Hírek

Megbilincselve törölte ki az üzeneteket a csaló focista

A rendőrök szeme láttára semmisített meg bizonyítékokat a bundaügy koronatanúja Horváth Gábor?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Központi Nyomozó Főügyészség múlt heti közleményéből kiderül, hogy a hazai fogadási csalási ügy felgöngyölítése befejeződött. 32 mérkőzés, 45 vádlott, köztük aktív futballjátékosok, bírók, klubtulajdonos, futballmenedzser és edző is. De valóban ennyi lenne, ennyi lett volna Magyarországon a bundaügy?

A Rangadó.hu továbbra is hivatalos ügyészségi iratokból dolgozva, vágatlanul igyekszik megmutatni az ügy részleteit.

Aki egy kicsit is járatos a bundaügyben, annak nem ismeretlen Horváth Gábor neve. Mi is többször írtunk róla. Itt elolvashatják. Az ügyészség “koronatanúja”, aki több esetben hazugságba keveredett a sajtóba tett nyilatkozataival is.

A focistának 2011 nyarán ért véget a Dolce Vita.

Horváth Gábor feltételezett lakóhelye(i) ellen ugyanis 2011. június 27-én rendeltek el házkutatást. Tápiószecsőre – Horváth Gábor testvéréhez – végül másnap 11 óra 20 perckor érkeztek hatóság emberei. Itt a volt focista szobáját átvizsgálták. A többi között 2008-ban, Miamiaban készült fotókat, és egy Walther márkájú maroklőfegyvert is lefoglaltak.

11 óra 10 perckor Horváth Gábor Teve utcai lakásában is megjelentek a rendőrök. Itt állították elő a későbbi “koronatanút”, aki azt nyilatkozta, hogy nincs a lakásában és a környéken parkoló autójában sem bűncselekményből származó tárgy.

A Mercedes CLS 320-as kocsiját szintén a sértett jelenlétében nézték meg. Bűncselekményből származó tárgyat valóban nem találtak, viszont a kesztyűtartóból előkerült egy telefon, és egy hozzátartozó SIM-kártya. A focista ezekről azt mondta, fogalma sincs, hogy került oda, nem tudja kié.

Az autó átvizsgálása után – immáron a “terhelt” lakásában – előkerült közel 4000 euró készpénz, de Horváthnál volt Dirhams is. Az Egyesült Arab Emirátusokban használt fizetőeszközből, és a később megtalált vízumkérelmekből, prospektusokból sejthetjük, hogy a focista “arab világ” iránti szenvedélye nem új keletű. Mint ismert, az egész pályafutását saját bevallása szerint is végigcsaló játékos jelenleg Dubaiban pihen, ott kezdett új életet.

Kijátszotta a rendőröket

Találtak egy laptopot is, de Horváth elmondása szerint azt barátai használták, akiket nem tud megnevezni. A jegyzőkönyv tanúsága szerint a magabiztos focista akkor bizonytalanodott el először, amikor egy finnországi SIM-kártyáról kérdezték, ekkor ügyvédet kért.

De más takargatnivalója is volt a Diósgyőrnél, a REAC-nál és a Siófoknál is meccseket manipuláló védőnek. A jegyzőkönyv szerint 14 óra 38 perckor, megbilincselve, a ruhájában megtalált, korábban lefoglalt Nokia telefonból kitörölte a beérkező üzeneteket. A feljegyzés szerint 467 darabot. Horváth a rendőröknek azt mondta, hogy azért tette, mert egy idegen, talán 70-es számról aznap figyelmeztetést kapott, hogy a rendőrök házkutatást tartanak, az üzeneteket törölje ki.

A jegyzőkönyvben az állt, a telefont azért vették elő, mert a játékos testvérének a számát akarta megnézni, hogy értesíthesse előállításáról…

Horváth Gábor tehát, miután megsemmisítette az sms-eket, előzetes letartóztatásba került, ahol többször is vallomást tett. Július 4-én, 6-án, 11-én is.

Nincs vallomás? Irány az előzetes!

Szeptember 15-én azonban már megtagadta azt, sőt arról sem volt hajlandó nyilatkozni, hogy korábbi vallomásait fenntartja-e. A közvélemény által egyre nagyobb nyomás alá helyezett ügyészség azonban úgy tűnik, elakadt Horváth vallomásai nélkül, és november 15-én ismét elrendelte őrizetbe vételét. Horváth előállítása után sem tett vallomást. Egészen november 21-ig. Ekkor azonban belelendült, azt állítva, hogy korábban azért nem beszélt részletesen a bundaügyről, mert nem akart másokat bemártani.

Válogatás nélkül, sokszor összefüggéstelenül „lőtt” mindenkire. Vallott játékostársaira, edzőire, klubvezetőre, menedzserre, saját barátnőjére. Bundatérképet rajzolt.

Az ügyészség érezve, hogy „elkapta a fonalat”, szinte naponta hallgatta ki. Még 28-án délelőtt is kérdezték. Ez a dátum azért fontos, mert Horváth Gábor ellen 2011. november 28-án a Fővárosi Bíróság megszüntette az előzetes letartóztatást, ellene lakhelyelhagyási tilalmat vezetett be.

Ez lenne a képlet? Ha Horváth Gábor beszél, akkor szabad, ha nem beszél, megy vissza a fogdába?

Zaklatott, de ügyvédet cserél

A volt focista mindenesetre egyre magabiztosabban mozgott a kihallgatásokon. December ötödikén például azt kérte, hogy a médiában megjelent, személyét érintő dolgok miatt halasszák el a kihallgatást. Zaklatottságra hivatkozott. Elfogadták!

Pár nappal később kiderült, hogy nem zaklatottság, sokkal inkább egy készülő ügyvédváltás állt a háttérben. December 8-án ugyanis dr. Bérdi Zsoltot dr. Dezső Antalra cserélte.

Horváth Gábor új védője mellett is válogatás nélkül tüzelt. Sőt a 2012. január 27-én kezdődött kihallgatásán – több, sajtóban tett nyilatkozatával ellentétben – elismerte, hogy szervezőként is tevékenykedett. Konkrét példaként említette a 2011. március 12-én lejátszott MTK–Békéscsaba U19-es meccset, valamint a 2010. szeptember 17-én megrendezett Senica–Nyitra szlovák bajnoki összecsapást is.

Horváth Gábor lakhelyelhagyási tilalmát végül 2012. április 15-én szüntették meg.

Olvasói sztorik