NB I

Millió dolláros bébik

Összeszedtük a magyar bajnokság legdrágább külföldi játékosait; csak hárman érik el a milliós értéket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A transfermarkt.de adatai alapján a Rangadó.hu elkészítette a magyar élvonal légiósainak top 10-es listáját, aszerint, hogy mennyi a játékosok piaci értéke. A rangsorból kiderül, hogy jelenleg a Videoton új szerzeménye, a portugál Vítor Gomes a legdrágább külföldi labdarúgó Magyarországon, de a fehérváriaktól még hárman szerepelnek a tízes listán. Érdekesség, hogy a képzeletbeli dobogóra felfér két közép-európai játékos, a cseh Michal Svec és a montenegrói Mladen Bozsovics is.

1. Vítor Gomes (portugál, Videoton FC, 1 500 000 €)

A Videoton legújabb kölcsönjátékosa az NB I legtöbbre taksált légiósa. A portugál középpályás 18 évesen mutatkozott be a Rio Ave csapatában, ahol 119 mérkőzésen négy gólt szerzett. 2008-ban a Cagliari kölcsönjátékosa is volt, de egyszer sem lépett pályára az olaszoknál. A portugál U20- és U21-válogatottban is pályára lépett. A Rio Ave fél évre adta kölcsönbe a 25 éves játékost a fehérváriaknak, akiknek a nyáron opciós joguk lesz a megvásárlására.

2. Michal Svec (cseh, Győri ETO FC, 1 000 000 €)

A szintén 25 esztendős cseh középpályás a Slavia Praha nevelése, de 2008-től a holland Heerenveen játékosa volt egészen addig, amíg nyáron az ETO le nem igazolta. Kétszeres cseh felnőtt válogatott, de az U21-es nemzeti együttesnek is tagja volt 14 alkalommal. Az őszi szezonban 15-ször lépett pályára magyar bajnokin a győrieknél.

3. Mladen Bozsovics (montenegrói, Videoton FC, 1 000 000 €)

A 28 éves montenegrói kapus hazájában kezdte profi pályafutását, a Zabjelo és a Buducsnoszt Podgorica csapataiban védett, majd 2008-ban került a szerb Partizan Beograd együtteséhez, ahol két bajnoki elsőséget és három kupagyőzelmet ünnepelhetett. 2010 nyarán igazolt a Videotonhoz, ahol első szezonjában mindjárt bajnoki címet nyert. Bozsovics a montenegrói válogatott elsőszámú kapusa, idáig 23 alkalommal lépett pályára címeres mezben. Magyarországon elhíresült felemás teljesítménye miatt, hiszen ékbekiáltó hibái mellett nagy bravúrjai is vannak.

4. Filipe Oliveira (portugál, Videoton FC, 800 000 €)

A 28 éves portugál középpályás igazi vándormadár. A Braga és a Porto utánpótlás-akadémiáján nevelkedett, 18 éves volt, amikor megvásárolta az angol Chelsea, és be is mutatkozott a Premier League-ben, de maradandót nem tudott alkotni. A londoniak így kölcsönadták, előbb a Preston North End FC csapatának, majd a portugál Maritimóhoz csatlakozott, utóbbi egyesület végleg le is igazolta. Portugáliában megjárta még a Leixoes és a Braga csapatát is, 2010 nyarán pedig az olasz AC Parmához igazolt, ahol azonban csak egyszer lépett pályára. 2011 augusztusában Paulo Sousa csábította a Videotonhoz, azóta 36 bajnoki mérkőzése lépett pályára, és négyszer volt eredményes. Oliveira 21 alkalommal szerepelt a portugál U21-válogatottban.

5. Adamo Coulibaly (francia, Debreceni VSC, 750 000 €)

A 31 éves elefántcsontparti származású francia támadó hét éve még targoncavezetőként dolgozott, hogy kiegészítse jövedelmét, amit a francia hetedosztályban kapott. Karrierje akkor indult be, amikor Belgiumba igazolt, a 2008–2009-es szezonban már 32 alkalommal lépett pályára a Royal Antwerp csapatában, és három gólt szerzett. Utána került a DVSC-hez, ahol nagy sikereket ért el, hiszen kétszer nyert bajnokságot és Magyar Kupát, 2012-ben gólkirály lett, 2010 őszén pedig pályára léphetett a Bajnokok Ligája csoportkörében is. A Debrecen színeiben eddig 95 bajnoki mérkőzésen 56 gólt szerzett.

6. Bruno Moraes (brazil, Újpest FC, 700 000 €)

A 29 éves brazil csatár az egyetlen olyan játékos a magyar bajnokságban, aki Bajnokok Ligája-győztesnek mondhatja magát, hiszen 2004-ben tagja volt a José Mourinho vezette FC Portónak. Legígéretesebb időszaka a portugál kék-fehéreknél a 2006–2007-es volt, akkor 18 bajnokin lépett pályára, és két gólt is szerzett. Portugáliában megfordult még a Vitória de Setúbal, a Rio Ave FC, a Navalés és az Uniao Leiria csapataiban is, illetve volt a román Gloria Bistrita labdarúgója. Tavaly októberben került Újpestre, eddig négy bajnokin három gólt szerzett, és volt egy emlékezetes sérülése is: az egyik meccsen eltört a karja.

7. Davide Lanzafame (olasz, Budapest Honvéd FC, 700 000 €)

A 25 éves olasz csatár Kispestre érkezése mindjárt nagy port kavart, hiszen időközben derült ki, hogy hazájában bundaügybe keveredett. Habár a játékos ezt erősen tagadja, de gyanúsítás van ellene. Lanzafame Juventus-nevelés, bár a torinói klubban soha nem tudott igazán megragadni. Több klubban is megfordult: a Bari, a Palermo, a Parma, a Brescia és a Catania játékosa is volt már. Legutóbb a Serie B-s Grosseto együttesét erősítette, a Honvéd lesz az első csapata légiósként. Az olasz U20- és U21-válogatottban is pályára lépett.

8. Muhamed Besics (bosnyák, Ferencváros, 700 000 €)

A 20 éves, hatszoros bosnyák válogatott védő Berlinben született, mivel szülei Németországba menekültek a délszláv háború elől. Tizenhat éves volt, mikor a Hamburger SV szerződtette. 2010 novemberében debütált a Bundesligában, 2012 márciusában fegyelmi vétség miatt viszont kitették az első csapat keretéből. A Ferencváros nyáron igazolta le a hátvédet, egy plusz egyéves szerződést kötött a zöld-fehérekkel.

9. Selim Bouadla (francia-algériai, Debreceni VSC, 700 000 €)

A 24 éves francia-algériai középpályás a Le Havre csapatával lett bajnok a másodosztályban 2008-ban, majd az élvonalban is pályára lépett, de 2009 februárjában kölcsönadták a Paris FC-nek. A DVSC 2011 nyarán igazolta le, újoncévében mindjárt a bajnok és Magyar Kupa-győztes együttes egyik alapembere, meghatározó tagja lett. Az NB I-ben 32 alkalommal lépett pályára, és négyszer volt eredményes.

10. Stopira (zöld-foki szigeteki, Videoton FC, 700 000 €)

Jelenleg sípcsonttörés után lábadozik a Videoton 24 éves zöld-foki szigeteki védője. Karrierjét Portugáliában kezdte, a Santa Clara csapatában, majd a spanyol Deportivo La Corunához igazolt, ahol azonban csak a második csapatban lépett pályára. A fehérváriakhoz a portugál Feirensétől érkezett tavaly nyáron. Hazája válogatottjában 10 alkalommal szerepelt.

Habár még nem számít a Ferencváros igazolt játékosának, azért bőven felkerülne a listára a zöld-fehérekkel hírbe hozott, Evander Sno is. Az Ajax színeiben holland, a Celtic csapatával pedig skót bajnokságot nyerő holland középpályás árát egymillió euróra taksálják.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik