NB I

A szándékos károkozás nyilvánvaló

„Tiszteletben kell tartani a szerződéseket!” – ismét erre hívja fel a figyelmet a HLSZ.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének honlapján már több ízben lehetett olvasni olyan külföldi esetekről, amikor a valamilyen oknál fogva feleslegessé váló, ám élő szerződéssel rendelkező labdarúgókat a klub nem engedi a csapattársakkal tréningezni. Ilyenkor egyedül, vagy az egyesület második, esetleg ifjúsági csapatával edzhet a létszám felettivé vált játékos.

A legtöbb esetben a munkaszerződés pontosan rendelkezik a labdarúgók munkakörülményeiről, és arról is, ha a játékos a klub első számú csapatához szerződik, akkor lehetőséget kell biztosítani számára, hogy annak játékoskeretével együtt készülhessen és tétmérkőzésein szerepeljen.

Sajnálatos, hogy az elmúlt időszakban hazánkban is felütötte fejét az a káros gyakorlat, hogy a szerződéshosszabbítást megtagadó, vagy más okból létszám felettivé váló labdarúgókat – ál-szakmai okokra hivatkozva – száműzik az első csapat közeléből, úgy a tréningek, mint a mérkőzések vonatkozásában. Munkaügyi oldalról megkerülhetetlen tényező, hogy az első csapattól elidegenített játékos felkészültségi, edzettségi állapota óhatatlanul kárt szenved, amit a meccshiány tovább mélyíthet. Így az adott futballista piaci értéke értelemszerűen csökken, ezért rosszabb pozícióban kénytelen tárgyalni egy új szerződés reményében. A szándékos károkozás nyilvánvaló.

Olyan eset is megtörtént idehaza, hogy a frissen leigazolt labdarúgó lakást bérelt és rendezett be, odaköltözött új állomáshelyére, majd amikor már – saját költségén – felkészült az új klubjában való háttér megteremtésével, a vezetők közölték vele, hogy mégsem tartanak rá igényt. A játékos önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe, a reménybeli új klubja mégsem térítette meg az általa okozott kárt.

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete egyre gyakrabban kap hasonló jelzéseket a profi játékosoktól. „Nem kívánjuk megbélyegezni a hibás gyakorlatot folytató klubokat, hiszen a célunk közös, mindnyájan a magyar labdarúgásért dolgozunk, ezért egyelőre csak a figyelmet szeretnénk felhívni ezekre a káros jelenségekre” – olvasható a HLSZ állásfoglalásában.

A kluboknak el kell fogadniuk és mindennapos gyakorlattá kell tenniük a munkaszerződésben foglaltak betartását. Természetesen előfordulhatnak olyan szituációk, amikor adott esetben fel szeretnék bontani a kontraktust, ám ennek is megvan a törvényes útja, ami biztosítja az érdeksérelmek elkerülését.

Olvasói sztorik