NB I

A nap híre: erkölcstelen klubok

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a csütörtöki nap híre, miszerint már a HLSZ is felemelte a szavát a szerződéshosszabbítást megtagadó játékosokat az első csapat keretéből száműző klubok jogsértő gyakorlata ellen:

Az, hogy a magyar labdarúgás nincs jó helyzetben, nem mindig csak a játékosoknak köszönhető. A háttérben sincs minden rendben, ezt mutatja Délczeg Gergely esete is, ami hasonló a Debreceni Andrással, Ivancsics Gellérttel, Marián Slukával, illetve Szélesi Zoltánékkal szembeni eljáráshoz.

Zalaegerszegen üzengettek Slukának, hogy nem edzhet az első kerettel, pedig élő szerződése van, és nem tört be éjszaka, részegen daj-dajozva a klubházba, tehát nem követett el semmiféle fegyelmi vétséget, amiért büntetni kellene. Most a HLSZ is felemelte a szavát az ellen, hogy parkolópályára teszik a játékosokat. Külföldön is előfordul, hogy nem tartanak igényt valakire, de akkor kifizetik, és elküldik az illetőt, ez a normális megoldás.

Ezt Magyarországon nem tudják karakán módon vállalni, és nincs is elkülönítve rá pénz. Debreceni és Ivancsics is hónapokig, évekig alapembernek számított, tehát nem tartották rossz labdarúgónak őket. Mérföldkő volt mindkettejük esetében, hogy egyszer csak jött a jelzés: szerződést akarnak hosszabbítani velük.

Ha mondjuk valaki külföldön képzeli el a jövőjét, és nem írja alá az új szerződést, akkor viszont száműzik a tartalékcsapatba, száműzik a főpályáról, és kis túlzással csak a mellékhelységben edzhet, de az élő szerződése bizonyos pontjainak ez nem felel meg!

Mást sem olvastam korábban, minthogy Délczeg Gergely kezdő, ő volt a házi gólkirály, márpedig az előző szezonban is Marco Rossi volt a vezetőedző… Most arról szólnak a hírek, hogy ő sem tart igényt rá, de egy edző filozófiája ennyire nem változhat meg. A taktikai felálláson változtathat, de normális körülmények között ezt közli a játékossal, a cserepadra ülteti, és ez egy éven belül hozhatja azt, hogy a felek a klubváltás mellett döntenek, erre jó példa Gomes esete a Bayern Münchennél. Délczeg helyére jöttek a csodaolaszok, akik hátrafelé szaladgálnak. Egyikük sem Montolivo, tehát nem válogatott szintű játékosok.

Ha valaki nem hosszabbít, akkor elvágta magát, ezt az újpestiek példája is mutatja, akik csak a Cérna-pályán edzhetnek, a stadionban nem. Amellett, hogy ez az egész felháborító, megmosolyogtató is. Ugyanazt az edzéslehetőséget kellene biztosítani nekik, illetve leülni, és megbeszélni, mi lenne megfelelő mindkét félnek, ehelyett száműzik őket az első csapattól.

Tovább tetézi a kispesti történetet, hogy miután nem tartanak igényt a csatárra, jön egy érdeklődő, jelen esetben a Haladás, amelynek el lehetne passzolni, de olvasom, hogy nagyon magas összeget kérnek érte. És ez nyilvánvalóan nem tíz-húsz forinton múlik. A szerződésben foglaltaktól és az erkölcsi normáktól is idegen a dolog, remélem, valamilyen formában jobban oda fognak erre figyelni.

Az állandóan ócsárolt és bántott játékosoknak is van szerződésük, és erkölcsi normáik. Kompromisszumos megoldást kell találni, nem pedig eltiltani őket az edzéstől, amikor nem kívánnak hosszabbítani.

Olvasói sztorik