NB I

Erődemonstráció bombagólokkal

A Videoton idegenben ütötte ki a Honvédot: 4-0 lett a vége.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 18. forduló
Budapest Honvéd – Videoton FC 0-4 (0-3)
Bozsik Stadion, 2000 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Honvéd: Kemenes – Ikenne-King, Lovrics, Pascariu, Alcibiade – Vécsei, Hidi, Ivancsics (Martínez, a szünetben), Zsivanovics, Diaby (Vernes, a szünetben) – Lanzafame (Tchami, 72.). Edző: Marco Rossi
Videoton: Bozsovics – Brachi, Caneira, Vinícius, Héctor Sánchez – Oliveira (Torghelle, 78.), Tóth I B. (V. Gomes, 63.), Kovács I. (Álvarez, 60.), Mitrovics, Paraiba – N. Nikolics. Edző: José Gomes
Gólszerzők: Mitrovics (25., 75.), Oliveira (30.), Kovács I. (37.)

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Írd és mondd összesen hatan voltak magyarok a 22 kezdőjátékos közül. Tragédia… A hazaiak olasz edzője továbbra is bízik honfitársa, Davide Lanzafame képességeiben, aki eddig egy kihagyott tizenegyessel és egy piros lappal vétette magát észre. A vendégeknél Torghelle Sándor a kispadon kezdett, Juhász Rolandot viszont nem is nevezték a találkozóra.

Nem sokat ismerkedtek a csapatok, azonnal egymásnak estek, az első komolyabb lehetőségre azonban tíz percet kellett várni: Lanzafame kapott szép labdát Ivancsicstól, az olasz átvette, 14 méterről lőtt, Bozsovics azonban magabiztosan védett. A 12. percben Nikolics nyargalhatott teljesen egyedül a kapu felé, miután lesgyanús helyzetben kapta a labdát, de végül négy méterről, kiszorított helyzetből az oldalhálót találta el. Hamarosan ismét Lanzafame veszélyeztetett, 16 méterről leadott erős lövése lefelé csapódott, végül mégis a kapu fölé ment.

A 15. percben két nagy helyzetet is kialakított a Videoton: előbb Kovács István indította Oliveirát, aki egy szép csellel becsapta a védőjét, majd a tizenhatoson belül a földre került, de a játékvezető sípja néma maradt. Néhány másodperccel később Nikolics került ziccerbe, lövését lábbal védte Kemenes. A 24. percben Kovács István 19 méterről lőtt, Kemenes a bal felső sarokból piszkálta ki a labdát. A szöglet után a kaputól 15 méterre álló Mitrovicshoz került a labda, aki látta, hogy Kemenes kint áll a kapujából, és higgadtan a bal felső sarokba emelt (0-1).

Hamar egyenlíthetett volna a hazai csapat, hiszen Diaby kiváló átadást kapott a Videoton tizenhatosának előterében Ivancsicstól, betört a büntetőterületre, de a remekül kimozduló Bozsovicsba lőtte a labdát. A kipattanó Lanzafame elé perdült, de felszabadítottak előle. Fél óra elteltével Nikolics passzolt vissza az érkező Oliveirának, aki 14 méterről, éles szögből, nagy erővel lőtt Kemenes kapujába (0-2). A 33. percben Nikolics lőhetett nyolc méterről, Kemenes szépen védett. A gólfesztivál azonban nem ért véget, hiszen a 37. percben szépségdíjas találattal növelte előnyét a Videoton: Kovács István 25 méterről nagy erővel a bal felső sarokba bombázott. Rendkívül látványos, szép gól volt (0-3).

A Honvéd a demoralizáló első félidő után sem omlott össze. A szünet után feljebb tolta a védekezését, és egyből, már a saját térfelén letámadta ellenfelét. Ennek eredményeképpen Martínez lőhetett, de Caneira beleért a labdába, amely így szögletre pattant. Bezzeg, ha a középen érkező Vernes eléri, szépíthettek volna a hazaiak… A hetvenedik percben Vítor Gomes lőtt távolról, Kemenesnek nagy vetődésre volt szüksége, hogy hárítani tudjon. A 75. percben végleg kiütéssé fajult a mérkőzés: egy gyors kontra végén Mitrovics kapott remek labdát, majd 16 méterről nagy gólt lőtt (0-4).

A 85. percben Kemenes védte bravúrral Paraiba jól helyezett lövését, de ez már nem osztott, nem szorzott…

A Videoton valóságos erődemonstrációt tartott és bombagólokat lőtt, ezzel megmutatta, ha ehhez a vitán felül állóan elsőrangú játékoskerethez megtalálják a megfelelő stílust, ilyen produkcióra lehet képes.

– Mindkét csapat hasonló felállásban, hasonló szisztémában kezdte a mérkőzést. Abban is hasonlítottak, hogy a támadószekcióban a posztokat felforgatták az edzők. Voltak meglepetések, de ezek tíz perc után kirajzolódtak, és mindenki az eredeti, megszokott posztjára forgott vissza – elemezte a látottakat a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, a Honvéd, a Ferencváros és a Zalaegerszeg korábbi edzője. – A kezdeti erőfelmérések után világossá vált, hogy a Videoton jobb formában kezdi a szezont, a kispestieknél problémákat láttam a dinamikában és a sebességben. Ivancsics két-három alkalommal tudta indítani Lanzafamét, de ezen kívül nem beszélhettünk támadójátékról a Honvéd esetében. A középpályások nem tudták birtokolni a labdát, és hiányzott a játékukból a pontosság. Egyedül Ivancsics előrejátékát tudnám kiemelni.

Az RTK-Vasló vezetőedzője úgy látta, hogy a kispesti védők gyorsasági hátrányban voltak a Videoton mozgékony támadószekciójával szemben.

– Kovács István és Paraiba is nagyon jól dolgozott, a támadószekcióra nagyon jól futott rá a baloldali védőjük és Mitrovics is. Nagy kihívás elé állította a vendégcsapat a Honvéd védelmét, Ikenne-Kinget kivéve, aki rendkívül mozgékony játékos – folytatta elemzését Vass László. – Lovrics idegenül mozog a belsővédő poszton, szerintem kényszermegoldás. Érett a gól, és meg is érkezett egy szöglet utáni szituációból, amire nem nagyon tudott reagálni a hazai csapat, ezért tudott lövőhelyzetbe kerülni Mitrovics. Biztos vagyok benne, hogy tudatosan emelték át Kemenes Szabolcsot, akiről köztudott, hogy szeret kijönni a kapujából. Egyértelmű fölényben voltak a vendégek az első félidő végére. Vártam, milyen változás lesz a folytatásban, de akik beszálltak, nem tudtak hozzátenni a kispestiek teljesítményéhez. A második félidőben szétesett a Honvéd játéka, semmilyen veszélyt nem jelentettek, támadó harmadig sem tudtak felérni. A Videoton mindenben felülmúlták a fővárosiakat, a légiósok számában is, mert volt egy negyedórás időszak, amikor egyetlen magyar játékos sem volt náluk a pályán!

Állandó szakértőnk kiemelte: Tóth I Balázs egyetlen labdát sem adott el. Zsivanovicsról viszont úgy vélekedett, óriási negatív meglepetés, hogy ilyen futómennyiséggel és mozgáskoordinációval végig pályán maradhatott egy élvonalbeli csapatban.