NB I

Speciális szabályok az izraeliek ellen

A Győri ETO szigorú biztonsági intézkedésekkel készül a Maccabi Tel-Aviv elleni selejtezőre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Július 17-én rendezik a Győri ETO – Maccabi Tel Aviv mérkőzést a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A meccsre a kisalföldiek az ellenfél biztonsági szakembereivel közösen preventív jellegű biztonsági intézkedéscsomagot állítottak össze, hogy a tavalyi Magyarország–Izrael válogatott találkozón tapasztalt incidensek ne ismétlődhessenek meg, illetve szükség esetén szakszerűen, az ide vonatkozó jogszabályokat és egyéb UEFA-előírásokat maximálisan szem előtt tartva lépjen fel a biztonsági személyzet – áll a győri klub honlapján.

A magyar klub preventív intézkedéssorozata több elemet is tartalmaz. Kezdeményezték, hogy a mérkőzést kiemelt biztonsági fokozatúvá minősítésék a rendőrségnél. Találkozót szerveztek az MLSZ biztonsági szakembereivel, hogy az ominózus válogatott meccs tapasztalatait hasznosítani tudják, emellett felvették a kapcsolatot Izrael budapesti nagykövetével is.

Szurkolói ankétot szerveztek, hogy tájékoztassák a drukkereiket, de ezen túlmenően szurkolói csoportjaik vezetőivel személyesen is egyeztetnek a „játékszabályokról”. A győriek célja, hogy a nem győri, közismerten rasszista szurkolókat és szurkolói csoportokat már a jegyvásárlás folyamatában kiszűrjék. Fontos, hogy a mérkőzésre kilátogató szurkolók ismerjék ezeket a törekvéseket, ezért országos, regionális és helyi napilapokban, rádiókban, televíziókban és online felületeken egyaránt felhívják a figyelmet a Fair Play fontosságára, és az ezzel ellentétes magatartás következményeire.

Mindez azt jelenti, hogy emelt szintű, úgynevezett kétkörös beléptetés lesz, amelynek során a személyzet alaposan átvizsgálja a ruházatot és a csomagokat is. A behozható eszközöket, zászlókat, jelképeket hangsúlyosan figyelik, így például folyamatosan tájékoztatják szurkolóikat, hogy erre a mérkőzésre speciális szabályok érvényesek. Így például a hazai szektorba csak magyar nemzeti színű és zöld-fehér ETO-zászlóval lehet bemenni, míg a vendégszektorba izraeli és Maccabi-klubzászlókkal. Semmilyen más típusú zászló – például Nagy-Magyarországot ábrázoló, vagy Árpád-sávos zászló, vagy felirattal ellátott zászló – behozatala tilos erre a mérkőzésre.

A hangosbemondó a mérkőzés előtt, és a szünetben is felhívja figyelmet a sportszerű szurkolásra, emellett minden szektorban, a kötelezően előírt biztonsági létszámon felül két-két fő azzal foglalkozik majd kizárólag, hogy a nem kívánatos szurkolói megnyilvánulásokat kiszűrje, a nem a fair play szellemében szurkoló egyéneket a szektorból kivezesse. Ez az említett extra létszámú biztonsági személyzet piros színű megkülönböztető szerelésben, „Say no to racism” feliratú felsőruházatban végzi tevékenységét, csoportonként egy-egy kézi kamerával rögzítve a nemkívánatos eseményeket, a könnyebb rendőri beazonosítás végett.

Fontosnak tartják, hogy saját biztonsági szolgálatuk is megfelelően tájékozott legyen, ezért számukra az UEFA F.A.R.E program ajánlásai alapján történő képzést tartanak. Folyamatosan egyeztetnek az ellenfél csapatának testőreivel, illetve az ellenfél szurkolóit kísérő saját biztonsági szolgálatukkal. A mérkőzést megelőző napon, illetve a mérkőzés napján szervezett biztonsági értekezletet tartanak, valamint az operatív jellegű intézkedéseknél (azonnali kiemelés, nézőtérről eltávolítás, stb.) egyeztetnek a rendőrség képviselőivel.

A mérkőzést követően a vendégszurkolók a stadiont izolált kivezetéssel hagyhatják majd el, illetve a mérkőzés után biztonsági megbeszélést tartanak, hogy a tapasztalatok közösen szűrjék le, és értékeljék az elvégzett munkát.

„Bízunk benne, hogy fent leírt intézkedéscsomag az elérhető összes preventív, és operatív jellegű intézkedést tartalmazza, amelyek elvégzésével maximálisan meg tudunk felelni a hazai és nemzetközi biztonsági előírásoknak” – zárul a győri klub közleménye.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik