NB I

Felemás kupamérleg

Pozitív és negatív meglepetések is tarkították csapataink nemzetközi szereplését az elmúlt években.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétfőn tartották az európai kupasorozatok sorsolását Svájcban. A magyar bajnok Győri ETO nem kiemeltként az izraeli Maccabi Tel-Aviv csapatát kapta a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében. Az Európa Ligában az első körben száll harcba a Videoton és a Bp. Honvéd is, előbbi a montenegrói FK Mladost Podgorica együttesével találkozik, utóbbi ellenfele pedig a szintén montenegrói Cselik Niksics lesz. A második körben kezdi meg szereplését a kupagyőztes Debrecen, amely kiemeltként a norvég Strömsgodset TF ellen lép először pályára.

A párharcok kezdete előtt megvizsgáltuk, az elmúlt években hogyan szerepeltek klubcsapataink a nemzetközi porondon. A mérleg felemás képet mutat, volt, hogy BL- és EL-csoportkörben szurkolhattunk legjobbjainknak, de az is megesett, hogy már augusztus elejére elfogyott a lendület…

Bajnokok Ligája

Az elmúlt években nem termett sok babér a Bajnokok Ligája-selejtezőben induló csapatainknak: tavaly a Debrecen képviselte hazánkat a kvalifikációban, de a veretlen magyar bajnok csupán két körig jutott a legrangosabb európai kupasorozatban. A második fordulóban kezdte a küzdelmeket, és bár ráijesztett az albán bajnok Skenderbeu, végül sima 3-1-es összesítéssel lépett tovább. A harmadik körben viszont jött a fehérorosz BATE Boriszov, amely hazai pályán (egész pontosan Nyíregyházán) parancsolt megálljt a bajnoknak (1-1 idegenben, aztán 0-2 „otthon”).

Az elmúlt évek egyik leggyengébb produkciója a 2010–2011-es évadhoz fűződik, ekkor már az augusztust sem élték meg csapataink a nemzetközi porondon. A Videoton a BL-ben elsőre a Sturm Graz-cal találta szemben magát, amely összesítésben egy góllal (4-5) jobbnak bizonyult a mieinknél, így az EL-indulás is elúszott a székesfehérváriak számára.

2010-ben szintén a Debrecen vívta ki a BL-indulás jogát. A második selejtezőkör volt az első állomás, ahol a már korábbról jól ismert Levadia Tallinn volt az ellenfél. A Debrecen egy góllal jobb volt összesítésben ellenfelénél (4-3), így következhetett a svájci FC Basel, amely ellen már kevésnek bizonyult a magyar bajnok, és kettős vereség lett a vége (0-2, 1-3).

2009-re reformálta meg a Bajnokok Ligája rendszerét az UEFA. Változott a kiemelések rendje, nagyobb esély kínálkozott a kisebb nemzetek csapatainak a főtáblára jutáshoz. Ezt ragyogóan használta ki a Debrecen, amely bár nyögvenyelősen kezdett a svéd Kalmar ellen (3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal jutott tovább), utána verhetetlennek bizonyult, és a Levadiát, illetve a Levszki Szófiát is kettős sikerrel búcsúztatva bejutott a csoportkörbe. A Fradi kilencvenes évek közepén bemutatott bravúrja után ez volt a második alkalom, hogy magyar csapat megérte az őszt a legrangosabb kupasorozatban. Bár a Debrecennek végül nem sikerült a pontszerzés, a közönség így is hálás volt a Puskás-stadionban lejátszott Lyon, Fiorentina és Liverpool elleni meccsekért.

Európa Liga

Több sikert hozott a második számú sorozat. Az előző évben például a Videoton az utolsó pillanatig versenyben volt a csoportkörből való továbbjutásért. Az akkoriban még Paolo Sousa által irányított Vidi a második körben kapcsolódott be az Európa Ligába. Nem volt egyszerű dolga, hiszen elsőre a szlovák Slovan Bratislava jutott ellenfélül, amelyet idegenben lőtt góllal búcsúztatott (összesítésben 1-1). A belga Gent ellen már könnyebb volt, a papíron nehezebb ellenfelet 4-0-s összesítéssel küldte haza a Vidi. A csoportkörért a török Trabzonspor ellen szállt harcba, és bár gólt nem sikerült szerezni, nem is kaptak, így jött a büntetőpárbaj, amelyben a magyar csapat bizonyult jobbnak. A BL-ből kieső Debrecen is próbálkozhatott a csoportkörbe jutásért, de a belga FC Bruges 7-1-es összesítéssel elintézte bajnokcsapatunkat. Ott volt még a mezőnyben az MTK és a Honvéd is: előbbi az első körben a szlovák Senica (összesítésben 2-3), utóbbi a másodikban, az orosz Anzsi Mahacskala ellen (0-5) köszönt el a nemzetközi mezőnytől.

Mivel a Videoton már az első körben kiesett a BL-ből, így csupán három csapatunk vett rész 2011-ben az Európa Ligában. A Paks, Ferencváros, Kecskemét trióból előbbi jutott a legtovább, a tolnaiakat a skót Hearts búcsúztatta a harmadik körben, 5-2-es összesítéssel. A Fradinak négy mérkőzés jutott, és bár ebből hármat megnyert (kettős siker az örmény Ulisses ellen, illetve 2-1 a norvég Aaleslunddal szemben), az északiak elleni visszavágón hosszabbítás után búcsúzott (összesítésben 3-4). A Kecskemétnek kazah ellenfélen kellett volna átverekednie magát, azonban az Aktöbe bizonyult jobbnak, egy idegenben lőtt góllal (Kecskeméten 1-1, idegenben 0-0).

2010-ben ismét négy csapatunk vonult fel az EL-mezőnyében: a Zalaegerszeg az első körben a Tirana (összesítésben 0-1), a Videoton a második körben beszállva a Maribor ellen búcsúzott (összesítésben 1-3). Nagyobb lehetőség kapujában állt a BL-ből kieső Debrecen és a gyönyörűen menetelő Győri ETO. Utóbbi három ellenfelét is két vállra fektetett, hiszen legyőzte a Nitra (5-3), az Atirau (5-0) és nem kis bravúrral a Montpellier (összesítésben 1-1, tizenegyesekkel 4-3) csapatait is, eljutva ezzel a rájátszásba, a csoportkör előtti utolsó fordulóba. Azonban itt már nagy falatnak bizonyult a horvát Dinamo Zagreb, amely kettős sikerrel (0-2, 1-2) jutott a 48-as főtáblára. Jobban sikerült a rájátszás a magyar bajnok Debrecennek, amely a bolgár Liteksz Lovecs elleni kettős győzelemmel (2-0, 2-1) kvalifikálta magát az őszi csoportküzdelmekre, ahol végül három ponttal zárt.

2009-ben futott először Európa Liga néven a korábbi UEFA Kupa. Az első magyar képviselőnk a Haladás volt, amely a kazah Irtisz Pavlodar elleni sikerével indította szereplését (összesítésben 2-2, idegenben lőtt góllal a szombathelyiek jutottak tovább). A második körben csatlakozott az Újpest, azonban egyik csapatnak sem sikerült a továbbjutás: a Hali Svédországban, az Elfsborg ellen (összesítésben 0-3), az Újpest pedig a román Steaua Bukarest ellen intett búcsút a további küzdelmeknek (összesítésben 4-1). A Honvéd csak a harmadik körben kapcsolód ott be, azonban rögtön a nagynevű török Fenerbahce volt az ellenfél, amely 6-2-es összesítéssel bizonyult jobbnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik