NB I

Előnyben is hátrányban

Korábban sem mindig sült el jól, ha csapataink előnyből várták a visszavágót a nemzetközi kupákban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bizakodva vártuk a csütörtöki Debrecen–Strömsgodset Európa Liga-visszavágót. Az első mérkőzésen Norvégiában 2-2-re végzett a DVSC, és nem csak az eredmény, hanem a mutatott játék alapján is azt vártuk, hogy legalább egy csapatunk megéri az augusztust a nemzetközi porondon. Nos, nem így lett, a Nyíregyházán rendezett találkozón sima 3-0-s győzelmet aratott a skandináv ellenfél, és könnyedén lépett tovább a debrecenieken.

A mérkőzés kezdetekor még a magyar kupagyőztes állt továbbjutásra, hiszen a 0-0-s eredmény neki kedvezett volna. A Rangadó.hu legújabb összeállításában azt néztük meg, vajon az elmúlt 15 évben hány csapatunk esett ki úgy a nemzetközi kupákból, hogy a visszavágó kezdősípszavánál még továbbjutásra állt.

Bajnokok Ligája

A legrangosabb sorozatban a legutóbbi pofont a BATE Boriszov szolgáltatta nekünk: a magyar bajnok Debrecen idegenben 1-1-re végzett fehérorosz ellenfelével, így hasonlóan a mostanihoz, bizakodóan vártuk selejtező harmadik körének hazai visszavágóját. Azonban minden hiába, mivel itthon – hasonlóan mostanihoz – lenullázták a Debrecent, 2-0-ra diadalmaskodott az ellenfél, így ők örülhettek a továbbjutásnak.

2004-ben a Ferencváros képviselte hazánkat a legrangosabb európai kupasorozatban. A harmadik selejtezőkör jelentette az utolsó állomást a csoportkör előtt, és a Fradi lépett is egy nagyot afelé: itthon 1-0-ra verte a Sparta Prahát, így minden esélye megvolt a továbbjutásra. Idegenben azonban hasonló eredmény született, a csehek nyertek 1-0-ra, és mivel a hosszabbításban is csak ők találtak be, végül 2-1-es összesítéssel kiesett a Fradi.

Emlékezetes győzelmet hozott a Zalaegerszeg 2002-es BL-szereplése. Bozsik Péter csapata Budapesten fogadta a Manchester Unitedet, és a 91. percben szerzett Koplárovics-góllal meg is szerezte az előnyt a visszavágóra. Azzal persze mindenki tisztában volt, hogy még így is a csoda kategóriába tartozott volna a ZTE továbbjutása. A visszavágón 5-0-s sikerrel igazolta az angol sztárklub, hogy csak egy kisiklás volt az első mérkőzés.

Európa Liga, UEFA Kupa

Nagyon friss emlék még a Videoton kiesése a Mladoszt Podgorica ellen. A 2013-as Európa Liga első selejtezőkörében hazai pályán aratott nyögvenyelős 2-1-es sikert a Videoton. Az itthon kapott gól azonban megpecsételte a mieink sorsát, hiszen idegenben 1-0-s vereséget szenvedtek, így idegenben lőtt góllal a montenegrói csapat lépett tovább.

2011-ben a Ferencváros a második selejtezőkörben szintén norvég ellenféllel találta magát szemben. A Fradi az első meccsen az Üllői úton 2-1-re legyőzte az Aaleslundot, idegenben viszont 2-1-re a hazaiak nyertek. A hosszabbítás hasonló forgatókönyvet hozott, mint a 2004-es Sparta Praha elleni találkozó, az ellenfél talált egy gólt, mellyel tovább is jutott.

Négy évvel korábban az MTK az UEFA Kupa első körében az örmény MIKA Asztarak ellen lépett pályára. A kék-fehérek az első meccset 2-1-re megnyerték hazai pályán. Idegenben azonban képtelenek voltak gólt lőni, míg az ellenfél talált egyet, így idegenben lőtt góllal át is lépett a mieinken.

A 2001–2002-es kiírásban a Dunaferr idegenben, Cipruson ért el 2-2-es döntetlent az Olympiakosz Nicosia elleni selejtező odavágóján. Csakúgy, mint csütörtökön a Debrecen esetében, akkor is bizakodtunk a jónak mondható eredmény után. A ciprusiak viszont hamar letörték a kedvünket, hiszen 4-2-re legyőzték idehaza a Dunaújvárost, így ennek is kiesés lett a vége. Az csak tavaly derült ki, hogy a győri meccs nem volt tiszta…

1999-ben az MTK az UEFA Kupa második körében a görög AEK Athén ellen mérkőzött. Az első meccset Budapesten rendezték, és a hazai csapat nyert is 2-1-re. Az előny viszont elolvadt a visszavágón, 1-0-ra diadalmaskodtak a görögök, és idegenben lőtt góllal menetelhettek tovább.

Olvasói sztorik