NB I

Miért nem kellenek a legendák?

Sokan csalódottak, mert a magyar lehetőségek helyett a belga tulajdonos ismét külföldi megoldást választott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Mindig jövőre! Újpesti mindig jövőre!” Sok rangadón előfordult már, hogy az ellenfél szurkolói ezzel a rigmussal zrikálták a lilák fanatikusait. Az ilyen dalok sokszor viccesek, és rá is lehet kontrázni a mérkőzés hevében, de az Újpest szurkolóinak talán már tragikus ezt hallani.

Nem történt semmi extra, csak a lassacskán szokásossá váló forgatókönyv szerint zajlik az idény a Megyeri úton. Új idény, új edző, könnyelmű ígéretek, majd egy menetrendszerű edzőváltás. Legutóbb augusztus 24-én nyert bajnoki mérkőzést a csapat, és immár a kiesést jelentő 15. helyen áll.

A Marc Leliévre, Kozma István edzőpárost a szerb Nebojsa Vignjevics váltotta, aki az előző idényben bajnoki bronzérmes és kupadöntős volt Szerbiában a Vojvodinával, sokan mégis csalódottak, mert a magyar lehetőségek helyett a belga tulajdonos ismét külföldi megoldást választott. Ennek apropóján a Rangadó.hu összeállítást készített, honfitársaink közül kik lehetnének az Újpest edzői.

A legutóbbi aranykovács

A hússzoros bajnok Újpest utoljára 1998-ban ünnepelhetett aranyérmet. Azóta eltelt 15 év, a lilák erejéből ezalatt két ezüstéremre futotta.

Az utolsó bajnokcsapatnak Várhidi Péter volt a vezetőedzője, aki ezer szállal kötődik a klubhoz, amelynek egyik élő legendája az édesapja, Várhidi Pál. A volt szövetségi kapitány neve soráig szinte minden edzőváltásnál felvetődött, de valamiért nem kértek belőle. Legutóbb 2011-ben keresték meg, miután Mészöly Gézát leváltották, de Várhidi helyett Zoran Szpisljak lett a befutó.

Várhidi az újpesti bajnoki cím után a Videotonnál dolgozott másfél évig. A 2001–2002-es szezonban az ötödik helyre vezette a székesfehérváriakat a bajnokságban, ami komoly eredménynek számított. A következő szezonban azonban elmaradt a teljesítményük a várakozástól, így a téli szünetben menni kellett. 2006 áprilisában az U19-válogatott trénere lett, de még ugyanebben az évben felkérték a felnőtt válogatott irányítására. Szövetségi kapitányi karrierje másfél évig tartott, miután 2008 áprilisában a szövetség Erwin Koemant nevezte ki.

A fehérvári kitérő óta nem vállalt vezetőedzői szerepet az NB I-ben. A Sport Televízió megalakulása (2000) óta a csatorna állandó szakértője, mellette jelenleg a másodosztályú Szigetszentmiklós szakmai igazgatója

„Mészöly Gézát vissza Újpestre”

A Szusza Ferenc Stadionban hallhattak már ilyen véleményeket is a nézők, és az internetes fórumokon is mindig felvetődik „Kavics” neve, amikor az Újpest éppen edzőt keres.

Mészöly már két alkalommal volt a lilák vezetőedzője, de a körülmények sosem voltak a legideálisabbak. A klubnak el kellett adnia a legjobb játékosait, így a fiatal edzőnek tehetséges fiatalokból kellett jó csapatot csinálnia. Senki nem gondolta, hogy a tapasztalatlan tréner csodát visz véghez, de lilák sorra nyerték a meccseket és 2006-ban a második helyen végeztek a bajnokságban. Az utolsó fordulóban a saját kezükben volt a sorsuk, de nem sikerült legyőzniük a Videotont a Puskás-stadionban. A második hely kudarcnak számított, ezért elköszöntek Mészölytől.

A következő újpesti időszaka 2010-ben jött el, amikor a skót William McStay utódja lett. A körülmények még rosszabbak voltak, mint előzőleg, de semmiképp sem ismeretlenek. Kulcsjátékosok távoztak, csúsztak a fizetések, de tűzoltónak megtette Mészöly Géza, hiszen csinált ő már csodát korábban. 2011 tavaszán a lilák a legtöbb pontot gyűjtötték a bajnokságban, ez az őszi teljesítmény tükrében csak a hatodik helyre volt elég, de most sem a közönség kedvenc edzőjén múlt…

2011 nyarán tetőztek a gondok Újpesten. Akiből lehetett, pénzt csináltak, így a trénernek gyenge kerettel kellett nekivágnia az új évadnak. A bajnokságban négy vereséggel kezdtek, ezért Mészölynek ismét távoznia kellett.

Az újpesti legenda nem felejt

Ez volt a címe annak a cikknek, amelyet néhány nappal ezelőtt Véber Györgyről közöltünk. A Mezőkövesd edzője Újpesten érte el játékoskarrierje legnagyobb sikereit, tagja volt az utolsó bajnokcsapatnak is. Ezrek skandálták a nevét a negyedik kerültben. Tízezrek szörnyülködtek a lelátón, s a televízió képernyője előtt, amikor kettétörték a pályafutását.

Véber azok közé a tartozott, akik miatt az ember szívesen járt meccsre. Nehéz a mai magyar futballra fényes jelzőket mondani, de újpesti részről talán Véber György az utolsó legenda.

Edzői karrierjét alulról, de tudatosan építette fel. Először az Újpest utánpótláscsapatánál dolgozott, majd Mészöly Géza pályaedzője lett az első csapatnál. Ezután következett Fót, Tura, Mosonmagyaróvár és Balatonlelle. Az igazi áttörést a Lombard Pápa hozta meg a tehetséges edző számára.

2008-ban a pápaiak mindenképpen fel akartak jutni az NB I-be, de a csapat bukdácsolt a másodosztályban, és tíz pontra volt a feljutást érő helytől. Tavasszal azzal a céllal nevezték ki, hogy próbálja meg lerakni egy olyan csapat alapjait, amelyik a következő idényben feljuthat.

Véber György így is tett, de némileg elszámolták magukat a vezetők, mert a bakonyi együttes olyan hajrát produkált, hogy csodával határos módon a második helyen végeztek. Mivel a nyugati első Gyirmót nem kapott licencet az első osztályra, a Pápa jutott fel.

A Lombard az NB I-ben sem vallott szégyent. Véber György első élvonalbeli sikere is Újpesthez kötődik, ugyanis 3-0-ra verték a lilákat a Szusza-stadionban. Az újonc a 11. helyen végzett, ami jó eredménynek tekinthető, de Véber mindig hangoztatta, hogy ő sokkal előrébb szeretne lépni. 2011-ben a Pápa két helyet rontott az előző évadhoz képest, de a biztos bennmaradás így is megvolt. A következő idényben kisebb hullámvölgybe kerültek, ezért a tulajdonos elküldte Véber Györgyöt.

2012 márciusában Véber az NB II-es Mezőkövesd edzője, és jelenleg is a borsodiaknál tevékenykedik. Csapatát idén tavasszal az első helyre, egyenesen az élvonalba vezette.

Vannak tehát ambiciózus, újpesti kötődésű edzők, de amikor a csapat bajban van, és egy kis pluszra lenne szüksége, mégsem találják meg ezeket az embereket. Vagy megtalálják, csak nem veszik figyelembe a munkásságukat?

Az is megér egy gondolatot, miért kell megismételni a múlt hibáit? Újpesten az elmúlt hét évben öt külföldi edző dolgozott. Vagy megbuktak, vagy szimplán nem értek el kimagasló eredményeket.

Közben ott van a szemük előtt Véber György, akinek a nevét a mai napig skandálják. Akinek a csapatai szinte mindig látványos támadófutballt játszanak. Akiért lehetne lelkesedni. Esetleg még több szurkoló kilátogatna miatta a stadionban. De ő nem kell.

Nincs értelme véleményt nyilvánítani az Újpest új edzőjéről, mert még nem ismerhetjük. Nem az a baj, hogy külföldi. Az a baj, hogy lenne más, akit mindenki sokkal jobb megoldásnak tartana. Vagyis mindenki, csak az újpesti tulajdonos nem…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik