NB I

A REAC miatt senkit nem ültetnek le

A rákospalotai klub egykori játékosaira felfüggesztett börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a főügyészség.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szeptember 18-án lesz a Kenesei Zoltán és társai ellen indított büntetőügy elsőfokú tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A Rangadó.hu hozzájutott a Központi Nyomozó Főügyészség vádiratához, amely számos érdekességet tartalmaz.

Az okirat 17 vádlottat sorol fel, közülük Kenesei Zoltán az első-, Lázár Mátyás a másod-, Sallai Balázs a harmad, a bundaügy koronatanújának tartott Horváth Gábor pedig a negyedrendű. A névsor alapján világos, hogy ez a fogadási csalási ügy úgynevezett REAC-os elkülönített vonala, hiszen Kapcsos Vince, Somorjai Tamás, Nyerges Krisztián, Pomper Tibor és Torma Gábor is.

Hogy csinálták?

A vádirat szerint Sallai Balázs 2005 nyarát követően, Gabala Krisztiánon keresztül ismerkedett össze Kenesei Zoltánnal, illetve Lázár Mátyással, akikkel megegyezett, hogy mintegy közvetítőként részt vesz egyes REAC-mérkőzések eredményeinek manipulatív befolyásolásában. Az okmány úgy fogalmaz, hogy ezekre a meccsekre a végeredmény előzetes ismereteben Kenesei és Lázár ismeretlen fogadóirodáknál ismeretlen összeggel, haszonszerzés céljából fogadni akartak.

A mérkőzések eredményének befolyásolása rendszerint úgy zajlott, hogy az adott meccs előtt néhány nappal Kenesei és Lázár telefonon közölte az akkoriban a REAC-ban futballozó Sallai Balázzsal, hogy az adott találkozó esetében mekkora összeget tudnak felajánlani, illetve minimálisan hány játékosnak kell részt vennie a csalásban. Ezután Sallai általában a rákospalotai csapatnak otthont adó Budai II László Stadion terültén, edzések előtt vagy után, illetve közvetlenül az adott meccset megelőzően megkereste az ajánlattal egyes játékostársait, majd Keneseivel és Lázárral, hogy kik vesznek részt az eredmény jogosulatlan befolyásolásában.

Az ő részükről általában az volt az elvárás, hogy a REAC csapata egyszerűen veszítse el az adott mérkőzést, de olyan kérés is megfogalmazódott részükről, hogy legalább két góllal kapjanak ki, illetve úgy veszítsenek, hogy minél több gól essen a mérkőzésen.

Önként jelentkeztek

Előfordult olyan eset is. hogy az adott mérkőzés eredményének manipulációját nem Kenesei és Lázár rendelték meg Sallainál, hanem a csalásban rendszerint részt vevő REAC-játékosok egyike szált Sallainak, hogy meg kellene keresni a megrendelőket, mivel hajlandóak lennének eladni nekik az adott meccset.

A Kenesei és Lázár által a manipulációért felajánlott összeg rendszerint 2000-2500 euró volt játékosonként. A vádirat szerint ezt az összeget Kenesei és Lázár készpénzben adta oda Sallainak vagy Horváth Gábornak ismeretlen helyen, vagy az adott meccs előtt, vagy azt követően.

Sallai és Horváth vagy rögtön az adott mérkőzés után, vagy a meccs utáni egyik edzés előtt, illetve azt követően a REAC stadionjában, illetőleg más, pontosabban meg nem határozható budapesti helyszínen találkozott a manipulációban résztvevő játékostársakkal, és szétosztották a pénzt.

Amennyiben Kenesei és Lázár a mérkőzés előtt adták át a játékosoknak a készpénzt, de aztán nem az elvárt eredmény született, akkor a játékosoknak vissza kellett adniuk a pénzt, illetve a következő meccs eredményének jogosulatlan befolyásolását ingyen kellett megcsinálniuk.

A bundapénz szétosztása rendszerint úgy zajlott, hogy a csalásban résztvevő kezdőjátékosok egyenlő összeget kaptak, míg a cserék csökkentett összegben részesültek.

A vádirat szerint a következő mérkőzések manipulálására került sor:

2007. szeptember 9. Zalaegerszeg – REAC 3-1, Ligakupa

2007. szeptember 19. REAC – Zalaegerszeg 3-5, Ligakupa

2008. február 27. Honvéd – REAC 5-0, Ligakupa

2008. május 17. Zalaegerszeg – REAC 3-3, NB I *

2008. június 1. Kaposvár – REAC 3-0, NB I *

2009. február 21. Diósgyőr – REAC 2-1, NB I

2009. május 1. Kecskemét – REAC 5-3, NB I

2009. május 30. REAC – MTK 0-4, NB I

* A ZTE–REAC (3-3) meccsen nem az elvárt eredmény született, ezért a játékosoknak az előzetes megbeszéléseknek megfelelően ingyen kellett manipulálniuk a Kaposvár–REAC (3-0) mérkőzés eredményét.

Kutasi szervezte a bundacsapatot

A 2008. február 27-én lejátszott Honvéd–REAC (5-0) Ligakupa-meccs előtt Koltai Tamás ismeretlen körülmények között megkereste az időközben elhunyt Kutasi Róbertet, a REAC klubigazgatóját – aki a REAC Sport Kft. tagja is volt –, és részére ötezer eurót ajánlott arra az esetre, ha a rákospalotaiak kikapnak a meccsen. A vádiratban az szerepel, hogy a sportvezető a jogtalan előnyt elfogadva a meccset megelőzően összehívta a csapat idősebb, meghatározó játékosait a székházban, és közölte, hogy amennyiben vesztenek, akkor az általa meg nem nevezett megbízó által az eredmény manipulációjáért ígért összegből száz-százezer forintot kapnak.

Kutasi azt is közölte a játékosokkal, hogy akinek ez nem tetszik, az hagyja el a helyiséget, azonban ezt a jelenlévők közül senki nem tette meg. Mivel a meccsen az elvárt eredmény született, a vádirat szerint a klubigazgató másnap megkérte a mérkőzésre egyébként nem is nevezett Nyerges Krisztiánt, hogy váltsa be forintra az ötezer eurót, majd a február 28-i regeneráló edzés után egyenként behívta az irodájába a bundázókat, és átadta nekik a száz-százezer forintot.

Kutasi Róbert még a meccs előtti megbeszélésen közölte, hogy ha valaki később kérdezi, akkor a manipulációért kapott pénzre mondják azt, hogy az előző héten lejátszott Honvéd–REAC (1-1) NB I-es mérkőzésért járó prémium.

Érdekességek

A 2009. május 1-jén lejátszott Kecskemét–REAC (5-3) NB I-es meccs előtt Lázár Mátyás lakásán megbeszélésre került sor, amelyen elhangzott, hogy a meccsen két góllal kell vesztenie a REAC-nak, és sőt motivációs bónuszokat is beiktattak a rendszerbe! Kihirdették, hogy amennyiben valakit kiállítanak közülük, vagy tizenegyest csinál a saját kapuja előtt, úgy az előre beígért alapösszegen felül ötszáz eurót kap. Mivel Kapcsos Vince és Varga Zoltán is piros lapot kapott, járt nekik a pénz, de mivel Kapcsos nem volt ott az összejövetelen, ezért a pluszpénzt Sallai Balázs és Pomper Tibor elosztotta egymás között.

A vádirati tényállásban megemlített Gabala Krisztián és Koltai Tamás, illetve az egy-egy vádpont tekintetében Kenesei Zoltán Lázár Mátyás gyanúsítotti kihallgatására a nyomozás során az adott mérkőzésekkel kapcsolatban azért nem került sor, mert büntethetőségük a bizonyítékok megszerzése előtt elévült.

Az ügyészség bizonyítékként telefonos híváslista-adatokat, elemzésükről készült jelentéseket és feljegyzéseket, szembesítésről készült jegyzőkönyveket és gyanúsítotti vallomásokat sorol fel.

Mit követtek el?

A vádpontok között Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás esetében 6 rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló, folytatólagosan elkövetett vesztegetés vétsége szerepel.

Sallai Balázsnál ez 7 rendbeli, Kapcsos Vincénél 5 rendbeli, Horváth Gábornál pedig 4 rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegés és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette.

A vádindítvány

Kizárólag a REAC-os bundázások miatt senki nem kerülhet börtönbe, ugyanis az ügyészség Kenesei Zoltán, Lázár Mátyás, Sallai Balázs, Horváth Gábor, Kapcsos Vince, Cseri Gergő, Erős Károly, Kovács Balázs, Kőhalmi András, Varga Zoltán, Somorjai Tamás, Nyerges Krisztián, Pomper Tibor, Torma Gábor, Farkas Balázs és Pusztai Olivér esetében is csak próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kér főbüntetésül. A vádiratban szerepel még, hogy a KNYF indítványozza a vádlottak labdarúgástól való végleges eltiltását, pénzmellékbüntetést.

Érdekesség, hogy Koltai Tamás nem gyanúsított, nem vádlott, csak tanú lesz az ügyben, pedig a vádirat szerint a Honvéd elleni 5-0-s meccs előtt ő bízta meg a bunda szervezésével Kutasi Róbertet. Rajta kívül még Urbán Gábort szeretné tanúként beidézni a KNYF, amely hangfelvételek lejátszását is kéri.

Vagyonelkobzási toplista

Sallai Balázs 2.551.290 forint

Cseri Gergő 1.627.335 forint

Kapcsos Vince 1.592.475 forint

Horváth Gábor 1.366.350 forint

Varga Zoltán 1.284.940 forint

Kőhalmi András 1.266.350 forint

Pomper Tibor 1.184.940 forint

Kovács Balázs 956.600 forint

Olvasói sztorik