NB I

Tényleg ekkora tragédia ez?

Amióta a Bajnokok Ligája létezik, kilenc alkalommal bukott el a magyar részvevő az első selejtezőkörben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar bajnok Győri ETO számára már az első selejtezőkör a végállomást jelenti a Bajnokok Ligájában, hiszen az izraeli Maccabi Tel-Aviv szerda este 2-0-ra győzött a párharc első meccsén.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában azt vizsgáltuk, hogy a magyar csapatok milyen hatékonyan szerepeltek az elitliga kvalifikációjában?

A Bajnokcsapatok Európa Kupáját 1992-ben váltotta fel a Bajnokok Ligája, és a névváltozással a lebonyolítás rendjét is jelentősen megreformálták.

Elsőként a Ferencváros próbálkozhatott a csoportkörbe jutással, de elbukta az első párharcot a szlovák Slovan Bratislava ellen (1-4, 0-0). A pozsonyi meccs mégsem a sima vereségről, hanem a símaszkos kommandósok ámokfutásáról marad híres, akik ok nélkül agyba-főbe verték a Fradi-szurkolókat.

1993-ban sem sikerült továbbjutnia a magyar bajnoknak, de a Manchester United bizony alaposan megküzdött a sikerért a Kispest-Honvéd ellen. A Peter Schmeichel, Gary Pallister, Roy Keane, Paul Ince, Eric Cantona és Ryan Giggs nevével fémjelzett angol szupercsapat Magyarországon csak 3-2-re, odahaza pedig 2-1-re tudott nyerni.

Egy évvel később a Vácnak is sikerült alaposan belehúznia a sorsolásnál, hiszen akkoriban a Paris Saint-Germain együttesét erősítette Bernard Lama, Paul Le Guen, George Weah, Ricardo Gomes és David Ginola is. A franciák otthon 3-0-ra, a Fáy utcában pedig 2-1-re nyertek Csank János bajnokcsapata ellen.

Az 1995-ös év rendkívül emlékezetes a Ferencváros, és az egész magyar labdarúgás történetében, hiszen a belga Anderlecht búcsúztatásával (1-0, 1-1) az FTC bejutott a BL csoportkörébe, ahol a svájci Grasshoppers, a spanyol Real Madrid és a holland Ajax volt az ellenfele.

Egy esztendővel később már nem sikerült a bravúr a Fradi számára, mert a svéd IFK Göteborg az első meccsen 3-0-ra győzött, a visszavágó pedig 1-1-es döntetlent hozott.

1997-ben fordult elő először, hogy a magyar indulónak egynél több párharcot kellett megvívnia győztesen a csoportkörbe kerülésért. Az MTK 2-0-ra, majd 4-3-ra nyert az örmény Pjunik Jereván ellen, aztán jött a Rosenborg. Az első mérkőzésen 3-2-es magyar vezetésnél elromlottak a reflektorok, elsötétült a stadion, a megismételt találkozó pedig 1-0-s norvég sikert hozott. Az idegenbeli visszavágón 3-1-re győzött az ellenfél, így az MTK nem jutott az elitkörbe.

Egy évvel ezután az Újpest szintén sikerrel vette az első kört, mert bár az első meccset 1-0-ra elvesztette a moldovai Zimbru Kisinyov otthonában, a visszavágót 3-1-re megnyerte. Az osztrák Sturm Graz már nagy falatnak bizonyult, amit a 4-0-s, majd 3-2-es vereség is mutat.

1999-ben ismét az MTK próbálkozhatott, és az izlandi ÍB Vestmannaeyjar ellen nem is maradt el a továbbjutás (2-0, 3-1), de a horvát Croatia Zagreb már nem kegyelmezett. A párharc első felvonása után mindenki bizakodott, hiszen idegenben 0-0-ra végzett az MTK, de aztán idehaza 2-0-ra kikapott…

Kétezerben a Dunaferr képviselte hazánkat a legjobbak sorozatában, és egy nagy bravúrral, a horvát Hajduk Split otthonában aratott 2-0-s győzelemmel kezdett. A második meccs 2-2 lett, úgyhogy jöhetett a norvég Rosenborg. Ezúttal nem volt áramszünet, de továbbjutás sem… Győrben 2-2 lett, idegenben pedig 2-1, oda.

2001-ben újra a Fradi próbálkozhatott, az ellenfél az egy évvel korábban megismert Hajduk Split volt. Mivel egyik mérkőzésen sem született gól, tizenegyesek döntöttek. A horvátok javára… Itt tehát már az első kör a végállomást jelentette a magyar bajnok számára.

Újabb egy esztendő elteltével is megmaradt a horvát vonal, hiszen a Zalaegerszeg az NK Zagrebbel nézett farkasszemet. Nagy csatát hozott a párharc, hiszen hazai pályán 1-0-ra győzött a ZTE, idegenben pedig 2-1-re kikapott, tehát idegenben lőtt góllal továbbment. A BL-selejtezők egyik legemlékezetesebb meccsére, a Manchester United elleni találkozóra került sor a Népstadionban, amelyet Koplárovics Béla góljával a zalaiak nyertek, de Angliában nem volt kegyelem, 5-0 lett a vége, és kiesés. De legalább emlékezetes kiesés!

2003-ban az MTK 3-1-re nyert a finn HJK Helsinki ellen, tehát a második meccsen belefért az 1-0-s vereség. A következő körben a skót Celtic más dimenziót képviselt, hiszen előbb 4-0-ra, majd 1-0-ra győzött.

Az első selejtezőkör szempontjából sikeres volt a következő szezon is, hiszen a Ferencváros nagy nehezen túljutott az albán SK Tirana csapatán (3-2, 0-1, idegenben lőtt góllal). A második fordulóban a cseh Sparta Praha ellen kellett volna villantania a Fradinak, amely az első találkozót 1-0-ra megnyerte, de a visszavágót 2-0-ra elbukta.

2005-ben szerepelt először a Bajnokok Ligája kvalifikációjában a Debrecen, amely két régi ismerőssel került szembe. A horvát Hajduk Split ellen valószínűtlenül simán jutottak tovább a hajdúságiak (3-0, 5-0), de az angol Manchester United ellen fordult a kocka (kétszer 0-3).

Supka Attila vezetőedző állásába került a DVSC 2006-os buktája: az első párharcban a macedón Rabotnicski Szkopje 4-1-re győzött, és mivel a hazai meccs 1-1 lett, a Loki dicstelenül kihullott.

2007-ben is csak két meccs jutott a Debrecennek: a svéd Elfsborg ellen idehaza 0-1, idegenben pedig 0-0 lett a vége, tehát ezúttal sem sikerült a továbblépés.

Az MTK sem tudott gólt lőni kétszer kilencven perc során egy év múlva. Az ellenfél a török Fenerbahce volt, amely előbb 2-0-ra, majd 5-0-ra nyert.

2009 hozta a magyar focitörténet második csoportkörbe kerülését, méghozzá a Debrecen jóvoltából. Pedig a selejtező nem volt gyerekjáték! A svéd Kalmar elleni 2-0-s hazai siker létfontosságú volt, hiszen így a 3-1-es idegenbeli vereség is továbbjutást jelentett. Az észt Levadia Tallinn ellen itt is, ott is 1-0 lett a DVSC javára, úgyhogy jöhetett a Levszki Szófia: a bulgáriai 2-1-es sikert idehaza egy 2-0-s győzelemmel fejelték meg a hajdúságiak, akik ezzel bejutottak az elitligába, a francia Lyon, az olasz Fiorentina és az angol Liverpool társaságába.

A rákövetkező idényben ismét a Loki próbálkozhatott, és a selejtező első párharcát ezúttal is sikerrel vett, az észt Levadia Tallinn ellen 1-1, majd 3-2 lett a végeredmény. A svájci FC Basel már nagy falatnak bizonyult, és végül kettős vereséggel kényszerült búcsúzni a magyar résztvevő (0-2, 1-3).

Ami a tavalyelőtti próbálkozást illeti, a Videotonnak az osztrák Sturm Graz jutott, és mivel Szabics Imre csapata a 2-0-ra megnyert hazai találkozó után csak 3-2-re kapott ki Székesfehérváron, a magyar bajnok nagyon gyorsan elbúcsúzott a BL-selejtezőtől.

A tavalyi próbálkozás sem hozott túl sok dicsőséget a magyar bajnoknak. A Debrecen az idegenbeli első meccsen 1-0-ra kikapott az albán Skenderbeu Korce együttesétől, de itthon 3-0-ra győzött. A fehérorosz BATE Boriszov elleni folytatás 1-1-es döntetlent, majd Nyíregyházán 2-0-s vereséget hozott, úgyhogy ez a kaland is szomorú véget ért.

Összeállításunkból kiderül, hogy eddig 21 alkalommal lépett pályára magyar csapat a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és kilenc esetben már az első párharcban elvérzett.

Olvasói sztorik