NB I

Bizonyíték, nem ígéret

Az edzőváltáson átesett Újpest 1-0-ra győzött az MTK otthonában az élvonal 12. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 12. forduló
MTK – Újpest FC 0-1 (0-1)
Hidegkuti-stadion, 1500 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
MTK: Hegedüs – Poór, Kálnoki Kis, Kelemen, Fejes A. – Batik (Ayub, 68.), Pölöskei Zs., Kanta J. – Bese, Eppel (Horváth P., a szünetben), Csiki (Varga Sz., 64.). Edző: Garami József
Újpest: Balajcza – Nego, Litauszki, Juanan, Antón (Lázár B., 85.) – Eninful, Szuljics (Tshibuabua, 81.), Vasziljevics, Balogh B. (Szankovics, 77.), Simon K. – Kabát. Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző: Juanan (23.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hazaiaktól Vukmir, a vendégektől Vermes Krisztián, Proesmans és Ahjupera hiányzott sérülés miatt. Újpesten pénteken szerződést bontottak az előző edzővel, Kozma Istvánnal így a szerb Nebojsa Vignjevics leülhetett a kispadra.

A kilencedik percben Batik Bence fejese suhant el a kapu előtt. A középen érkező társak közül senki nem tudta a kapuba juttatni. Az első negyedórában az iramra nem lehetett panasz, az újpestiek játszottak mezőnyfölényben, de kevés helyzet adódott. A 17. percben Pölöskei Zsolt távoli lövését Balajcza kiütötte. A 23. percben Balogh Balázs szögletét az őrizetlenül hagyott Juanan fejelte a hálóba (0-1).

Hat perccel később jöhetett volna az egyenlítés: Bese Barnabás passzát Csiki Norbert lőtte kapura, de Nego lábáról szögletre pattant a labda. A 34. percben Kanta József lövése szállt el a kapufa mellett. A gól nem változtatta meg a játék képét, és az iram is változatlan maradt. Mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, a 38. percben például Batik lőtt fölé hat méterről egy hazai szögletet követően. A szünet előtt is volt egy veszélyes MTK-szöglet, de gól ebből sem született.

A 64. percben ismét egy sarokrúgást követően veszélyeztetett a vendégcsapat, de Vasziljevics közvetlen közelről a kapu mellé fejelt. Három perccel később Szuljics 16 méterről a keresztlécet találta el. A hatvanadik percben Kabát Péter távoli szabadrúgását védte vetődve Hegedüs Lajos. A 67. percben Nego passza elgurult keresztben az üres kapu előtt.

Az edzőváltás jótékony hatásai az első perctől az utolsóig láthatóak voltak az Újpest csapatán. A játékosok sokkal jobban küzdöttek, felszabadultabbak, motiváltabbak voltak, ezáltal jobban, gyorsabban, pontosabban játszottak, mint korábban. És nem mellesleg: megérdemelten győztek. Augusztus után, hat nyeretlen meccs után újra…

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza és a Diósgyőr egykori vezetőedzője elemezte:

Érdeklődéssel vártam a meccset, mert mindig újszerű helyzetet teremt, ha edzőcsere van egy csapatnál. Az avatatlan szemlélő azt hihette, hogy egy nemzetközi kupamérkőzést rendeznek, ahol az egyik csapat négy magyar légióssal játszik egy magyar együttes ellen.

Nagyon jó volt a találkozó eleje, húsz-huszonöt percig élvezetes volt a játék. Mindkét csapat technikás, sokmozgásos passzjátékot produkált. Érezhetően összeszedettebb volt az Újpest, mint az elmúlt hetekben. Az MTK a csapatkapitány, Kanta József irányításával, a szélen vezetett akciókat követően két olyan helyzetet dolgozott ki, amelyek alapján az sem lett volna meglepő, ha megszerzi a vezetést. A vendégek találata némileg meglepetés volt, de a szögletnél a területvédekezés nem működött jól.

A gól mintha kicsit elbizonytalanította, görcsössé tette volna az MTK-t, és a mérkőzés képének sem tett jót. A második félidőben azt vártam, hogy a hazaiak rátesznek egy lapáttal, de nem ez történt, mert az Újpest teljesen visszaállt, ennek ellenére irányította a játékot, és a kontrái sem voltak veszélytelenek. A második felvonás alapján megérdemelten nyertek a vendégek.

Kíváncsi voltam, hogy lép be az új edző. Azt mondta, öt évig szeretne maradni. A megjelenését elegancia jellemzi és hatalmas önbizalom, ez látszott a csapaton is. Jó érzékkel változtatott, kíváncsi lennék, hányszor látta az Újpestet a közelmúltban. Igen jókat húzott: Litauszki és Nego beállításával stabilabb lett a védekezés, a két szélső közé visszatette Simon Krisztiánt, illetve feljebb tolta Balogh Balázst. Meglepő, hogy néhány nap alatt ennyi szerkezeti és személyi változtatást hajtott végre.

Azért nyertek a látogatók, mert nagyon fegyelmezetten védekeztek, motiváltabbak voltak – de ez általában így szokott lenni egy edzőváltásnál –, illetve a középpályás-játékuk kombinatív volt. Az MTK viszont lassabban, tompábban, több technikai hibával játszott a megszokottnál. A csatárok lassan, körülményesen változtatták a helyüket. A középpálya is gyenge teljesítményt nyújtott. Kanta József nagyon jó vezéregyéniség, de ezúttal szinte mindent rá akartak bízni.

Olvasói sztorik