Hírek

Keneseiék szabadlábon

Huszonkét hónap előzetese után házi őrizetbe kerültek a gyanúsítottak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu információi szerint a bíróság kiengedte a fogdából Kenesei Zoltánt, Lázár Mátyást és Schulcz Lászlót, akiket a köznyelv csak a magyarországi bundaügy fő gyanúsítottjaiként emleget.

Információink szerint mindhárman házi őrizetben védekezhetnek.

Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője a Rangadónak megerősítette a hírt, elmondta, hogy a mai döntés értelmében egy hónapig lesznek házi őrizetben.

Hekkerek segédei?

Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás 22 hónapja volt előzetesben. Idén februárban megváltoztatták ellenük a vádat, nem csalással, hanem a BTK 300/C pontjában meghatározott számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűnsegédletével vádolják őket.

– Ezt a törvényt a hekkerek elleni küzdelem elősegítése érdekében alkották nemzetközi egyezmények alapján – mondta akkor a Rangadónak egy büntetőjogász.

A hivatalos álláspont

A Központi Nyomozó Főügyészség befejezte a nyomozást ebben az ügyben, és jelenleg is tart a vádelőkészítő szakasz, ahol a bizonyítékok összegzése, mérlegelése zajlik. Eldől majd, hogy vádemelés vagy megszüntetés lesz az ügy további eljárása. A nyomozás lezárása egyben azt is jelenti, hogy a büntetőeljárás meghiúsításának a veszélye már nem áll fenn. Az eddigi előzetes letartóztatás – amely K. Zoltánt, L. Mátyást és S. Lászlót érintette – vonatkozásában több pont is felmerült, ezért az ügyészség mérlegelte, hogy indokolt-e a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartása, vagy elegendő-e enyhébb kényszerintézkedés elrendelése az ügyben. Az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy az eggyel enyhébb kényszerintézkedés is elegendő az eljárás jelen szakaszában. Ez az eggyel enyhébb kényszerintézkedés pedig a házi őrizet. Bármilyen személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést csak bíróság rendelhet el, ezért az ügyészség indítványt tett az előzetes letartóztatás megszüntetéséért, és egyidejűleg rendelje el a három gyanúsított házi őrizetét. A bíróság egyetértett az ügyészség indítványával, és a Fővárosi Törvényszék a mai napon ülést tartott ebben az ügyben, és ott határoztak a házi őrizet elrendeléséről, és az előzetes letartóztatás megszüntetéséről. A mai napon ez a végzés jogerősre is emelkedett, mivel a végzés ellen senki nem fellebbezett. Ez azt jelenti, hogy az érintett három személy a mai naptól házi őrizetbe került. A házi őrizetet egy hónapra rendelték el, ezt követően lehet mérlegelni az esetleges meghosszabbítását. A házi őrizet betartását a rendőrség naponta kétszer köteles ellenőrizni – tudtuk meg Fazekas Gézától, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjétől.

Nem Levente, hanem László

A mai nap folyamán tévesen írtuk a bundaügy egyik gyanúsítottjának nevét: természetesen nem Schultz Leventéről, hanem Schultz Lászlóról van szó. Előbbitől elnézést kérünk a tévedés miatt.

Olvasói sztorik