Magyar foci bajnokok ligája

Turi Géza, a feröeriek magyar kapusedzője: A pályán is érződött, a Fradinak nincs B terve

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A feröeri KÍ Klaksvík edzői stábja összesen legalább 15 Fradi-meccset elemzett ki, így aztán még az új szerzeményekről is tudták, mi az, amire nem reagálnak jól a pályán, árulta el Turi Géza, a magyar bajnokot 3-0-s összesítéssel kiejtő KÍ kapusedzője. Turi szerint a feröeriek tisztában voltak vele, hogy a Fradinak gondot okoz a felállt védelem elleni játék, és a meccs alatt a vendégjátékosok tanácstalannak érezték a magyar csapat labdarúgóit. Turi azt is elmondta, mit gondol arról, hogy a Fradi Facebook-oldalán már a meccs előtt azt harsogták, csak a magyar bajnok juthat tovább.

Milyen előzetes elvárással, taktikai tervvel léptek pályára?

Maximálisan felkészült a csapat az ellenfélből. Kapusedzőként érthetően a pontrúgásokért feleltem, ezért megnéztem a Fradi összes nyári edzőmeccsét, és a tavalyi utolsó három bajnokiját.

De az edzői stábunk többi tagja összesen vagy tizenöt Fradi-mérkőzést elemzett ki, így egyénileg lebontva valamennyi játékosról, még az új szerzeményekről is tudtuk, ki mit szeret csinálni a pályán, és mire nem reagál jól. Az is tisztán látszott, a Fradinak elég régóta gondja van a felállt védelem elleni játékkal.

Mindent összevetve arra számítottunk, hogy hazai környezetben gyorsan járatják majd a labdát, és nagy nyomást helyeznek ránk. Ennek megfelelően az edzői stáb minél szorosabb védekezést kért a játékosoktól – ez mondjuk nem sokat változott az első meccshez képest –, és ezúttal azt is gondoltuk, elsősorban pontrúgásokból, bedobásokból számíthatunk majd helyzetekre.

Mit kaptak ebből a várt gyors labdajáratásból?

Sokkal nagyobb nyomásra számítottunk, jóval erőteljesebbre. Egy-két Fradi-labdarúgón azt éreztem, mintha nem lenne játékban, be lenne rozsdásodva.

Szajki Bálint / 24.hu A feröeri klubfutball legnagyobb sikerét aratták.

A Klaksvík labdarúgói milyen visszajelzéseket adtak a mérkőzés alatt, vagy a szünetben?

A játékosaink többsége úgy fogalmazott, már az első gól előtt is enyhe tanácstalanságot éreztek az ellenfél labdarúgóin, mintha nem lenne terv, vagy csak nem lenne tiszta a játékosaik számára, hogyan bontsák meg a felállt védelmünket. Aztán ahogy telt az idő, a pályán és a kispadon is tapinthatóvá vált, a Fradinak nincs B terve.

Magyarként miként élte meg magyar bajnok kudarcát?

Már futballistaként is tudtam, bárki megy az Üllői útra, óriási siker a Ferencváros ellen győzni. A saját pályájukon elverni őket minden ellenfélnek nehéz, ezért óriási tettnek tartom a sikerünket. Büszke vagyok arra, ahogy játszottunk, hiszen gólt sem kaptunk ezen a két meccsen.

Mit szól ahhoz, hogy sikerükkel egyben edzőt is buktattak, hiszen nem sokkal a találkozó után Kubatov Gábor klubelnök személyesen jelentette be, hogy szerződést bontanak az orosz edzővel, Sztanyiszlav Csercseszovval?

Késő este kapott valaki egy üzenetet erről, konstatáltuk a hírt, de nem törődtünk vele különösebben, mivel éppen mással voltunk elfoglalva, óriási ünneplést tartottunk.

A következő ellenfelükkel, a svéd bajnokkal foglalkoztak már?

Á, dehogy. Csütörtök reggel kezdett el a stáb a következő meccsel foglalkozni. Péntektől csak erre koncentrálunk.

Csak azért kérdezem, mert a Fradi hivatalos közösségi oldalán már kedden elkönyvelték a győzelmet a Klaksvík ellen. Azt kürtölték világgá: „A svéd bajnok vár ránk a BL-ben. Mert az biztos, hogy mi továbbjutunk…”.

Láttam, olvastam. Sose szeretek ennyire előre gondolkozni. Előbb az eredményt kell felmutatni, utána kell a következő ellenféllel törődni.

Végül is megdolgoztak érte, hogy ne úgy legyen, ahogy a fradisták eltervezték. Mekkora siker ez a klub történetében?

Ez nem csak a Klaksvík, a feröeri klubfutball legnagyobb sikere is. Talán a válogatott görögök elleni két győzelme ér fel ezzel.

Mi a csapat további programja?

Hazautazunk, majd készülünk a további feladatokra. A Klaksvíknak öt olyan profi labdarúgója van, aki meg tud élni a futballból. Van két dán légiósunk, de, hogy ne unatkozzanak, ők is dolgoznak a futball mellett, így a többiekkel együtt péntek délelőtt elmennek a munkahelyükre, majd a délutáni edzésen találkozunk velük újra.

Kapcsolódó
Az egész magyar futballnak tükröt tart Turi Géza Feröeren töltött 16 éve
Turi Gézát, a Zalaegerszeggel 2001-ben bajnoki címet szerző kapust 32 évesen itthon már túl öregnek találták, így elismerésre méltó NB I-es futballkarrierrel a háta mögött 2006-ban elfogadta egy feröeri klub ajánlatát. A Ziccerben az ott töltött 16 évéről beszélt nekünk.

A kiemelt képen az ünneplő feröeriek között balra látható Turi Géza.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik