NB I

Sousa örülhetett Győrben

A Győri ETO 2-0-ra kikapott az izraeli Maccabi Tel-Avivtól a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának első meccsén.

Kapcsolódó cikkek

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
Győri ETO FC – Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 0-2 (0-0)
Győr, 8500 néző. Játékvezető: Hameter (osztrák)
Győr: Kamenar – Svec, Lipták, Takács Á., Völgyi – Pátkai, Kamber, Strestík (Trajkovics, 54.) – Kink (Andrics, a szünetben), Koltai (Martínez, 69.), Varga R. Edző: Farkas József
Maccabi: Juan Pablo – Jeini, C. García, Tibi, Ziv – Alberman, Radi – Altman (Lugaszi, 83.), Zahavi, Jicaki (Ben Haim, 88.) – Prica (Miha, 74.). Edző: Paulo Sousa
Gólszerzők: Jicaki (76.), Alberman (94.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Izraeli dominanciával kezdődött a meccs, a vendégek beadásai és szabadrúgásai rendre veszélyesek voltak és ziccereket eredményeztek. A hazaiak először a 12. percben jutottak el ellenfelük kapujáig, de akkor rögtön gólt is szereztek, ám Strestík találatát a játékvezető les miatt nem adta meg. Ezután volt még egy ígéretes magyar lehetőség, de az izraeliek gyorsan visszavették az irányítást. A 29. percben Varga Roland távoli lövését védte Juan Pablo.

Sajnos az osztrák játékvezető nem egyenlő mércével ítélte meg a csapatokat, mert a vendégek tizenhatoson belüli műeséséért nem adott sárga lapot, a másik oldalon Koltai Tamás esetében viszont igen. Az első játékrészben főként távoli lövésekkel veszélyeztettek a csapatok, de a kapusok bravúrjainak köszönhetően egyik oldalon sem született gól.

A második félidőből tíz perc telt el, amikor Prica fejese arasznyival elment a kapufa mellett. A folytatásban mezőnyjátékot láthattak a szurkolók, a vendégek meddő mezőnyfölényben játszottak. A nézők füttykoncerttel jelezték nemtetszésüket. A 66. percben ismét óriási helyzetet hagyott ki a Maccabi: Radi erős közeli lövését Kamenar vetődve hárította. A labda Prica felé került, aki két méterről estében próbálta kapura kotorni, de nem találta el jól, Svec egy bátor becsúszással a gólvonalon mentett, így másodszor a győriek kapusa már megszerezte.

A 76. percben megszerezte a vezetést az izraeli csapat: Jicaki a tizenegyespontnál három győri védő között átvett egy beívelést, majd fordulásból a hálóba lőtt (0-1). A 82. percben Radi lövése suhant el a kapufa mellett. Két perccel később Lipták hét méterről, senkitől sem zavartatva a kapu mellé fejelt egy szabadrúgást. A 87. percben Kamenár két bravúros védése kellett, hogy az ETO megússza a második kapott gólt. A hazaiak kapusa a 93. percben is védett egy nagyot, de csapattársai teljesen összezuhantak, és a 94. percben a Maccabi megszerezte a második találatát is: a védők ezúttal is csak keresték a labdát, Tibi az alapvonal közeléből visszagurított, érkezett 16 méterről Alberman, aki nem hibázott, erős és pontos lövéssel valószínűleg eldöntötte a párharcot (0-2).

A látottak alapján aligha túlzás kijelenteni, hogy a vendégek győzelme megérdemelt, a győriek részéről pedig csodára lenne szükség a továbbjutáshoz.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori legendás játékosa meglehetősen kritikusan, de teljesen reálisan értékelte a mérkőzést:

Sejtettem, hogy érdekes meccs lesz, de abszolút nem erre gondoltam. Amikor Paulo Sousa itt volt a Videotonnál, és meneteltek az európai kupában, a védekezés volt a játékuk legfontosabb eleme, abból kontrákat vezettek, amiből nagyon jól jöttek ki. Most teljesen az ellenkezőjét játszotta az izraeli csapattal. Az a baj, hogy a magyar csapatok nem tudnak nyomást gyakorolni az ellenfelükre, és az ilyen játékstílussal sem tudnak mit kezdeni. A Maccabi viszont olyan játékoskerettel rendelkezik, amelyik képest ezt játszani.

Az izraeliek felálltak és letámadtak, a Győr nem tudta kihozni a labdát, felépíteni egy támadást, ezért csupán egy kapura lövés sikeredett… Ennél hatékonyabb fegyver nem kell, ráadásul nagyon jól tudnak focizni. A bajnoki hozzáállás itt nem elég, hogy elvagyunk, nem kapunk gólt, megpróbálunk egyet rúgni, de jó a null-null is. Az ETO ezt tudja játszani, mást nem. Egy bajnokcsapat a BL-selejtezőben ilyen játékot nem rakhat le az asztalra, ez megmagyarázhatatlan.

Elrugdosták a labdát, nem tudtak ütközni, nem tudtak háromszor egymáshoz passzolni, nem értették meg egymást, nem tudtak megcsinálni egy cselt, nem volt rögtönzés a játékukban. Rohangáltak a labda után, abszolút nem uralták a játékot. Egy nagy nulla volt, részemről értékelhetetlen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik