NB I

Minden idők leggyengébb szereplése

Nemzetközi mélyponton: ilyen korán még sosem estek ki a magyar csapatok az európai sorozatokból.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Július 26-án kezdődik a magyar bajnokság, július 25-én pedig az utolsó magyar klubcsapat is elbúcsúzott a nemzetközi porondtól. Furcsán hangzik, de sajnos igaz… Az MLSZ az első hat bajnoki forduló programját úgy állította össze, hogy a Videoton, a Honvéd és a Debrecen vasárnap játszik, a csütörtöki Európa Liga-meccsek miatt. Mire elkezdődik a bajnokság, okafogyottá vált ez a beosztás…

Először július 4-én léptek pályára csapataink, utoljára pedig pontosan három héttel később. Ezzel negatív rekordot állítottak fel, idén nyáron ugyanis megszületett minden idők leggyengébb európai kupaszereplése a magyar klubok részéről.

Az eddigi negatív csúcs 2011-ből származott, de az akkori meg a mostani szereplést össze sem lehet hasonlítani. Most csak a Bp. Honvéd volt képes sikerrel abszolválni egy párharcot, az más kérdés, hogy sokan úgy vélik, a montenegróiak részéről nem volt teljesen tiszta az Európa Liga első selejtezőköre. A Videoton, a Debrecen és a Győr azonban már az első párharcát elvesztette, ráadásul mindhárman nyert meccs nélkül búcsúztak.

Két évvel ezelőtt a Videoton az osztrák Sturm Graz, a Kecskemét pedig a kazah FK Aktöbe ellen hullott ki első nekifutásra, de a Ferencváros legalább kiütötte az örmény Ulisses FC együttesét, mielőtt kiesett a norvég Aalesunds FK ellen. És a tavalyelőtti kupahetek legemlékezetesebb epizódjáról még nem beszéltük: a Paks ugyanis egy andorrai csapat után megtanította a norvég IL Tromsö alakulatának, hogy mi is az a magyar virtus, tehát a tolnaiak két kört mentek, mielőtt a skót Hearts augusztus 4-én megállította őket.

Ha tehát a klubcsapataink nemzetközi szereplését nézzük, akkor túlzás nélkül megállapíthatjuk, hogy mélypontra süllyedt a magyar labdarúgás. Csoda, ha a többség szkeptikusan várja a pénteki bajnoki rajtot?

„Mind a négy magyar csapat elbúcsúzott a nemzetközi kupaporondtól, ami önmagában is szörnyű dolog. Azonban ne felejtsük el, hogy a kupahelyek darabszámát alapjában meghatározó UEFA-koefficiens szempontjából is tragikus ez a (le)szereplés, hiszen a következő öt évben ez a sivár eredménysor alaposan meghatározza majd a helyünket Európában” – írja a HLSZ honlapja.

Tudjuk, hogy a közelmúltban már sokszor idéztük Csányi Sándor MLSZ-elnök májusi szavait, de érdemes elolvasni még egyszer: „Fontos lenne, hogy jól szerepeljenek a magyar klubok, mert minél több pontot szereznek, annál nagyobb esélye lesz annak, hogy a későbbiekben több csapat indulhasson az európai kupákban. Bízom benne, hogy a Győr tud majd valamennyit erősíteni, és azok az együttesek is, amelyek képviselik hazánkat az öreg kontinensen. Aki kiesik az első körben, az komoly kárt okoz a magyar labdarúgásnak, így remélem, minden klub ennek megfelelő komolysággal fogja kezelni az ügyet.”

Olvasói sztorik