NB I

Nem vész el, csak átalakul

Mivel foglalkoznak manapság az elmúlt 20 év aranyérmes szakvezetői? Kazahsztántól az NB III-ig...

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Az egyik legnagyobb dolog, az egyik legjobb eredmény, ha egy edző bajnokságot nyer a csapatával. Nincs ennél feljebb hazai szinten, hiszen aki még nagyobbat akar dobbantani, annak a nemzetközi porondon kell maradandót alkotnia. A Rangadó.hu legújabb összeállításában összegyűjtöttük az elmúlt bő húsz esztendő aranyérmes trénereit, és megnéztük, mi történt velük azóta.

Pályaelhagyó nincs köztük, olyan viszont akad, akinek a karrierje később megtört, és manapság csak a harmadosztályban dolgozhat. Többen szövetségi kapitányok lettek később, és olyanok is vannak, akik megismételték a nagyszerű eredményt, és ismét bajnokságot nyertek.

Nyilasi Tibor, 58 éves

Ferencváros (1992)

Az egykori Ezüstcipős középpályás a Fradi edzőjeként is jeleskedett. Két időszakban irányította a zöld-fehéreket: 1990 és 1994 között egy bajnoki címet, három kupagyőzelmet és egy Szuperkupa-győzelmet ért el vezetőedzőként. A második periódusában (1997–1998) kevesebb sikert aratott, de az együttes akkor is ezüstérmet szerzett a bajnokságban. Összesen 253 mérkőzésen ült az FTC kispadján, ebből 171 bajnoki volt.

Érdekesség, hogy más csapat kispadjára soha nem ült le. 2002 és 2007 között a Magyar Labdarúgó Szövetség utánpótlásért felelős szakfelügyelője volt, manapság pedig sportigazgatóként tevékenykedik. Tapasztalatával és szaktudásával jelenleg is a Sport Televízió kedvelt szakkommentátora. Idén januárban az UEFA szakmai bizottságának tagja lett.

Martti Kuusela, finn (67 éves)

Kispest-Honvéd, 1993

Az első nem magyar származású szakember a második világháborút követően az NB I-ben a finn Martti Kuusela volt, akinek nevét manapság már legendaként emlegetik. 1992-ben nagy meglepetésre szerződött a Kispest-Honvédhoz: a klub a bajnokságot még Verebes József irányítása alatt kezdte, de a gyengébb eredmények miatt a Mágust menesztették, és a klub akkori belga mecénása, Louis de Vries találta ki Kuuselát.

A finn szakember korábban a belga Beerschotnál dolgozott, de a hazai közvélemény meglehetősen szkeptikusan fogadta, azonban Kuuselának sikerült meggyőznie a kétkedőket. Irányításával ugyanis a Kispest megnyerte a bajnokságot, majd az európai porondon a Manchester United ellen is helytállt. A finn mégsem húzta ki a következő szezon végéig, hiszen a 19. fordulót követően menesztették. Azóta a görög Proodeftiki FC, Panioniosz és Arisz Szaloniki, a ciprusi Apollon Limasszol, illetve hazájában a FinnPa és a TPS Turku mestere volt.

Csank János (66 éves)

Vác FC-Samsung, 1994

Ferencváros, 2001

Már a váci csoda előtt is sikeresen dolgozott Egerben és Békéscsabán. Később a Ferencvárossal is bajnok lett, a Videotont és a Siófokot pedig az élvonalba juttatta. Ugyanez a második Fradi-korszakában nem sikerült. Szaktanácsadóként megfordult a görög másodosztályban, illetve volt a Sopron, a Győr, a Diósgyőr és a Zalaegerszeg edzője is. A magyar válogatottal egyedülálló eredményt ért el: a világbajnoki selejtezőcsoport második helyének köszönhetően pótselejtezőt játszhatott a csapat, és a jugoszlávok elleni 1-7 és 0-5 bizony a magyar futball-legendárium felejthetetlen epizódjává vált, csak nem úgy, ahogy Csank mester szerette volna.

Legutóbbi sikere a ZTE-vel elért negyedik helyezés, de a következő szezonban a gyenge eredmények miatt menesztették, azóta pedig az NB II-es Gyirmótnál dolgozik, de ott sem stimmel valami…

Novák Dezső (74 éves)

Ferencváros, 1995 és 1996

A Fradi történetének egyik legsikeresebb edzője, hiszen kétszeres bajnok, illetve első magyar klubként a Bajnokok Ligájába is bejutottak az irányításával, mégis dicstelenül kellett távoznia, mert a szurkolók ízléstelenül kikezdték. A mesteredző került újra reflektorfénybe, amikor 2004-ben kiderült, hogy a 1967-1981 között Nemere fedőnéven csapattársairól jelentéseket írt a III/III-as ügyosztály részére.

Garami József (73 éves)

MTK, 1997 és 2008

1996-ban lett először az MTK vezetőedzője, Garaba Imre utódjaként, és egy évvel később bajnoki címet szerzett az együttessel. 1998-ban a Győri ETO FC szakmai igazgatójává, egy év múlva pedig a klub vezetőedzőjévé nevezték ki. 2001-ben rövid időre visszatért az MTK-hoz szakmai igazgatónak, majd 2002-ben a Ferencváros vezetőedzője lett, a csapat bajnoki aranyat nyert, de a szezon végén már nem ő, hanem Pintér Attila irányította a Fradit. 2003-ban visszatért a MTK-hoz, amelynek ismét szakmai igazgatója és vezetőedzője lett. Részese volt egy bajnoki címnek, egy kiesésnek, egy visszajutásnak, a jelenlegi szezonban pedig a tabella második helyén telelt az együttes.

A magyar bajnokság történetének kétszeres rekordere: nála több mérkőzésen, illetve nála idősebben még senki nem dolgozott az élvonalban, edzőként.

Várhidi Péter (54 éves)

Újpest, 1998

1997 őszéig pályaedzőként dolgozott Újpesten, majd átvette a csapatot, és a vezetőedzőként eltöltött első idényében bajnokságot nyert, ezzel szinte berobbant a neve a köztudatba. A következő idényben a csapat a harmadik helyen végzett. 1999 őszén szakmai igazgatóként tevékenykedett, majd tavasszal ismét az Újpest vezetőedzője lett, de csak a 10. helyen végeztek, így az idény végén távozott.

Szinte azonnal szerződtette a Videoton, és az első idényben Székesfehérváron is sikeres volt, az ötödik helyen végeztek. A következő bajnokságban azonban gyengélkedett a gárda, ezért a téli szünetben távozott. 2003 tavaszán a Nyíregyháza Spartacus szakmai igazgatói pozícióját töltötte be. A csapat feljutott az első osztályba, de ott nem jöttek a várt eredmények, ezért Herédi Attila vezetőedzővel együtt neki is mennie kellett.

2009-ben a Budapest-bajnokságban szereplő BEAC edzője lett, később a Pécsi MFC kispadjára is leült, de csak Matyi Dezső áldozatainak számát gyarapította. 2011 óta egy rövid megszakítással az NB II-es Szigetszentmiklós edzője, illetve szakmai igazgatója. Megalakulásától, 2000 óta a Sport TV szakértője.

2006 áprilisában az U19-válogatott edzője, novemberben pedig a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya lett. 2007 végéig a válogatott 14 mérkőzéséből 8-at megnyert, a FIFA-világranglistán pedig egy év alatt 28 hellyel előrébb lépett. Az újságírók az év edzőjévé választották. 2008 januárjában az MLSZ határozatlan idejű szerződést kötött vele, a válogatott tavaszi sikertelensége miatt azonban áprilisban menesztették.

Egervári Sándor (62 éves)

MTK, 1999 és 2003

Dunaferr, 2000

1998 nyarán Garami József után lett az MTK vezetőedzője. Előbb kupagyőzelemre vezette a kék-fehéreket, majd egy évvel később 19 pontos előnnyel bajnokságot nyert. Ezt követően Dunaújvárosban dolgozott, és 2000-ben ott is bajnok lett, 16 pontos előnnyel. 2001-ben ezüstérmet nyert a Dunaferr-rel. 2002 nyarán visszatért az MTK-hoz, ahol a szezon végén ismét bajnoki címet nyert. A Vasas, majd a kuvaiti el-Szalmija után a 2007–2008-as idényben harmadik helyezést ért el a Győri ETO-val.

2008-tól a magyar U20-válogatott szövetségi edzője volt, az Egyiptomban megrendezett korosztályos világbajnokságon bronzérmet ért el a csapattal. A következő évben a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya lett.

Bozsik Péter (51 éves)

Zalaegerszeg, 2002

A ZTE-nél rögtön az első évben bajnoki címet nyert, a Bajnokok Ligája-selejtezőben pedig emlékezetes meccsen 1-0-ra legyőzték a Manchester Unitedet a Népstadionban. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, de a következő szezon gyenge szereplése miatt úgy tűnt, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését Zalaegerszegen. Végül mégis ő maradt, de csak öt mérkőzésen ülhetett a kispadon az új idényben, ekkor már tényleg menesztették. Még ugyanabban az idényben a Haladás edzőjének is kinevezték, de csak kilenc meccsen irányította a szombathelyieket, mert onnan is menesztették. Összesen 89 bajnoki mérkőzésen ült az élvonalban a kispadon.

Ezek után televíziós szakértő lett a Viasat3, majd az RTL Klub csatornánál 2006 márciusában szövetségi kapitánnyá választották, de a Málta elleni vereség után távoznia kellett. 2012-ben az NB III Duna-csoportjában szereplő Sárisáp-TASK vezetőedzője lett.

Pintér Attila (46 éves)

Ferencváros, 2004

Garami József rakta le a bajnokcsapat alapjait a Fradinál, de hivatalosan Pintér Attilát illeti a dicsőség, hiszen az idény közben ő vette át a csapat irányítását. 2004-ben visszatért Sopronba, ahol Magyar Kupa-győztes lett a csapattal. 2006-ban a Vasas vezetőedzője volt a tavaszi időszakban. 2009-ben a Győri ETO szerződtette vezetőedzőnek. Irányításával a harmadik helyet szerezték meg a kisalföldiek a bajnokságban, az Európa Liga-selejtezőben pedig kiejtették a szlovák Nitrát, a kazah Atiraut és a francia Montpellier-t is, végül a horvát Dinamo Zagreb ellen estek ki.

A 2010–2011-es szezonban csapata elmaradt a várakozásoktól, ezért márciusban távozott, de napra pontosan egy év múlva visszatért, most pedig megállíthatatlanul száguld a bajnoki cím felé az ETO élén.

Supka Attila (50 éves)

Debrecen, 2005 és 2006

2004 novemberében vette át a hajdúságiak irányítását Szentes Lázártól, és a következő év tavaszán a klub első bajnoki címét ünnepelhette! A Bajnokok Ligája selejtezőjében emlékezetes a horvát Hajduk Split kiverése (3-0 és 5-0), ezután a Manchester United ellen búcsúztak. 2005 májusában, a bajnoki cím után három évvel meghosszabbította a szerződését, de ezt az időt nem töltötte ki végig, mert a második bajnoki arany után, 2006 nyarán lemondott. Ennek fő oka, hogy a BL-selejtezőben kiestek a macedón Rabotnicski ellen.

2006 októberétől a Budapest Honvédnál vállalt munkát. 2007 tavaszán a bajnokságban jól szerepelt a csapat, a Magyar Kupa döntőjében pedig büntetőkkel nyert a DVSC ellen, így kiléphetett a nemzetközi porondra. A következő bajnokságot is remekül kezdték a kispestiek, de később érthetetlen módon megtorpantak. Supka májusban lemondott.

Hamarosan kétéves szerződést kötött a ZTE-vel, de csak október elejéig maradt Zalaegerszegen. Ezt követően Cipruson vállalt munkát, majd 2011-ben ismét a Budapest Honvéd vezetőedzője lett. Előbb a tízedik, majd az ötödik helyre vezette együttesét, de tavaly nyáron ismét távozott, és három évre szóló vezetőedzői szerződést írt alá Pécsett. Az őszi szezon gyenge szereplést követően előbb közös megegyezéssel távozott, de elkezdődött egy méltatlan közjáték, félig-meddig a nyilvánosság előtt. Matyi Dezső tulajdonos bejelentette, hogy az edző mégis marad, de szakmai igazgatót kap felettesként. Erre Supka és a menedzsere bejelentették, hogy nem fogadják el az ajánlatot. Végül tényleg távozott, de jogi útra terelte az ügyet.

Miroslav Beránek, cseh (55 éves)

Debrecen, 2007

2006 augusztusában, Supka Attila távozása után érkezett Debrecenbe. Irányításával egy bajnoki címet és egy Magyar Kupa-ezüstöt nyert a Loki, de második szezonja nem úgy sikerült, ahogy a vezetés elképzelte, ezért távozott. Bár egy aranyérem kétségtelenül fűződik a nevéhez, és személye a mai napig sem merült feledésbe, mégsem a sikeredzők között tartjuk számon. A DVSC után az Egyesült Arab Emirátusokba ment dolgozni, az Al-Vaszl edzője lett, majd hazatért, s előbb az 1. FC Brno, majd az SK Kladno szakvezetője volt, napjainkban pedig Kazahsztán szövetségi kapitánya.

Herczeg András (56 éves)

Debrecen, 2009 és 2010

A DVSC történetének legsikeresebb edzője! Már pályaedzőként részese volt három bajnoki címnek és két Szuperkupa-győzelemnek, vezetőedzőként pedig kétszeres Magyar Kupa-győztes, kétszeres bajnok, ráadásul előbb a Bajnokok Ligája, majd az Európa Liga csoportkörében is irányíthatta együttesét. Jelenleg klubmenedzserként tevékenykedik Debrecenben, illetve az akadémia igazgatója.

Mezey György (71 éves)

Videoton, 2011

Jelentős hazai és nemzetközi edzői karrier állt mögötte, amikor Székesfehérvárra került. 2008-ban sportigazgatóvá nevezték ki. Egy évvel később több edzőjelölttel, köztük Lothar Matthäusszal is tárgyalásokat folytattak, végül mégis ő ült le a kispadra. Öt év szünet után lett újra edző az NB I-ben, és a 2010–2011-es idény végén második bajnoki címét ünnepelhette. Mivel azonban a lejáró szerződését a klub nem hosszabbította meg, távoznia kellett, és jött Paulo Sousa… A mesteredzőt 2011 augusztusában Székesfehérvár díszpolgárává avatták. A tavalyi év végén hozták nyilvánosságra, hogy az MLSZ edzőképzés vezetését átadja Szalai Lászlónak.

Kondás Elemér (49 éves)

Debrecen, 2012

Játékosként 1993-ban szerződött a Garamvölgyi Lajos által irányított DVSC-hez, és tagja volt az 1995-ben bronzérmet nyerő együttesnek. Pályafutása befejeztével Debrecenben telepedett le, és ott járta végig az edzői ranglétrát. előbb a DVSC juniorcsapatát irányította, majd három évig dolgozott Szentes Lázár mellett a felnőttek pályaedzőjeként. A Létavértes és a DVSC-DEAC után lett az első csapat vezetőedzője.

2011 áprilisában kérték fel, hogy legyen a távozó cseh Zdenek Scasny utódja. Igent mondott, és ideiglenes megbízatás után a következő idényben is maradt, sőt parádés teljesítménnyel, veretlenül nyerte meg a Magyar Kupát és a bajnokságot a csapattal, amelyet a mai napig ő irányít.

(a jelöletlen képek forrása: tempofradi.hu)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik