NB I

Légiósok, milliárdosok, albérletek

Pénteken a Lombard Pápa – Puskás Akadémia mérkőzéssel elrajtol az élvonal új idénye.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ahogyan azt már a korábban megszokhattuk, az őszi idény nem 15, hanem 17 fordulóból áll, az idei utolsó játéknapot december második hétvégéjén rendezik, vagyis tavaszra csak 13 forduló marad.

Különböző problémák miatt négy csapat is albérletben, vagy felcserélt pályaválasztói joggal vág neki az idénynek. A Ferencváros a teljes szezonban kénytelen lesz a Puskás Ferenc Stadionban futballozni. A Diósgyőr az első két vagy három hazai meccsét Nyíregyházán játssza. A Mezőkövesdnek elvileg csak egy hazai meccse pályaválasztói jogát kell felcserélnie. A Puskás Akadémia viszont egész ősszel Székesfehérváron focizik – írja a vaol.hu.

Ahogyan az a nyáron lenni szokott, idén is óriási volt a játékosmozgás. Az sem újdonság, hogy a csapatok elsősorban légiósokat igazoltak. Jelen pillanatban 125 külföldi vár a bajnoki rajtra. Kiemelt figyelem irányult a holland másodosztályban kétszeres gólkirály Jack Tujip (FTC), és a 187 szlovén élvonalbeli meccsén 74 gólt jegyző Dalibor Volas (DVSC) magyarországi szereplésére.

Az erőviszonyok nem alakultak át. Várhatóan az 1,7 milliárdból gazdálkodó Győr, a 2,5 milliárdos költségvetéssel rendelkező Videoton, és az egymilliárdos Debrecen küzd majd a bajnoki címért. Ebbe a versenyfutásba talán a remekül erősítő, 1,5 milliárdos költségvetésű Fradi, a minőségi kerettel rendelkező, 800 millió fölött gazdálkodó Diósgyőr, vagy az utóbbi években rendre masszív csapatnak tűnő, ám szerényebb pénzeket mozgató Honvéd szólhat bele.

A 300-600 millióból gazdálkodó klubok vélhetően a középcsapat státuszért küzdenek majd. És kell is küzdeniük, hiszen a korábbi gyakorlattól eltérően az idén a két újoncot, a Puskás Akadémiát és a Mezőkövesdet nem lehet elkönyvelni biztos kiesőként. Vagyis izgalmas bajnokság elé nézünk. Ami nem biztos, hogy minden klubvezetőnek tetszik, hiszen jó esély van arra, hogy a szoros hátsó mezőny miatt a télen olyan csapatok is kénytelen lesznek áldozni az erősítésekre, akik eddig jól elvoltak a 10-12. hely környékén.

Az MLSZ sok szempontból fejlődés ért el a magyar futballban, ám a legfőbb dolgokban kudarcot vallott. Nem sikerült emelnie a nézőszámot. Sőt, amióta üzemelnek a beléptetőrendszerek, pontosan tudjuk, hogy drasztikusan fogynak a drukkerek a lelátókról. Nem sikerült emelni a színvonalat sem. Erről pontos képet fest a két honi kirakatcsapat, a Győr és a Videoton vergődése a nemzetközi porondon.

A bajnok ETO-t a Maccabi Tel-Aviv búcsúztatta kettős vereséggel a Bajnokok Ligája-selejtezőből. Néhány éve még csak legyintettünk az izraeli focira… A Videoton is az első körben búcsúzott az Európa Liga-selejtezőtől, a főként utánpótlásképzésre szakosodott montenegrói jobbnak bizonyult Mladost Podgorica. Mindkét csapat teljesítménye óriási pofon a magyar futballnak, illetve a vezetőségnek.

De bármennyire is hihetetlen, a televíziók felmérései szerint még manapság is kiváló üzlet NB I-es meccseket közvetíteni…

OTP Bank Liga, 1. forduló

Július 26. péntek

19 óra: Lombard Pápa Termál FC – Puskás Akadémia FC (Duna TV)

Július 27. szombat

16.30: Újpest FC – MVM Paks (Sport1)

19 óra: MTK – Mezőkövesd-Zsóry

19 óra: Pécsi MFC-Matias – Ferencvárosi TC (Sport1)

21 óra: Győri ETO FC – Diósgyőri VTK (M2)

Július 28. vasárnap

16.30: Videoton FC – Szombathelyi Haladás (Duna TV)

18.30: Kecskeméti TE-Phoenix Mecano – Bp. Honvéd (Sport2)

20.30: Debreceni VSC-TEVA – Kaposvári Rákóczi (Sport2)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik