Magyar foci

Végre kiderül, hogy a magyar foci bírja-e az európai tempót

A koronavírus-járvány miatt csaknem a világ összes bajnoksága leállt, azonban a pandémia visszaszorulása után lassacskán visszatér az élet a focipályákra is. Magyarországon is, szombaton ismét tétmérkőzéseket játszanak, utána pedig futószalagon jönnek a meccsek. Összeszedtük, amit a szünet után tudni érdemes.

Sem az NB I, sem a Magyar Kupa nem tartozik azon sorozatok közé, amelyeket külföldön is követnének, de a járvány és a leállás miatt annyira ki van éhezve minden szurkoló az élő meccsekre, hogy

most kivételesen a magyar foci is előtérbe kerülhet, Ukrajnában például közvetítik majd a hétvégi mérkőzéseket.

Nem példa nélküli ez, a fehérorosz élvonal iránt is megnőtt az érdeklődés akkor, amikor mindegyik másik liga szünetelt a világon. Fehéroroszországban egy pillanatra sem álltak le, és egyre több európai bajnokság indul el vagy újra: a feröeri, az észt és – a nagyok közül egyedüliként – a Bundesliga is zajlik már, hétvégén megérkezik az NB I, hétfőtől a csehek, keddtől pedig a lengyelek is folytatják.

Magyarországon nem tér vissza teljesen a futball, ugyanis a férfi NB I és Magyar Kupa mellett a női élvonalban csak a Bajnokok Ligája-indulás eldöntéséhez szükséges mérkőzéseket rendezik meg, minden más sorozatát lefújta az MLSZ.

Volt koronavírusos, ketten megszöktek az NB I-ből

Egy pótlással indul majd be az élet, a Ferencváros szombaton a Debrecennel játszik, ez a meccs eredetileg tavaly nyáron, még az első fordulóban lett volna, de az FTC a nemzetközi kupaszereplése miatt halasztást kért és kapott. Rögtön a Fradi-Loki után lejátsszák a Magyar Kupa elődöntőinek első mérkőzését.

A leállás miatti bevételkiesés a magyar focicsapatokat sem kímélte, és a zárt kapus rendezés miatt a jegybevételekkel egy darabig nem is számolhatnak majd a klubok – de a televíziós jogdíjak egyébként is komolyabb forrást jelentenek itthon. Bár az egységes bércsökkentés ötlete elhalt, a legtöbb csapatnál vágtak a fizetéseken. Sallói István, a ZTE sportigazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy a bajnokság befejezése a rengeteg ellenőrzéssel és elővigyázatossággal együtt olyan 40 millió forintjába kerül majd pluszban a csapatoknak, igaz, ennek negyedét fedezi az MLSZ-től kapott segítség.

Negyven millióba kerül a folytatás az NB I-es csapatoknak
Drága a sok teszt és a különleges egészségügyi biztonsági előírások betartása.

A szünet alatt voltak távozói a ligának, viszont egyikük sem a gazdasági visszaesés miatt hagyta el a klubját. A legelső fontos változást a Budapest Honvéd jelentette be, a kispestiek március 19-én bontották föl közös megegyezéssel Giuseppe Sannino vezetőedző szerződését. Az olasz szakember távozása nem volt nagy meglepetés, már februárban kiderült, hogy sem ő, sem Alessandro Recenti másodedző nem tarthatott edzéseket, mert kapcsolatba kerülhettek a koronavírus miatt lezárt területeken élő emberekkel. A különböző óvintézkedések után inkább az elválás mellett döntöttek a felek, így a rendszeresen sárga lapot kapó edző helyét ideiglenesen Pisont István vette át, akinek stábjához menet közben Dajka László is csatlakozott.

Március 31-én a Kisvárda két kirúgott focistáról számolt be a honlapján: Gheorghe Grozav és Iasmin Latovlievici engedély nélkül, a szponzorautóikkal utaztak haza Romániába, ezért mindkettejükkel szerződést bontott a klub.

Grozav az NB I egyik legjobb futballistája volt, a 29 éves támadó 25 mérkőzésen szerepelt, 8 góllal és 5 gólpasszal segítette csapatát és télen állítólag a Ferencváros is szerződtette volna. Ha Latovlievici neve nem cseng ismerősen, az azért lehet, mert leigazolása után keretbe sem került a balhátvéd.

Egy válogatott játékos elkapta a koronavírust

A magyar mezőnyből eddig két igazolt koronavírusos megbetegedés volt, a Mezőkövesd kétszeres válogatott csatára, Nagy Dániel és csapattársa, Dragóner Filip esett át a betegségen. Mindketten játszhatnak már.

A bajnoki címért hajtó Vidi elengedett egy játékost, egy korábbi alapember, Anel Hadzic vált létszámon felettivé, három év után távozott Székesfehérvárról. A bosnyák középpályásnak nem jött jól, hogy Fehérváron a szezon közben edzőváltás volt, egyre kevesebb szerepet kapott Joan Carrillo kinevezését követően. A távozása így elsőre nem tűnt meglepetésnekp, az már inkább, hogy pontosan milyen körülmények között távozott.

 Egyszerűen félretettek, lépésről lépésre előkészítették a száműzetésemet a második csapatba. Carrillo úr semmit nem mondott nekem. Mindig úgy viselkedett, mintha minden rendben lenne. Ezt nagyon utálom az emberekben. Túlságosan is előadta magát, amiket csinált az már sok volt nekem. Az ilyen embereket nem veszem komolyan. Vele már egyáltalán nem tartom a kapcsolatot

– mondta a Csakfocinak adott interjúban Hadzic, aki bajnokságot és Magyar Kupát is nyert Székesfehérváron, fontos tagja volt a 2018/19-es szezonban az Európa Liga főtábláján szereplő csapatnak.

A Vidi középpályása Joan Carrillo miatt hagyta el a klubot
Nagyon rossz véleménnyel van a vezetőedzőről.

Az Újpest FC is megvált egyik játékosától, igaz Aron Bjarnason csak kölcsönben távozott a liláktól. Az izlandi szélső hazájában, a Valur Reykjavíkban szerepel majd a júniustól szeptemberig tartó szezonban.

Aki nem bírja a tempót, kiesik

A Bundesligia első visszatérő fordulója is megmutatta, hogy egy kéthónapos leállás nem múlik el nyomtalanul: néha nem csak az üres lelátók miatt volt edzőmérkőzés érzése az embernek a meccseket nézve. Épp ezért nehéz felmérni, ki milyen állapotban van az NB I-es mezőnyből, a Fradi például két mérkőzésen sem tudta legyőzni a Mezőkövesdet múlt héten, de a felkészülési mérkőzések eredményeire nem érdemes alapozni.

Az is jó kérdés, hogy a játékosok hogyan tudnak majd alkalmazkodni ehhez a szokatlan helyzethez. És itt most nem a zárt kapura gondolunk, mint ahogy a Felcsút vezetőedzője nyilatkozta nemrég, hanem arra, hogy nem mindenki örül annak, hogy újra futballozni kell, a Paks csatára Böde Dániel például a családját is félti.

Böde Dániel: El kellene dönteni, mi a fontosabb, az egészség vagy a bajnokság
A Paks csapatkapitánya szerint értelmetlen erőltetni a szezon folytatását.

Kicsit olyan lesz, mintha egy rövid, nyolcfordulós szezont látnánk. A Ferencváros helyzeti előnyben vág bele ebbe a speciális versenybe, mert úgy vezeti két ponttal a tabellát a Vidi előtt, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott, viszont a Fradi menetrendje az egyik legkeményebb is a plusz meccsek miatt. Ezek egyike a május 27-i, Újpest elleni rangadó lesz, amit még akkor sem lehet elintézni egy legyintéssel, ha tudjuk, hogy a lila-fehérek pocsék formában voltak a leállás előtt, 2020-ban tíz tétmeccsből hatszor kikaptak és egyszer tudtak csak nyerni, de a felkészülés alatt is produkált hajmeresztő dolgokat a pályán a csapat.

Az idény meglepetéscsapata, a Mezőkövesd parádésan szerepelt a kényszerpihenő előtt, a Magyar Kupa elődöntője mellett harmadik helyen áll a csapat a bajnokságban és csak az utolsó három meccsén találkozik szintén dobogós ellenféllel. Kétség kívül számukra jöhetett legrosszabbkor a szünet.

„A Papa csak nézné a csapatot meghatódva, és nagyon büszke lenne ránk”
A lokálpatrióta, aki a rákkal küzdött, amíg a többiek a pályán harcoltak. A majdnem elkallódó tehetség, aki újra nagy dobásra készül. És a hűséges gólkirály, aki minden ajánlatra nemet mondana. Az ő történetük fonódik össze a Budafok meséjében.

Mivel az NB II-t befejezettnek nyilvánította az MLSZ, az már eldőlt, hogy ősszel az MTK és a Budafok csatlakozik az élvonalhoz, a kiesők kiléte azonban még képlékeny. Kisebb csoda lenne, ha a 25 bajnokijából hármat megnyerő Kaposvár bent tudna maradni, de a másik búcsúzó megtippelhetetlen: a Zalaegerszeg, az Újpest, a Paks, a Kisvárda és a Debrecen is három ponton belüli távolságra van egymástól.

Nyolc forduló heti két mérkőzéssel megy majd le, így aztán az éli túl ezt az időszakot, aki bírja a magyar fociban szokatlan tempót.

Az MLSZ élt is kínálkozó lehetőséggel, a magyar bajnokságban is engedélyezett lesz az öt csere mérkőzésenként.

A Felcsút Európában találhatja magát

Ugyan a bajnokságban a Fradi, Fehérvár, Mezőkövesd hármas leszakította magáról az üldözőket, a Magyar Kupa miatt nagyon értékes lehet a negyedik hely is az NB I-ben.

  • A kupaelődöntős négy csapata közül az élvonalbeli második és harmadik, a Mol Fehérvár FC és a Mezőkövesd játszik majd egymással az egyik ágon, ők a bajnokságban is kiharcolhatják a nemzetközi kupaindulást,
  • a Honvéd ilyen szempontból nehezebb helyzetben van (hatodik az NB I-ben),
  • az MTK pedig a másodosztályban szerepelt, azaz neki a kupa az egyetlen esélye, hogy kijusson Európába.

A Honvédnak és az MTK-nak nem elég csak továbbjutnia az elődöntőből, meg is kellene nyernie a kupát az EL-induláshoz, ugyanis ha a Fehérvár-Mezőkövesd kettős egyike nyerne, miközben a bajnokságban is dobogón zár, akkor nem a kupaezüstérmesre, hanem az NB I negyedik helyezettjére szállna át a nemzetközi kupaindulás joga.

Ebben a pozícióban jelenleg a Puskás Akadémia áll.

A bajnokságból persze hátra van még nyolc forduló, a Diósgyőr hátránya pedig csak kettő pont, míg a Honvéd is csak öt ponttal van lemaradva a felcsútiak mögött. Mindenesetre az aranycsata és a kiesés elleni küzdelem mellett érdekes lesz majd a tabella közepére is figyelni.

A szezon újraindulásának májusi menetrendje:

Magyar Kupa:

Május 23.: Mezőkövesd–Mol Fehérvár 18.00
Május 23.: MTK –Budapest Honvéd 20.05
Május 26.: Mol Fehérvár–Mezőkövesd 18.00
Május 26.: Budapest Honvéd–MTK 21.00

NB I

Május 23.: Ferencváros–Debrecen 15.55 (1. fordulóból elmaradt mérkőzés)
Május 27.: Újpest FC-Ferencvárosi TC 20.00 (20. fordulóból elmaradt mérkőzés)

26. forduló:
Május 29.: Kaposvár–ZTE FC 20.00
Május 30.: Kisvárda–Újpest 16.55
Május 30.: Diósgyőr–Mezőkövesd 19.00
Május 30.: Paks–Mol Fehérvár 21.05
Május 31.: Honvéd–Debrecen 18.55
Május 31.: Puskás Akadémia–Ferencváros 21.05

Kiemelt kép: MTI/EPA/Julio Munoz

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik