NB I

Nem látni a fejlődést

Úgy tűnik, ismét csak egyetlen csapatunk jut túl a nemzetközi kupák második selejtezőköréből.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Videoton és a Honvéd július elején, a Debrecen és a bajnok Győr pedig július közepén vágott neki a nemzetközi küzdelemsorozatnak. Reálisan nézve azonban a hónap végére jó, ha egy csapatunk ott lesz még a porondon.

A Videoton – Csányi Sándor MLSZ-elnök szavaival élve – kárt okozott a magyar labdarúgásnak, hiszen már az első körben búcsút intett az Európa Liga-selejtezőnek a montenegrói Mladost Podgorica ellenében. Nem áll jól azonban a többi együttesünk sem, hiszen a Bajnokok Ligájában a Győr hazai pályán, míg a Honvéd az Európa Ligában idegenben szenvedett vereséget a második selejtezőkörben. Egyedül a Debrecennek termett némi babér július harmadik hetében, a magyar kupagyőztes döntetlennel térhetett haza Norvégiából.

A Győr az izraeli bajnok ellen lépett pályára a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, és az első mérkőzésen 2-0-s vereséggel zárt. Az ETO-t alighanem váratlanul érte a korábbi Videoton-edző, Paulo Sousa támadó felfogású csapata. A győriek helyzetekig is alig jutottak a találkozón, nagyon megzavarta őket az ellenfél.

– Megmérettünk, és kevésnek bizonyultunk – mondta Tiber László, a Rangadó.hu állandó szekértője, a Videoton és a Siófok egykori kiváló csatára. – Olyan csapat győzte le a magyar bajnokot, amelyre előzőleg azt mondták, hogy verhető. Paulo Sousa új arcát mutatta meg a párharc első mérkőzésén. Láthattuk, nem csak védekezni tud megtanítani egy csapatot néhány hét leforgása alatt, hanem támadni is. Nagyon racionális támadófutballt mutatott be a Maccabi, gyakorlatilag a tizenhatos előteréből sem engedték ki az ETO-t, a félpályáig nem tudták biztonságban felvinni a labdát.

A győriek esélyei így szinte minimálisra csökkentek a visszavágó előtt, és alighanem megesik az, ami a Videotonnal két évvel ezelőtt, hogy még az Európa Ligába sem kvalifikálja magát a magyar bajnok, és július végére búcsút int az európai porondtól.

– Abszolút reális eredmény született. Nem láttam azt a Pintéres csapatot, ami a bajnokságban kivívta magának az aranyérmet – ecsetelte Tiber László. – Ez pedig nem azon múlt, hogy a vezetőedző nem lehetett ott a pálya mellett. Úgy gondolom, nem készültek fel arra a játékra, amit Sousa csapata bemutatott. Gondolatban talán azt várták a győriek, hogy jön egy védekező együttes, aki ellen hazai pályán kihúznak egy gólnélküli döntetlent, és eldöntik a párharcot idegenben. Nem így lett, az ellenfél döntötte el a továbbjutás sorsát.

Hasonlóan kellemetlen élményben volt része a Bp. Honvéd csapatának Újvidéken. Marco Rossi együttese szintén 2-0-s vereségbe szaladt bele a szerb Vojvodina ellen. A mérkőzésen hetven percen keresztül emberelőnyben játszott a magyar csapat, azonban még lövésre is alig futotta az előnyből. Nagyon gyenge játékot láthattunk, meddő mezőnyfölénnyel tarkítva. Állandó szakértőnk azonban megvédte a Honvéd játékosait.

– Leginkább a Honvéd rutintalanságában látom a vereség okát: egyszerűen ezek a fiatalok nem voltak felkészülve arra, hogy hetven percen keresztül emberelőnyben játszanak – vélekedett Tiber László. – Sokat számít a rutin és a felkészültség az ilyen szituációkban, de ez nemigen volt meg náluk. Kapkodóvá vált a játékuk, az ellenfél pedig észrevette ezt, és látta, nem is olyan nagy hátrány az emberhátrány. Jobban reagáltak erre a helyzetre. Hiányzott a magyar csapat játékából a törekvés arra, hogy valóban emberelőnyös szituációkat alakítson ki. Ebben az edző is benne van, nem szabad a felelősséget csak a játékosokra hárítani.

Az hagyján, hogy nem alakított ki ilyen szituációkat a Honvéd, a második félidő elején látott két helyzetén kívül jóformán semmilyen lehetőség nem adódott a kispestiek előtt. Hiányzott az igazi támadófutball, ami szakértőnk szerint általános probléma a magyar fociban.

– Verebes József mondta sokszor, hogy „ha a védelem mögé kerülsz, az már fél gól”. Emberelőnyben az elsődleges cél az, hogy széleken törjünk be az ellenfél védelme mögé, de ilyet nem láttam csütörtök este. Sőt igazából a magyar bajnokságban is alig látok hasonló dolgokat, nem is csoda, hogy ezen a mérkőzésen sem sikerült ilyen szituációkat kialakítani – folytatta Tiber László.

Reálisan egyetlen csapatunknak van még esélye a továbbjutásra. A Debrecen a Strömsgodset otthonában elért 2-2-es döntetlenével optimistán várhatja a folytatást. Mindkét gólt Sidibe lőtte, talán a szenegáli visszanyerte régi formáját, és így sikerülhet pótolni a nyáron távozó házi gólkirályt, Adamo Coulibalyt.

– A Debrecennek még reális esélye van a továbbjutásra, ehhez viszont hasonló színvonalú támadójátékra lesz szükség itthon is, bár a helyzetek kihasználásán javítani kell – mondta Tiber László. – Nem értem egyébként ezt a nagy Coulibaly-mániát, eddig is voltak és ezután is lesznek olyan játékosok a magyar bajnokságban, akik szereznek húsz gólt egy-egy szezon során. Ha van rá keret, tessék igazolni egy hasonló játékost, bizonyítsák, hogy meg lehet oldani a pótlását.

Azzal szakértőnk is egyetért, hogy a mutatott játék és az elért eredmény alapján egyedül a Debrecennek van reális esélye a továbbjutásra. Nagyon úgy néz ki tehát, hogy hasonlóan a 2011–2012-es szezonhoz, idén is egyetlen csapatunk élheti meg az augusztust a nemzetközi porondon. Érdekes tény ez, hiszen előzetesen sokat lehetett hallani, hogy mennyit fejlődött a labdarúgásunk az elmúlt években, és mennyire fontos, hogy minél több pontot szerezzenek klubjaink a rangos európai tornákon. Úgy tűnik viszont, mégsem tartunk előbbre, mint a korábbi időszakban, és továbbra is csak áhítozhatunk arról, hogy egyszerre akár több csapatunknak is szoríthassunk az ősz folyamán a nemzetközi mezőnyben.

Olvasói sztorik