NB II

A nap híre: Sluka furcsa „eltiltása”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a szerdai nap híre, miszerint Zalaegerszegen is alkalmazzák azt a sajnálatos magyar szokást, miszerint egy élő szerződéssel rendelkező játékost eltiltanak az edzések látogatásától. A ZTE-nél ezúttal Marián Sluka járt így:

A szlovákiai játékos Szombathelyről előbb Siófokra ment, ahol pályára lépett kezdőként és csereként is, de nem játszott meghatározó szerepet, nem alkotott nagyot. Télen visszavitte a Zalaegerszeg, ahol korábban voltak jó időszakai, például a Rudnevs-korszakban, erre nyilván emlékezett a vezetőség is.

Az interjúban többször is arra hivatkozik, hogy megegyezett az elnök úrral. Ebből is látszik, milyen sokat számít, ha valakit az edző visz egy csapathoz, vagy az elnök. Ha az elnöknek tetszik a játéka, szerződteti, de az edző elképzeléseibe nem illik bele, akkor ez lehet a vége… Pedig Preisinger Sándor játszatta Slukát, de utódja, Simon Antal irányítása alatt már semmilyen szerep nem jutott neki. Az nem lehet mondani, hogy Simon vezetésével rosszul szerepelt a ZTE, hiszen tavasszal egész szépen összekapták magukat.

Az egész történetben az a tragikus, hogy előfordulhat az, ami történt. Olyan van, hogy valaki nem játszik, mert az edző elképzeléseibe nem fér bele. Ilyen előfordulhat. De külföldön az elnök leülteti, és közös megegyezéses szerződésbontást kínál, úgy, hogy a játékos a pénzének mondjuk a felét megkapja. Ez itthon úgy működik, hogy az edzővel megüzeni: a játékos el van tiltva az edzések látogatásától.

Ha van a játékosnak menedzsere, és a szerződés összes pontját betartja – tehát nem iszik, nem a szertáros támogatja ki egy éjszakai bárból minden hajnalban –, akkor ilyen nem fordulhat elő. Egy klub nem csinálhat ilyet, vagy ha igen, azt alaposan meg kéne indokolni. Mondjuk így: eltiltom az edzések látogatásától, mert kerékpárral közlekedik a pályán, tehát konkrétan triciklivel megy keresztbe-kasul a füvön, minden mérkőzésen, ezzel fegyelmi vétséget követ el!

Persze, mondhatják, hogy nem kívánunk foglalkoztatni, akkor közös megegyezéssel el lehet válni, de annak vannak feltételei. Ez a német Bayern Münchennél, az angol Chelsea-nél és a csehszlovák Popovice csapatánál is így működik. Nagyon kíváncsi vagyok, lesz-e hivatalos kommunikáció a ZTE-nél ebben az ügyben. Ha valakinek élő szerződése van, azt közös megegyezéssel lehet felbontani, vagy egyoldalúan, de akkor ki kell fizetni azt az összeget, ami a szerződésében van.

Magyarországon sokszor van olyan, hogy „nem voltunk elégedettek vele”. Akkor az volt nagyon nagy hülye, aki fél évvel ezelőtt azt látta benne, hogy ő fogja a zalaegerszegi focit a BL-selejtező felé vinni…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik