Magyar foci bajnokok ligája

A Fradi az idén többet kereshet, mint a BL-csoportkörös évben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Fradi vezetésének a korai BL-búcsú, így a korábban tervezett, ám kieső sokmillió eurós UEFA-pénzdíj okozta sokk után mégis sikerült degeszre tömni a klub kasszáját.

Öt éve tartó, egyenesen felfelé ívelő szakmai és anyagi fejlődés után a Ferencváros labdarúgó-csapata minden magyar futballszurkoló döbbenetére tükörsimán kiesett a Bajnokok Ligája legelső selejtezőkörében a feröeri Klaksvík ellen. „Noha a legutóbbi pénzügyi évben majd 1,3 milliárd forintos hasznot regisztrált a klub, az idei európai kupakudarc mindenképp nyomot hagy majd az elszámoláson” – jósolta a júniusi kudarcot követően a vg.hu.

A gazdasági lap, ahogy egyébként sok más szakember is, mindezt arra alapozta, hogy a BL-, illetve az EL-csoportkörös bevételek jóval magasabbak, mint a Konferencia Liga főtáblás meccseiből vagy – optimista forgatókönyv szerint – az egyenes kieséses szakaszából várható UEFA-eurómilliók.

Két hónap elteltével mégis azt kell mondanunk, akik azt jósolták, hogy a Fradi költségvetésén lyukat üt a kiesés, tévedtek.

Ugyanis a Fradi alighanem még soha nem zárt olyan kiemelkedő bruttó árbevételű pénzügyi évet, mint amilyet várhatóan 2023 végén fog – legalábbis ami a közvetlen UEFA-, illetve játékos-adásvételből származó bevételeit illeti. És eközben nemhogy gyengült volna, de a jelek szerint inkább erősödött a csapat.

A Fradi vezetése ugyanis nem csinált mást, mint a várt BL-, de minimum EL-csoportkörös szereplés elmaradása, a korábban tervezett, ám így kieső, sok millió eurós UEFA-pénzdíj okozta sokk után elkezdte eladni azokat a labdarúgókat, akik iránt kereslet mutatkozott.

Ezzel pedig két hónap alatt degeszre tömte a klubkasszát.

Szajki Bálint / 24.hu A feröeriek elleni kiesés után meglehetősen zabosak voltak a Fradi-drukkerek.

Eddig majd 14 millió eurós bevétel jött a játékoseladásokból

Mielőtt kibontanánk a mennyi az annyit, le kell szögezni: a Fradi pénzügyi helyzetét árnyalja az a tény, hogy a 2023. január 1. és december 31. közötti pénzügyi év nem egyenértékű a 2022/23-as vagy a 2023/24-es labdarúgóévad bevételeivel, ugyanis a gyakorlat szerint mind az UEFA-premizálás, mind pedig a játékosok értékesítésből származó bevételek átnyúlnak az egyikből a másikba.

Példának okáért még a nyári BL-sokkot megelőző 2022/23-as futballévad története, de minden bizonnyal már a 2023-as pénzügyi év bevételeit növeli, hogy a zöld-fehérek januárban eladták Aissa Laidounit (Union Berlin, Bundesliga). A tunéziai középpályás esetében csak 2,6 millió eurós árat említ a Transfermarkt.com, de úgy tudjuk, a további bónuszok miatt valójában 4,5 millió euró volt a bevétel.

A BL-kiesésre (is) reagálva idén nyáron az elsők között adták el Ryan Mmaee-t, amely ugyan a 2023/24-es futballévad története, de az üzletből származó bevétel egy kisebb hányada valószínűleg csak a 2024-es pénzügyi év könyvelésében jelenik majd meg. A marokkói támadó esetében 4 millió eurót ír a Transfermarkt.com, de információnk szerint még 500 ezer euró pályára lépési bónusz jár a Fradinak, ha eléri az adott meccsszámot az angol Stoke Cityben, így alighanem a bevétel még az idén felkúszik 4,5 millió euróra.

A múlt héten értékesített Lisztes Krisztián esetében szintén 4 millió eurós transzferdíjat írnak. Ez az az összeg, ami a szerződés aláírása után hamarosan a Fradi számláján landolhat.

Ugyanakkor ez a summa további bónuszokkal emelkedhet a jövőben, hogy mást ne mondjunk, információnk szerint az alapdíjon felül a Frankfurt már idén ősszel és jövő tavasszal is Lisztes minden egyes NB I-es vagy Konferencia Ligás pályára lépése után fizet a Fradinak egy adott összeget.

Hovatovább ez a 4 millió eurós transzferdíj egy esetleges továbbértékesítéssel akár meg is duplázódhat a következő években, sőt mindent figyelembe véve két és félszeresére, 10,9 millió euróra is nőhet, persze ezzel az üzlet bevételének nagyobbik fele minden bizonnyal már az elkövetkező pénzügyi évek költségvetését gyarapítja.

És akkor jöjjenek a kisebb falatok az idei nyárról, amelyek a 2023-as pénzügyi évet duzzaszthatják.

  • A horvát Roko Baturinát 600 ezer euróért vitte el a portugál Gil Vicente.
  • Eladta a Fradi a szerb Zeljko Gavricot is a Dunaszerdahelynek. Bár esetében nem ír összeget a transzferoldal, de mivel a fiatal, még mindig csak 22 éves labdarúgó 2021-ben négy évre írt alá, és a Fradi 1,2 millió eurót fizetett érte, így egyáltalán nem gondoljuk, hogy ingyen engedték volna el ahhoz a DAC-hoz, amely a milliárdos tulajdonosnak, Világi Oszkárnak is köszönhetően rendesen ki van tömve.
  • Több, kereten kívül szoruló játékosát is kölcsönbe adta a Fradi, ezek szintén bevételt hozhatnak a klubnak. A bosnyák Stjepan Loncar és az új klubja, a kazah Astana esetében 200 ezer eurót ír a transzferoldal.
  • A többi kölcsönadott játékosnál – mint például a grúz Giorgi Haraisvili (Dinamo Tbiliszi – grúz), a nigériai csatár, Furtune Bassey  (Hapoel Petah Tikva – izraeli), vagy éppen Mark Knoster (Aarhus – dán) – ugyan nem jelöl meg összeget a Transfermarkt, de ilyen esetekben is mindig szokott lenni némi pénzmozgás. Ha véletlenül nincs is, a játékos bérét mindenképpen meg lehet spórolni.

Ha a fenti számítás alapján az értékesített/kölcsönadott Fradi-labdarúgók után csak a 2023-as pénzügyi év végéig várhatóan befolyó transzferdíjakat összegezzük, az nagyjából 14 millió euró körüli összegre rúghat.

Illyés Tibor / MTI Baturina (balra) nem tudott alapemberré válni a Fradiban.

Kijelenthető, hogy egy adott pénzügyi évben pusztán a játékosértékesítésből még soha nem folyt be ekkora bevétel a Fradi kasszájába.

Az FTC egyébként az elmúlt években rendre értékesített egy-két labdarúgót jelentősebb összegért, lásd

  • Muhamed Besic (2014, Everton, 4,8 millió euró),
  • Somália (2015, Toulouse, 2,4 millió euró),
  • Nagy Ádám (2016, Bologna, 1,8 millió euró),
  • Cristian Ramírez (2017, Krasnodar, 1,5 millió euró),
  • Davide Lanzafame (2020, Budapest Honvéd, 700 ezer euró)
  • Myrto Uzuni (2022, Granada, 4 millió euró – információink szerint az albán támadó után még az idei spanyol első osztályba jutás miatt is érkezik egy komolyabb összegnyi bónusz),
  • Olekszandr Zubkov (2022, Sahtar Donyeck, 2 millió euró).

Ennek ismeretében az is kijelenthető, hogy a Fradi még sohasem tartott akkora kiárusítást, mint az idén.

Az is sokatmondó, hogy miközben a Fradi-játékosok adásvétele az elmúlt öt évadban rendre negatív szaldót mutatott, azaz a klubvezetés inkább beruházott a sportszakmai fejlődés érdekében, a 2022/2023-as évadban fordult elő először, hogy kiegyenlítődött a szaldó. Lisztes Krisztián eladásával a 2023/24-es évad adásvételi mutatója alighanem már most pozitív irányba billen, és a téli átigazolási piacon még további játékosokat is értékesíthet a Fradi – igaz vehet is, bár ez a jelenlegi keret, illetve szerződésállomány ismeretében aligha jelent majd komoly tételt.

És akkor az UEFA-pénzekről még nem beszéltünk

A Fradi ha nem is a BL-, de azért az EKL-csoportkörébe bejutott. Ez alapból 2,94 millió eurót ér. A csoportkörben a győzelemért 500 ezer euró, a döntetlenért 166 ezer euró jár. A csoportgyőzteseket 650 ezer, a második helyezetteket 325 ezer euróval díjazzák. Az egyenes kieséses szakaszba jutásért további 300 ezer eurót kapnak a csapatok, a legjobb 16 közé kerülésért 600 ezret (a negyeddöntőért 1 milliót, az elődöntőért 2 milliót, a döntőért 3 milliót, a végső győzelemért további 2 milliót fizet az UEFA). Ebből az következik, ha a Fradi idén is megérné a tavaszt, hovatovább az EKL-ben is eljutna legalább a nyolcaddöntőig, úgy az ehhez elengedhetetlenül szükséges pontokat megtippelve, illetve az azok után járó prémiumokat is figyelembe véve

összesen akár 6,3–6,5 millió euró is érkezhet még az UEFA-tól.

Ha összevetjük ezt az összeget a Fradi előző években hazahozott európai kupabevételeivel, úgy azt látjuk, hogy a tavalyi szezon történelmi sikere, az EL-nyolcaddöntő után az UEFA 9,48 millió eurót, míg a sportszempontból legsikeresebb 2020/2021-es évad után, amikor Rebrov BL-csoportkörbe vitte a gárdát, 18,08 millió eurót utalt a klubkasszába.

Szajki Bálint / 24.hu

Tény, hogy ez utóbbi közel háromszorosa a jelenleg futó EKL-szereplés után várható 6,3-6,5 milliós UEFA-díjnak. Ám, ha az EKL-ből várható bevételeket összegezzük az idei játékosértékesítésből származó eddigi bevételekkel, úgy még a tavaszt sem kell megérnie a Fradinak ahhoz, hogy a bevételei e két területről elérjék vagy meghaladják a 20 millió eurót, azaz a majd 8 milliárd forintos pénzügyi évre vetített jövedelmet.

Ebből az is kiszámítható, hogy ez az összeg felülmúlja majd a pénzügyileg legsikeresebbnek mondott 2020/21-es, BL-csoportkörös, valamint a 2022/23-as EL-nyolcaddöntős évek nemzetközi futballpiacról érkező bevételeit is. Tavalyelőtt ugyanis a 18,08 milliós UEFA-bevétel mellett csak 1,2, tavaly a 9,48 milliós UEFA-premizálás mellett 4,6 millió euróért adott el játékosokat a klub.

Azaz bármilyen furcsa, Kubatov Gábor klubelnök Fradija az elmúlt öt év sportszakmai szempontból legnagyobb bukása, a leggyengébbnek tekintett európai kupaszereplése után alighanem a legnagyobb éves pénzügyi bevételt könyvelheti majd el.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik