Mutatjuk, a koronavírus hogyan hatott pozitívan az NB I-re

Szinte hihetetlen, de az OTP Bank Liga 29. fordulójában összesen tizenhat, huszonegy év alatti játékos lépett pályára.
Kapcsolódó cikkek

A magyar futballt, a benne dolgozó edzőket, vezetőket többször ostoroztuk már, hogy kevés lehetőséget adnak a tehetséges fiatal játékosoknak. Az általános szemlélet szerint a klubok hamarabb vesznek és játszatnak egy ismeretlen, bizonytalan hátterű, tudású légióst, minthogy

megbíznának saját munkájukban, bevetnék mondjuk azt a 20 éves srácot, akit a klub utánpótlásában olykor 6-10 éve nevelgetnek.

Megfeszülhet itt az MLSZ, akkor sem lesz változás az NB I-ben
A Magyar Labdarúgó Szövetség az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, amit közgazdaságilag meg lehet tenni a magyar futball feltámasztásáért, de hiába, ha a klubvezetők másképp gondolkodnak.

Nos, e tendenciához képest örömteli változást mutat az OTP Bank Liga 29. fordulója. Az utanpotlassport.hu összegyűjtötte, hogy az NB I hétvégi fordulójában nyolc klub összesen tizenhat, 21 év alatti labdarúgónak biztosított játéklehetőséget.

Üröm az örömben, hogy bár az MLSZ az elmúlt években több szabálymódosítással, továbbá különböző mértékű támogatási rendszerrel próbálta arrafelé terelni a klubokat, hogy több fiatalt dobjanak mély vízbe, az érezhető eredményt egyelőre nem ezek a változtatások,

hanem a koronavírus-világjárvány érte el.

Ugyanis szinte biztos, hogy nem a klubtulajdonosok, vagy az edzők szemlélete változott meg egyik pillanatról a másikra. Sokkal valószínűbb a kényszer szülte reakció; a pandémia miatti három hónapos kihagyás, majd az azt követő, rendkívül sűrűvé váló bajnoki menetrend rákényszerít az erőteljes rotálásra. Mivel kevés klub rendelkezik hosszú kispaddal, így jönnek képbe a fiatalok.

Az U21-es fiatalok játékpercei tekintetében csak három klubnál figyelhető meg tendencia: a DVSC, a Puskás Akadémia és a DVTK már most, négy fordulóval a bajnokság befejezése előtt átlépte az MLSZ által megfogalmazott és támogatott „igényt”, azaz a 2970 U21-es játékpercet, így ők biztosan részesülnek az 50 millió forintos pluszdíjazásból.

A kiemelt képen piros-fehér mezben Kiss Tamás, a Diósgyőr játékosa látható. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt