NB I

A főtábláról a süllyesztőbe

A tavaly nagyszerűen menetelő Videoton idén már a selejtező első fordulójából sem jutott tovább az Európa Ligában.

Kapcsolódó cikkek

Európa Liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó
FK Mladost Podgorica (montenegrói) – Videoton FC 1-0 (0-0)
Podgorica, 1000 néző. Játékvezető: Nzolo (belga)
Mladost: Vujadinovics – Tomics (M. Pavicsevics, 88.), Sofranac, Mitrovics, Zsivkovics – Isihara, Szankovics – Szavicsevics, Kaljevics (Knezevics, 71.), Szeratics – Markovics. Edző: Nikola Rakojevics
Videoton: Tujvel – Szolnoki, Caneira, Vinícius, Stopira – Tóth I B., V. Gomes – F. Oliveira (Paraibá, 55.), Kovács I., Gyurcsó (Kleinheisler, 80.) – N. Nikolics. Edző: José Gomes
Gólszerző: Knezevics (tizenegyesből 92.)
Kiállítva: Markovics (82.)
Továbbjutott: Mladost Podgorica (2-2, idegenben lőtt góllal)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Videotonnál továbbra is nélkülözni kénytelenek a műtét után lábadozó Torghelle Sándort, valamint a távozófélben lévő Nikola Mitrovicsot.

Ahogy várható volt, a hazai csapat nem indított huszáros rohamokat, mindkét csapat nyugodt iramban kezdte a meccset. Az első tíz perc helyzet nélkül telt. A vendégcsapat birtokolta többet a labdát, de most is jól zárt a montenegrói védelem. A hazaiak negyedóra elteltével felbátorodtak, és egyre bátrabb támadásokat vezettek. A japán légiósnak, Takunak két veszélyes szabadrúgása is volt, ezek közül a második a kapufán csattant.

A 23. percben Szavicsevics a földre került Vinícius szorításában a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. A továbbpattanó labdát Taku küldte kapura, de egy védőről szögletre pattant. A sarokrúgás veszélyesen kanyarodott középre, de az egyik montenegrói a kapu mellé fejelt. A 27. percben Zsivkovics lőtt 22 méterről, nagy erővel alig a kapu fölé.

A 34. percben is nagyon veszélyes volt a hazai kontra, Tomics került nagy ziccerbe, de éles szögből a kapu fölé bombázott. A másik oldalon Nikolics került ígéretes helyzetben, miután nagyon szépen vett át egy labdát a hazai tizenhatoson belül, majd egyből kapura lőtt, de fölé ment. A 42. percben ismét Taku végzett el veszélyes szabadrúgást, a labda nem sokkal kerülte el a Videoton kapuját.

Hazai helyzettel kezdődött a második játékrész is: az előremerészkedő Zsivkovics lőtt a kapu fölé. Az 58. percben két nagy fehérvári helyzet is kimaradt: előbb Gyurcsó Ádám lövését hárították a hazaiak, majd Paraibá közeli próbálkozását semlegesítették. Közben Caneirát eltüntették a tizenhatoson belül, de a bíró most sem adott tizenegyest. A 82. percben Markovics megkapta második sárga lapját, tehát a fehérváriak a hajrára emberelőnybe kerültek. A második félidő jelentős részében kiegyenlített játék zajlott, kevés helyzettel. A 87. percben mégis a Mladost szerezhetett volna perdöntő gólt, de Knezevics fejese mellé ment.

A kilencvenedik percben Taku szabadrúgása után Szeratlics lőtt, és a labda Szolnoki Roland kezére pattant, ezért a játékvezető büntetőt ítélt, amit Knezevics értékesített (1-0).

Ismét csalódnia kellett annak, aki a montenegrói hatodik és a tavalyi Európa Liga-főtáblás magyar második összecsapásán számottevő Videoton-fölényt várt. A fehérváriak a mutatott teljesítmény és az eredmény miatt egyaránt szégyenkezhetnek, s ez az első, illetve a második meccsre egyaránt vonatkozik…

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott csatára elemezte:

Borzasztó nehéz szóhoz jutni… Öt perccel a meccs vége előtt megfogalmaztam, hogy a montenegróiak elleni két mérkőzés után ne nagyon örüljünk a továbbjutásnak. És akkor még null-null volt az állás, és nem sejthettem, hogy egy tizenegyessel kiesik a Videoton. Nem tudom, hogy az edző mit fog nyilatkozni, de egy héttel ezelőtt az volt a mondandója lényege, hogy látott biztató dolgokat, olyan elemeket, amiket az edzőtáborban csináltak. Én már akkor sem láttam, de eltelt egy hét, és most különösen nem.

A száznyolcvan percből akkor kezdtek el ész nélkül rohanni, amikor érezték, hogy baj van. Egy szegény képességű csapat ellen egy góllal nyertek, és a visszavágón úgy léptek pályára, hogy ezt az előnyt meg kell tartaniuk. Ez dehonesztáló. Ez nem az a Videoton, amelyik tavasszal játszott, amikor a nagy fogadalmak időszakát éltük: teljes alapozás az új edzővel és szuper igazolások. Többet vártam egy profi klubtól, azt, hogy játékuk is legyen, és továbbmenjenek a kupában. Arról volt szó, hogy a cél megközelíteni azt a kupaszereplést, amelyet tavaly produkáltak.

A montenegróiak előtt le a kalappal, egy szerény képességű, de lelkes csapatot ismerhettünk meg, amely mindent megtett, hogy felhívja magára a figyelmet. Meggyőződésem, ha mennek még egy kört, két-három tehetséges játékost elvisznek tőlük. A Videoton profi játékosaitól ennek a töredékét sem láttam.

Lehet, hogy José Gomes edző azt mondta, gólt kell rúgni, de talán ha kétszer sikerült a védelem mögé kerülni. Nem tudtak kidolgozni helyzeteket, amelyekből gólt lehetett volna rúgni, és ez nagyjából mindkét mérkőzésre érvényes. Kíváncsi lennék, mi volt a terve, hogyan jutnak tovább?

Borzasztóan nagy probléma a kiesés, mert a vezetők is és a szakmai stáb is úgy készült, a felkészülést úgy állították össze, hogy lesznek ezek a mérkőzések, tudták az ellenfelet, és az alapozó feladatokat úgy állították össze, hogy meglesz a továbbjutás, majd kezdődik a bajnokság, és akkor kell topon lenni. Az a baj, hogy csírájában sem lehetett látni, mit akarnak játszani. A középpályáról kiesett Nikola Mitrovics, akit egyébként nem tartottam olyan játékosnak, mint aki meghatározó, de ezek szerint jobb, mint akik most ott játszanak. Ennyire ötlettelen, enervált csapatot rég láttam.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik