NB I

A nap híre: a pénzügyi jelentés

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a hétfői nap híre, miszerint leginkább a Ferencváros, az Újpest és a Videoton van eladósodva anyagilag, miközben a Debrecen egyedülállóan jó helyzetnek örvendhet:

Már hetekkel ezelőtt volt egy olyan összeállítás, amelyen meglepődött az ember, és csodálkozva vette tudomásul, hogy a kimutatás alapján a magyar labdarúgás sosem volt még ennyire ráfizetéses és csődközeli helyzetben. Körülbelül három milliárd forint a veszteség, és a fő probléma az, hogy a csapatok csak külső tőkéből tudnak megerősödni, ha a tulajdonosok tesznek bele pénzt, ami soha nem jön vissza.

Az edzők, a játékosok és a nézők nem foglalkoznak ezzel, hiszen ezek számok, amelyek fölött könnyen átsiklik az ember. A TAO-pénzek kétségtelenül nagy segítséget jelentettek, de a jelenlegi adatsorban még nem igazán fedezhető fel a hatásuk.

Meglepett, hogy a Debrecent jó kategóriába sorolták. Tudom, hogy az önkormányzat a klub mellett áll, de alapvetően Szima Gábor egy személyben tartja el a csapatot, amely a közelmúltban a Bajnokok Ligája és az Európa Liga főtábláján is megfordult, a magyar bajnokságból pedig hosszú évek óta kiemelkedik. A gazdasági válság és a szerencsejáték-törvény nyilván megérintette Szima Gábort is, akiről tudjuk, körülbelül miből tudja visszaforgatni a pénzt a csapatba. Mégis stabil gazdasági alapokon áll a klub, nincsenek nagy tartozások és komoly anyagi gondok.

Az Újpest helyzete nem meglepő, mert évek óta hallani, hogy a klub nem áll stabil lábakon, pedig már másfél éve annak, hogy a jelenlegi belga tulajdonos átvette. Persze, elmondta, mi történt előtte… Az több, mint egy nagyon jó Benny Hill Show, nem is értem, hogyan gondolhatta komolyan az előző vezetés. Hatalmas adósságállomány van, nem is tudom, ebből hogyan tudnak kikászálódni.

Ez tehát nem volt meglepő számomra, az viszont igen, hogy az FTC-t és Videotont is a lista élére sorolták. Egy közgazdász nem futballvezető, de a számokhoz biztosan jól ért. A Fradinak vannak befektetői, támogatói, hiszen külföldi játékosokat és edzőt igazolt, illetve Európa egyik legmodernebb stadionját építi. Persze, tudjuk, ki került a klub élére…

A Videoton bajnokságot nyert, az Európa Ligában menetelt, mégis óriási különbségek vannak a kimutatásban. Nem mondom, hogy ijesztőek ezek a számok, de arra mutatnak rá, hogy a legismertebb és legnépszerűbb klubok, amelyek a bajnoki címről álmodoznak, ilyen deficittel rendelkeznek. Ezt nem gondoltam volna…

Olvasói sztorik