerepelt a csapat neve mellett, így 13 ponttal a nyolcadik helyen állt. Ez a forma kitartott a szezon végéig, a következő húsz fordulóban egy helyet rontott, így a kilencedik helyen fejezte be a bajnokságot. Ebben az évben is volt egy hosszabb nyeretlen szériája, a 16. és 19. forduló között négy meccsen keresztül nem tudott győzelmet bezsebelni.

Még gólt sem rúgtak

Az elmúlt tíz év legrosszabb rajtja a 2011–2012-es szezonhoz köthető: a korábbi sikerkováccsal, Mészöly Gézával a padon indított az Újpest, de az első négy bajnokin nem csak pontot, gólt sem sikerült szerezni. Az első győzelemre nyolc fordulót kellett várni, ezt már Zoran Szpisljak vezetésével érte el a csapat. A tizedik fordulóban a 12. helyen állt nyolc megszerzett ponttal, a szezont pedig egy hellyel hátrébb, a 13. helyen zárta.

Egy évvel korábban jobban sikerült a rajt Mészöllyel. A csapat a bajnokság harmadánál a hatodik helyen tanyázott, négy-négy győzelemmel és döntetlennel, illetve két vereséggel, 16 megszerzett ponttal. A szezonban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, megőrizte a hatodik pozíciót, és nagyobb nyeretlen szériákat sem produkált – hárommeccses periódusok fordultak csak elő.

A 2009–2010-es szezonban még William McStay volt a vezetőedző a Megyeri úton. A bajnokság első harmadában a negyedik helyet szerezte meg az együttes, tíz meccséből hatot nyert meg, kettőt hozott döntetlenre, és ugyanennyit veszített el. Itt is elmondható, hogy kiegyensúlyozott Újpestet láthatott a jóval nagyobb számú publikum, hiszen bár év közben edzőváltás történt, ez nem rontott a csapat helyezésén, és a negyedik pozícióban zárta a bajnokságot.

A bajnoki címért harcoltak

Szentes Lázárral a kispadon harcolta végig a 2008–2009-es idényt az alakulat. Az elmúlt tíz esztendő legjobb újpesti rajtja fűződik a szakember nevéhez, hiszen tíz fordulót követően az első helyről várták a folytatást a lila-fehérek. Hét meccsüket nyerték meg, 23 pontot gyűjtöttek és 21 gólt szereztek. A bajnokság második része is remekül sikerült, bár az első helyet nem sikerült megtartani, így is ezüstérmet szerzett a klub.

Szinte teljesen hasonlóan alakult a 2006–2007-es és a 2007–2008-as szezon. Mindkét évet öt győzelemmel kezdte, előbbiben tíz forduló alatt 17, utóbbiban 19 pontot gyűjtött. A negyedik helyről várta a folytatást az Urbányi István vezette együttes, és mindkét alkalommal ott is fejezte be a szezont – utóbbit már Szentessel a kispadon. Érdekesség, hogy utóbbi edzőnek nem sikerült túl jól a bemutatkozás: a 26. fordulóban vette át a csapatot, de csak az első meccsét nyerte meg, és négy nyeretlen találkozóval zárta az idényt.

Mészöly Géza első időszaka alatt is jól teljesített a csapat, és a rajttal sem volt gond: a 2004–2005-ös és a 2005–2006-os szezon első tíz meccse egyaránt hat győzelemmel, három döntetlennel és egy vereséggel indult. Előbbi esetében ez a harmadik, utóbbinál a negyedik helyre volt elég. A hajrá 2006 tavaszán sikerült jobban, akkor egy emlékezetes utolsó fordulóbeli vereséggel bukta el a bajnoki címet az Újpest, és szerzett ezüstérmet. Egy évvel korábban rontott a klub a szezon eleji helyezésén: akkor a negyedik helyen végzett.

Tíz éve sem ment

Tíz évvel ezelőtt szinte pontosan ugyanolyan rajtot kaptak el a lilák, mint a tavalyi szezonban: három győzelem, négy döntetlen, három vereség állt a Mezey György által irányított csapat neve mellett. Hatmeccses nyeretlen sorozat is szerepelt a bajnokság első harmadában, a negyedik és a kilencedik forduló között egyáltalán nem sikerült győzelmet aratni. Év közben Mészöly Géza vette át az irányítást, és egy bravúros hajrával az ezüstéremig meneteltek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik