Magyar foci

NB I: majd ötven százalékban külföldieket igazoltak a klubok a szombati rajtig

Jóllehet a nemzetközi kupaszereplés már elkezdődött a magyar klubok számára, az NB I csak hétvégén rajtol. Rögtön egy csonka fordulóval, mivel a Bajnokok Ligájában szereplő Ferencváros az EL-selejtezőben érdekelt Debrecen ellen kezdte volna az idényt, ám ezt a találkozót elhalasztotta a szövetség a zöld-fehérek kérésére. Az első forduló előtt átnéztük, hogyan változott az élvonalbeli csapatok kerete.

Az elmúlt években elég egyértelmű tendenciának mondható, hogy egyre nagyobb összeget költöttek az NB I-es csapatok erősítésekre. Érzékletes példája ennek, hogy 2015-ben már 1,15 millió euróért vette meg Mbaye Diagne-t az Újpest, 2017-ben szintén egymilliót fizetett a Puskás Akadémia Liridon Latifiért, majd tavaly a Vidi robbantotta az új átigazolási rekordot és, egys információk szerint 2,4 milliót sem sajnált Armin Hodzicért.

Idén ekkora horderejű szerződést nem kötöttek ugyan a csapataink, de a Mol Fehérvár összességében akár átlépheti a négymillió eurós transzferdíjat.

Petrjak a Vidi, Civic a Fradi legdrágább igazolása

Ahhoz hozzászokhattunk az elmúlt években, hogy a Ferencváros és a Mol Fehérvár a legaktívabb a piacon. Az NB I elmúlt két bajnoka tavaly 2,5 (Vidi) és 3 millió eurót (FTC) költött, 2017-ben ugyanez a szám 700 ezer és egymillió körül mozgott. Idén a fehérváriak már kétmillió euró fölött járnak, miután egyrészt 500 ezret fizettek Rus Adriánért, másrészt 2019 egyik legnagyobb vihart kavart átigazolásaként Ivan Petrjakot is elhappolták a Fradi elől. A transfermarkt.de szerint 1,6 millió euróba került az ukrán.

Így csúszott le valójában a Ferencváros Ivan Petrjakról
Az ukrán játékos ügynöke a 24.hu-nak elmesélte, mi is történt pontosan az elmúlt hónapokban.

A következő nagy dobás is a fehérváriaktól várható, ha hinni lehet az észak-macedón értesüléseknek a Shkendijával csúfosan leszereplő Visar Musliu érkezhet Sóstóra. A középhátvéd az észt Kalju ellen a Bajnokok Ligájából, majd a luxemburgi Dudelange ellen az EL-ből is kiesett csapatával. Első értesülések szerint félmillióba kerül a megszerzése, ám egy lengyel játékosmegfigyelő Twitteren azt írta, valójában 1,7 millió a vételára. Ha ez így van, lassan eléri a négymilliót a Vidi nyári beruházása.

Persze a Fradi sem ült a babérjain, már hat új labdarúgóval ment neki a BL-selejtezőknek:

  • Gróf Dávid és Priskin Tamás ingyen érkezett,
  • Danilo Ihnatenko és Olekszandr Zubkov kölcsönben szerepel a zöld-fehéreknél,
  • a bosnyák válogatott balbekk Eldar Civic 1 millióba került,
  • Michal Skvarka pedig csak 200 ezerbe,
  • csütörtökön pedig ismeretlen összegért cserébe a norvég liga gólkirálya, Franck Boli is az FTC-be került.

A Bajnokok Ligája-menetelésben, a Ludogorec bravúros és a Valletta nyögvenyelős kiejtésében oroszlánrészt vállalt Zubkov és Skvarka is. Utóbbinak kell is a jó teljesítménye, ugyanis annak a Fernando Gorriaránt kell pótolnia, aki 2,5 millióért eladott az FTC még a nemzetközi kupaszereplés előtt. A szlovák eddig pótolni tudta a karmestert és Civic is kitúrta Marcel Heistert, Ihnatenko az egyetlen, aki még nem tudni, beválik-e Szerhij Rebrovnál — elég beszédes, hogy Máltán fél óra után inkább lecserélte az ukrán középpályást a Ferencváros edzője.

Még mindig nehéz eladni az NB I-ből

2017-ben azt írtuk, költeni már megtanult a magyar foci, eladni még nem. Ez a tételmondat eddig hatványozottan igaz, ugyanis az imént emlegetett Gorriaránon kívül két futballistát tudott értékesíteni a magyar piac. Rus Adriánért félmilliót fizetett a Vidi a Puskás Akadémiának, vagyis a középhátvéd papíron ligán belül váltott, még ha tavaly a a romániai Sepsiszentgyörgyben kölcsönben is szerepelt.

A másik labdarúgó, akinek ismert a vételára, a Mezőkövesdből Csangcsun Jatajba igazoló Stefan Drazics. A 300 ezer euró szép kis summa a középcsapat csatáráért, a helyére pedig a harmadából jött pótlására Budu Zivzivadze. Ha a csere bejön klubnak, úgy mindenképpen ügyesen osztotta be pénzügyeit.

Az Újpest is javíthat az arányokon, ugyanis a nagyobb nevű, mint játéktudású Lacina Traoré nemes egyszerűséggel nem tért vissza nyári szabadságáról, ezért megpróbálják értékesíteni az elefántcsontparti válogatott labdarúgót. Egykori klubja, a Kolozsvár nagy erőket mozgósít, hogy visszacsábítsa a támadót, a román sajtó szerint már egy ideje ott is edz a csatár. Nehéz belőni, mennyit kér majd érte Roderick Duchatelet, de mivel ingyen jött, nem kell feltétlenül csillagászati összegre gondolni.

Játékosok, akik lejárt szerződéssel ingyen, vagy ismeretlen összegért váltottak klubot

Funsho Bamgboye (Fehérvár), Szécsi Márk Debrecen), Mészáros Karol, Koszta Márk (Újpest), Molnár Gábor, Nagy Dániel (Mezőkövesd), Thomas Meissner, Yoëll van Nieff (Puskás Akadémia), Osváth Attila (Paks), Tischler Patrik (Kisvárda), Prosser Dániel, Branislav Danilovic, Szabó Bence (Diósgyőr), Radó András, Demjén Patrik (Zalaegerszeg) és Nagy Richárd (Kaposvár)

Indiából hozott szlovén, erdélyi magyar és hazatérő Böde

Drazics kínai szerződése mellett is akadt néhány izgalmas átigazolás a nyáron. A magyar válogatott és a Fradi közönség kedvence, Böde Dániel például visszatért nevelőegyesületébe, a Paksba. Az elmúlt szezonban inkább a kiesés elől menekülő tolnaiak egy rutinos erőcsatárt, no meg egy igazi klublegendát kaptak vissza.

Az Újpest Izlandról hozott magának csatárt 125 ezer euróért Aron Bjarnason személyében, aki így az NB I második izlandi játékosa lett az FTC-s Kjartan Finnbogason után. A Puskás Akadémia pedig a magyar, román kettős állampolgárságú Fülöp Lórándot csaklizta el az FC Botosanitól 400 ezer euróért. A felcsútiak Rust is a román rendszerből hívták át hasonló háttérrel, szomszédaink aggódnak is, hogy a klub elszipkázza az ügyes erdélyi gyerekeket tőlük.

Eddig összesen 32 olyan játékos szerződött NB I-es csapathoz, akinek nincs magyar útlevele, a listán első helyen a Honvéd áll hat légióssal. A skála másik felén a Mezőkövesd, a DVTK és a ZTE áll 5-5 magyar játékos megszerzésével.

Igazolások Magyar Külföldi
Fradi 2 5
Fehérvár 2 2
DVSC 2 4
Honvéd 2 6
Újpest 1 2
Mezőkövesd 5 3
Puskás 3 4
Paks 4 0
Kisvárda 3 1
DVTK 5 2
ZTE 5 3
Kaposvár 4 1
Összesen: 38 33

Ugyan a számok azt mutatják, nagyjából kiegyenlített az arány, az MLSZ szeretné, ha még inkább a magyar fiatalok kapnának lehetőséget. A májusi statisztika például igencsak lehangoló volt magyar debütálók tekintetében.

Lesújtó statisztika derült ki a Puskás Akadémiáról
Egy szinten vannak a Kisvárdával, amelyben csak mutatóban van magyar játékos.

Azért akadnak így is ínyenceknek való transzferek:

  • a Kaposvár Indiából igazolt játékost Matej Poplatnik személyében, de a klublegenda Rajczi Péter a harmadosztályú III. Kerületé lett,
  • a Diósgyőr végleg megszerezte Prosser Dánielt, de elveszítette az Izraelbe szerződő Vernes Richárdot,
  • a Kisvárda az elmúl két évben kevés lehetőséget kapó Tischler Patrikkal erősített, viszont szerződést bontott Brana Iliccsel, aki hazatér Szerbiába.

Érdemes megjegyezni továbbá két erősebb bajnokságba igazoló játékost is, az elmúlt két idényben jól játszó Bacsana Arabuli a görög élvonalbeli Panionioszba szerződött, míg a Honvédtól szerződése lejárta után Holender Filip pedig Luganóban kötött ki, ahol már be is mutatkozott.

Hiába kezdődik a bajnokság szombaton, az NB I-ben az átigazolási szezon még nem ér véget hétvégén. A zárásig, augusztus 31. éjfélig biztosan lesz még jövés-menés.

Az NB I első fordulója

augusztus 3., szombat:
Mezőkövesd Zsóry FC-ZTE FC 19.30
Újpest FC-Puskás Akadémia FC, 19.30 (Illovszky Rudolf Stadion)
Kisvárda Master Good-Paksi FC 19.30

 augusztus 4., vasárnap:
MOL Fehérvár FC-Kaposvári Rákóczi FC 18.00
Diósgyőri VTK-Budapest Honvéd 18.00

Kiemelt fotó: molfehervarfc.hu

Olvasói sztorik