NB I

Akkor is ciki!

A magyar csapatoknak az elmúlt években voltak nagyobb égései is a nemzetközi porondon, mint most a Videotonnak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kellemetlen élményben volt része a Videoton csapatának a montenegrói FK Mladost Podgorica otthonában. A magyar bajnoki ezüstérmes 1-0-s vereséget szenvedett, így soványnak bizonyult a hazai 2-1-es siker, és idegenben lőtt góllal búcsúzott az Európa Liga-selejtező első fordulójában. Nehéz lenne magyarázatot találni arra, vajon mi okozhatta az NB I-es mezőny (egyik) legnagyobb költségvetésével dolgozó csapatának vesztét. Azonban azt be kell látnunk, nem egyedi esetről van szó, az elmúlt években nem egy csapatunk égett már le a nemzetközi kupák első egy-két fordulójában.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában megnéztük, melyek azok a csapatok, akik az elmúlt tíz szezon során nem tudták sikerrel venni az első körök papíron könnyűnek számító akadályát. Fájó emlékek következnek.

Bajnokok Ligája

Jelentős visszhangot váltott ki a DVSC szereplése a 2006-os selejtezőben. A második körben kapcsolódott be a debreceni együttes, és viszonylag szerencsés sorsolásának köszönhetően a macedón bajnok Rabotnicski jutott neki ellenfélül. Legalábbis papíron könnyű lett volna, hiszen a Loki már az első meccsen rendesen megizzadt, odahaza csupán 1-1-re futotta. Baljós jelek voltak ezek, de még így sem sokan gondolták, hogy idegenben lesimázzák a magyar bajnokot. A vége 1-4 lett, így összesítésben 5-2-re diadalmaskodott a macedón bajnok.

Európa Liga, UEFA Kupa

Az UEFA Kupa-selejtező első körének küzdelmein belül találkozott 2007-ben az MTK az örmény MIKA Asztarak csapatával. Hasonlóan vérzett el a magyar együttes, mint most a Videoton: az első mérkőzésen nyögvenyelős 2-1-es hazai siker született, Örményországban viszont lenullázták a csapatot, 1-0-ra győzött a MIKA, így idegenben lőtt góljával tovább is lépett magyar ellenfelén.

Ha ciki kiesés, akkor Újpest–Vaduz. Máig az elsők között emlegetett párharc egy-egy magyar csapat bukdácsolása kapcsán. A 2006-ban bajnoki másodikként záró lila-fehérek a svájci másodosztályban vitézkedő FC Vaduzt kapták ellenfélül. A kis liechtensteini csapat hazája kupasorozatának megnyerésével kvalifikálta magát az UEFA Kupába. Az első mérkőzést Újpesten rendezték, és sokan várták, hogy ekkor már el is dől a párharc sorsa. Nos, így is lett, a lila-fehéreket 4-0-ra megalázó kiscsapat nyugodt előny kovácsolt magának a visszavágóra, ahol csupán egygólos sikerig jutott a magyar együttes, így 1-4-el búcsúzott a sorozattól.

Egy évvel korábban is kijutott nekünk a „jóból”. A Ferencváros a fehérorosz MTZ-Ripo Minszk gárdájával mérhette össze tudását, és bizony alulmaradt. A párharc legfájóbb pontja, hogy hazai pályán kapott ki 2-0-ra a Fradi, így gyakorlatilag az Üllői úton szálltak el a továbbjutási esélyei. A zöld-fehérek idegenben megpróbálták a majdnem lehetetlent, és Lipcsei Péter találatával egy gólt faragtak is a hátrányból, azonban gyorsan jött az egyenlítés, utána pedig már nem tudott felállni a csapat. Rósa Dénes kilencvenedik percben szerzett találata is csak becsületgólnak volt elegendő, 3-2-vel az MTZ robogott tovább.

címlapkép: Trollfoci Facebook

Olvasói sztorik