NB I

A korrekorder Garami nem ünnepelhetett

Az MTK 2-1-re kikapott Pécsett az OTP Bank Liga első tavaszi mérkőzésén.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 18. forduló
Pécsi MFC-Matias – MTK 2-1 (2-1)
Pécs, 2500. Játékvezető: Solymosi
PMFC: Dibusz – Lázár P., Csausics, Balogh B., Zseljkovics – Horváth A. (Koller K., 77.), Nagy O. (Márkvárt, 68.), Uzoma, Wittrédi – Simon A. (dr. Horváth Zs., 59.), Grumics. Edző: Lőrincz Emil, Márton Gábor
MTK: Hegedűs L. – Wolfe, Vukmir, Kelemen, Hídvégi – Zsidai, Pölöskei Zs. – Vass P. (Bese, 62.), Kanta J., Ladányi – Tischler (Balajti, 82.). Edző: Garami József
Gólszerzők: Zseljkovics (8.), Grumics (25.), illetve Ladányi (36.)

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Pikáns felhangokkal várhattuk a tavasz első meccsét, hiszen az idénynyitón a 73 éves Garami József átvette Illovszky Rudolftól a magyar élvonal történetének legidősebb edzője titulusát. Mint köztudott, a mester játékosként és edzőként is éppen Pécsről indult annak idején, és ott érte el első sikereit. Nem véletlenül mondta a találkozó előtt, hogy ellenfélként nem szívesen látogat a baranyai megyeszékhelyre. A kezdés előtt Turi Zsolt köszöntötte a szakvezetőt. A pécsiek korábbi kitűnő középpályását említette Garami, amikor a kedvenc játékoséról érdeklődtek.

Ahogy Garami a Pécshez, úgy a PMFC edzője, Lőrincz Emil az MTK-hoz kötődik, hiszen hosszú évekig szerepelt játékosként a Hungária körúton. A meccs előtti interjú során sem sikerült egyébként tisztába tenni, hogy valójában ő a főnök a csapat élén, vagy Márton Gábor. Kollégájáról rendkívül diplomatikusan csak annyit mondott: „általában ő szokott állni, én ülni szeretek. Ő az aktívabb, hangosabb.”

Az MTK-ból Vadnai Dániel, Pál András, Csiki Norbert és Nikházi Márk hiányzott sérülés miatt, ott volt viszont Pölöskei Zsolt, aki életében először volt kezdő az élvonalban. A pécsiek kezdőjében ott volt a télen szerződtetettek közül Lázár Pál, Balogh Béla és Simon Attila is.

Rögtön a kezdés után magához ragadta a kezdeményezést a Pécs, és a nyolcadik percben Zseljkovics gyönyörű szabadrúgás-góljával meg is szerezte a vezetést. Érdekesség, hogy a szlovén középpályás az őszi első fordulóban is lőtt egy ugyanolyan bombagólt, mint most, a tavaszi első körben (1-0). A sors igazságtalansága, hogy a szabadrúgás előtt nem történt szabálytalanság… Az első találat után is lendületben maradtak a hazaiak, de a következő nagy helyzet az MTK nevéhez fűződött: a 18 percben Ladányi perdített a kapufa mellé néhány centivel.

A 25. percben jött a második találat: Wittrédi szöglete után Hegedűs Lajos nem mozdult ki a kapujából, a védők nem figyeltek Grumicsra, aki három méterről a hálóba passzolt (2-0). Ilyen védelmi rövidzárlatot is ritkán lehetett látni az MTK-tól ősszel… A 34. percben felpörögtek az események: előbb Tischler Patrik lőtt arasznyival a felső léc fölé, majd Grumics hibázott 12 méterről, nagy helyzetben. Nem volt megállás: a 36. percben Ladányi távoli lövéssel szépített (2-1), sőt kisvártatva egyenlíthetett volna, de a legfontosabb pillanatban elpattant tőle a labda.

A második félidő elején megnyomta a Pécs, de a folytatásban a vendégeknek is voltak helyzeteik. Az 59. percben Vass Patrik és Dibusz Dénes találkozott a tizenhatoson belül, a kapus eltalálta a fővárosiak középpályását, aki a földre került, de a játékvezető a jogosnak tűnő tizenegyes helyett a sértettnek adott sárga lapot műesésért. A fiatal Bese Barnabásnak több ígéretes lehetősége is volt, a legnagyobb a 76. percben, amikor az ötös sarkáról próbálta átemelni a kapust, de Dibusz résen volt. Pécsi vonatkozású érdekesség, hogy néhány percen belül két NB I-es újoncot is avattak: beállt a 18 éves Márkvárt Dávid és a 29 éves Koller Krisztián is.

Több ziccer már nem adódott egyik oldalon sem, több gól sem született, így a 14. helyezett legyőzte a másodikat.

– Sajnálom az MTK-t, mert összességében nem játszott rosszabbul, mint a Pécs, nem beszélve arról, hogy a második félidőben volt egy olyan húsz-huszonöt perc, amikor egyenlíthettek volna – értékelt a Rangadó.hu állandó szakértője, Híres Gábor, a Vasas és az MTK egykori kiváló játékosa, az NB II-es Balmazújváros edzője. – Az első félidőben voltak olyan szakaszok, amikor uralta a játékot a vendégcsapat, de a PMFC kemény ellenfél volt. Sajnálom az első gólt is, ami buta körülmények között esett. Kellemetlen dolog, mert ilyenkor a játékvezetőnek nagyon oda kell figyelnie. A játékosok rafináltak, okosak, ügyesek, és eljátszanak bizonyos dolgokat. Most Nagy Olivér játszott el egy szabálytalanságot, ami meg sem történt. Azt szoktam mondani, hogy mindenki tévedhet, a bíró is, de ne tévedjen! A játékos se tévedjen, bár ha mondjuk egy kapus hibázik, azt a mezőnyjátékosok javíthatják, de ha a játékvezető téved, azt ki javítja? Tehát a bíró duplán nem tévedhet!

Híres Gábor szerint a második félidőben Vass Patrik sárga lapja jogos volt, mert úgy tűnt, Dibusz nem buktatta őt.

– Ha ilyen jól tud dönteni a játékvezető, ahogy a második félidőben tette, akkor az első felvonásban miért nem tudott ilyen jó ítéletet hozni – tette fel a költői kérdést szakértőnk. – Nyugodtan mondható, hogy ez a mérkőzés egy-egy volt, és csak a játékvezetőnek köszönhető, hogy vereséggel hagyta el a pécsi stadiont az MTK. A PMFC egyébként szervezetten játszott, mégis a fővárosiaknak volt két-három kijátszott helyzete az első félidőben. Ladányinak két, Tischlernek pedig egy lehetősége volt, a Pécs viszont nem került kijátszott helyzetbe. Dicséretesen ügyesen, stabilan futballoztak a hazaiak, ott voltak, ahol lenniük kellett. Az első gólt találták, a másodikat viszont nagyon szépen megcsinálták, kihasználták az ellenfél védekezési hibáját. A második felvonást inkább csak ki akarták húzni, nem volt letámadásuk, és amikor létszámfölénybe kerültek, akkor sem mentek olyan vehemenciával, mint a szünet előtt.

Olvasói sztorik