Hírek

Az ügyészek börtönt kérnek a csalókra

Személyi szabadságuk mellett több millió forintjukat is félthetik a vádlottak; a Rangadó.hu részleteket közöl a vádiratból!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Központi Nyomozó Főügyészség elkészítette a magyarországi bundaügy egyik szálával kapcsolatos vádiratot, és 2013. május 22-i dátummal megküldte a Fővárosi Törvényszéknek.

A Rangadó.hu birtokába került harmincoldalas anyagból kiderül, hogy Kenesei Zoltán az első-, Lázár Mátyás a másod-, Kugyela Zsolt a harmad-, Horváth Gábor a negyed-, Sütő László pedig az ötödrendű vádlott. Velük együtt összesen 21 személy szerepel vádlottként az okiratban, köztük van Karakó Ferenc, a nyíregyházi csapat korábbi résztulajdonosa is.

A vádak

Kenesei Zoltán: három rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette, mint társtettes; és két rendbeli társadalmi szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette, mint társtettes.

Lázár Mátyás: három rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette, mint társtettes; és két rendbeli társadalmi szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette, mint társtettes; egy rendbeli társadalmi szervezet tagja által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette.

Kugyela Zsolt: egy rendbeli folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette; egy rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette; három rendbeli folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés vétsége; egy rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés vétsége.

A vádirat megjegyzi, hogy Kugyela egyik cselekményével kapcsolatban azért nem került sor felelősségre vonásra, mert a vele négy rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés vétsége időközben elévült.

Horváth Gábor: három rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette, mint társtettes; hét rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette; két rendbeli részben folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés vétsége, mint bűnsegéd; egy rendbeli folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette, mint bűnsegéd.

Sütő László: négy rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette; két rendbeli részben folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette, mint bűnsegéd; egy rendbeli folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette, mint bűnsegéd.

A vádindítvány

Kenesei Zoltán, Lázár Mátyás és Kugyela Zsolt: halmazati főbüntetésül börtönbüntetés, mellékbüntetésként közügyek gyakorlásától való eltiltás.

A további vádlottak esetében a következő büntetési tételeket tartalmazza az okirat: próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, pénzbüntetés, pénzmellékbüntetés, labdarúgó-foglalkozástól való végleges hatályú eltiltás.

Vagyonelkobzást is javasol az ügyészség, méghozzá a következő összegekkel: Horváth Gábor 5.525.795 forint, Sütő László 5.258.845 forint, Kerényi Norbert 2.643.300 forint, Andruskó Attila 6.213.390 forint, Hegedűs Gyula 2.643.300 forint, Kenesei Zoltán 1.659.780 forint, Lázár Mátyás 1.659.780 forint, Kugyela Zsolt 1.691.940 forint.

Érdekességek

A Központi Nyomozó Főügyészség Horváth Gábor vádlottól 2011. június 28-án 3615 eurót és 70 AED-t (az Egyesült Arab Emírségek pénzneme: dirham) foglalt le, amelyek befizetésre kerültek a Magyar Államkincstárba.

A vádirat szerint Horváth Gábor a mobiltelefonját is elbukhatja a bundaügyön: a lefoglalt egy darab Nokia 6021 típusú mobiltelefon készülék a benne lévő akkumulátorral, és a Vodafone által kibocsátott SIM-kártya az állam tulajdonába kerül.

Horváth Gábor vádlottal kapcsolatban felmerült 47.625 forint igazságügyi toxikológus szakértői díját az állam viseli.

A tárgyalásra tanúként a következő személyek lesznek beidézve: Németh Gábor, Szanyó Károly, Márton István, Illés János, Pusztai László, Bognár György, Kovacsics Károly és Somorjai Tamás, valamint két személy, aki névtelenséget kért.

Megjegyzés: a bizonyítás felvétele vonatkozásában a vádlott és a tanúk fenti sorrend szerinti kihallgatását, ezt követően Ante Sapina és Mario Cvrtak német tanúkihallgatási jegyzőkönyveinek, továbbá Potoczki Tamás, Csurka Zoltán, Nagy Béla és Tóth László Géza tanúkihallgatási jegyzőkönyveinek felolvasását, valamint hangfelvételek lejátszását és az okirati bizonyítékok tárgyalás anyagává tételét indítványozom.

A 12 vádpontban a következő mérkőzések végeredményének manipulálásáról van szó:

2008. november 9. Siófok–Zalaegerszeg 1-4, bajnoki

2009. április 21. Bp. Honvéd – Siófok 2-2, Magyar Kupa-elődöntő, visszavágó

2009. április 25. Siófok–Kaposvár 2-5, bajnoki

2009. május 23. Zalaegerszeg–Siófok 5-3, bajnoki

2009. augusztus 5. MTK–Diósgyőr 1-1, Ligakupa

2009. augusztus 26. Nyíregyháza–Diósgyőr 3-0, Ligakupa

2009. október 28. Szigetszentmiklós–Kaposvölgye 3-2, Magyar Kupa

2010. május 5. Diósgyőr–Nyíregyháza 0-1, bajnoki

2010. május 8. Paks–Diósgyőr 1-0, bajnoki

2011. április 23. Ladánybene–Solt 1-3, megyei bajnoki

Természetesen a vádpontok tartalmazzák, hogy az ügyészség milyen bizonyítékokkal kívánja alátámasztani állításait. Ezek szinte minden esetben a következők:

• a vádlottak, illetve a gyanúsítottak vallomásai,

• tanúvallomások,

• telefonlehallgatások,

• szembesítési jegyzőkönyvek,

• kivonatos jelentések,

• híváslista-elemzésről készült jelentések és feljegyzések
• munkaszerződések,

• az MLSZ versenyszabályzata,

• a FIFA fegyelmi kódexe.

Olvasói sztorik