NB I

Miért tízedik az Újpest?

„Biztos vagyok benne, hogy a klubnál sem elégedett ezzel senki, de szerintem tavasszal jobban fognak szerepelni.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Téli szünet van az OTP Bank Ligában, a csapatok túl vannak a bajnoki szezon felén, plusz két fordulón. A meccsmentes hónapok az értékelés, a számvetés időszakát jelentik. A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán is elkészítette csapatokra, klubokra lebontott visszapillantóját, amelynek tízedik fejezetében a jelentős hagyományokkal rendelkező Újpest szerepel.

Az Újpest az ország egyik legpatinásabb klubja, amely a Ferencváros után a legnagyobb szurkolótáborral, a legnagyobb támogatottsággal rendelkezik. A magyar futball történetében mindig meghatározó klub volt, amelyből válogatott játékosok egész sora került ki, márpedig a hagyomány mindig kötelez. Ehhez képest évek óta nem hozzák azt a teljesítményt, amit a futballtársadalom és a szurkolók elvárnak. Évek óta repkednek az edzők, nem tudom, hogy fél, vagy egy éven keresztül megmaradt-e egyetlen tréner is náluk mostanság. Az anyagi problémák után jött a belga tulajdonos és a belga szakmai stáb, és a mostani Újpesten végre látszik, hogy mit akar. Az új igazolások is elsősorban Belgiumból érkeztek, ezen a területen is lehet látni az elképzeléseket, vannak köztük jó képességű játékosok, mint Christ vagy Iandoli. Ők tetszenek nekem, és a magyar élvonalban a képességük alapján simán elférnek.

Újpest FC

10. helyezett

17 mérkőzés

5 győzelem

7 döntetlen

5 vereség

Gólok: 25-22

22 pont

Játékban, főleg támadójátékban azt láttam, hogy kezd beérni az, amit Jos Daerden szerényen elkezdett. Azért mondom, hogy szerényen, mert ő nem egy szereplős pali, akiről minden másnap cikkeznek az újságok. Nem akar szerepelni, panaszkodni, inkább szisztematikus munkát végez. Volt már ennél nehezebb helyzetben is a csapat, de a jelenlegi tízedik hely sem méltó az hagyományaikhoz. Biztos vagyok benne, hogy a klubnál sem elégedett ezzel senki. Daerden nem szorul a védelmemre, de a megkezdett munkához idő kell, és látva a habitusát, meg azt, amit csinál, azt gondolom, hogy ez a munka be fog érni. Ha jól hallom, most is elsősorban ingyen kölcsönjátékosokkal erősítenek Belgiumból. Posztokra fognak igazolni megfelelő embereket. Kíváncsian várom a mérkőzéseket, véleményem szerint tovább erősödő Újpestet fogunk látni tavasszal.

Szerintem sok labdás edzést végezhetnek, mert labdabiztosabbak, gyorsabbak lettek, és sok elmozgás figyelhető meg a játékukban. Ezt nem mindig csak külön edzésmódszerekkel lehet elérni, elég, ha a taktikai szerepek jól el vannak osztva. Támadószellemű a csapat, de nem állt össze a védekezésük, pedig hasonló védőnégyessel álltak fel az esetek többségében. Nem csak a közvetlen védelemre gondolok, hanem a középpályások és a támadók együttes mozgására. Szerintem az lesz az első és legfontosabb feladata az edzőnek, hogy a jó támadófutballt jó csapatvédekezéssel tudja kiegészíteni.

Ehhez kell majd az is, hogy Balajcza Szabolcs, aki hosszú évek óta csapatkapitánya és kapusa az együttesnek, kicsit megbízhatóbb formát hozzon, mert ősszel voltak olyan gólok, amelyekben ő is ludas volt. Akadt olyan meccs is, például a győri, amikor a belga edző nem véletlenül vesztette el a higgadtságát. Többnyire dicsértem az Újpestet, de szögezzük le, hogy a tízedik hely nem megfelelő. A belgák érkezése után is voltak olyan mérkőzéseik, amikor a hazai pálya előnyét nem tudták érvényre juttatni, vagy idegenben váratlan vereséget szenvedtek. Nem jó, de úgy érzem, javuló a teljesítményük. Összegzésképpen úgy látom, ha hagynak időt ennek a szakmai stábnak, és az anyagi bázis is rendben lesz, akkor tavasszal sokkal jobban fognak szerepelni. Nálam az Újpest az egyik olyan csapat, amelyikre nagyon kíváncsi vagyok, hogy a téli felkészülés után mire lesz képes.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik