Kiemelt hírek

Kiszorulnak a magyarok a Videotonból!

Magyar bajnokcsapat magyar labdarúgók nélkül? Itt még nem tartunk, de lassacskán...

Kapcsolódó cikkek

A játékospiac legaktívabb magyar szereplője minden kétséget kizáróan a Videoton FC. A címvédő kerete folyamatosan változik, bár már hét forduló eltelt a bajnokságból, labdarúgók jönnek-mennek. Igen ám, de egyrészt hét kör után már 11 pont a bajnokcsapat hátránya a Debrecen, Győr duóval szemben a táblázaton, másrészt az együttesben egyre kevesebb a magyar, és egyre több a külföldi!

Valami nem stimmel a Videotonnal… A székesfehérváriak az előző szezonban hét forduló után a tabella első helyén álltak négy győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, 14 ponttal, és végül nagy fölénnyel megnyerték a bajnokságot. Ehhez képest most három győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel, tíz ponttal csupán a hetedik helyen tanyáznak, és alaposan le vannak maradva az éllovasoktól. A nemzetközi porondon sem termett több babér az együttesnek, amely rögtön az első Bajnokok Ligája-selejtező párharcot elbukta az osztrák Sturm Graz ellen. Hogy ennek van-e köze ahhoz, hogy az együttes játékoskerete alaposan kicserélődött, illetve ahhoz, hogy napjainkban is folyamatosan változik, nem tudjuk. Mindenesetre nagyon úgy tűnik, az új vezetőedző, a portugál Paulo Sousa vezényszavára a fehérváriak könnyelműen eltékozolják értékeiket, a bajnoki cím megszerzésében kulcsszerepet vállaló magyar játékosaikat, és helyettük idegenlégiósokat hoznak.

A külföldiekről persze el lehet mondani, hogy korábban ismert klubokhoz tartoztak, hiszen a portugál Filipe Oliveira a Porto és a Chelsea játékosa is volt, Álvaro Brachi és Walter Fernandez Balufo az FC Barcelona utánpótláscsapataiban nevelkedett, Paulo Vinícius Souza dos Santos az uruguayi CA River Plate-ből érkezett, Hector Sanchez Cabrera a Tenerifében és a Villarrealban is játszott, Evandro Brandaóról pedig azt harsogták a bulvárlapok, hogy rendszeresen együtt edzett Christiano Ronaldóval, hiszen a Benfica előtt az angol Manchester United kötelékébe tartozott. Igen ám, de a baj csak az, hogy istenigazából egyikük sem nyújtott még semmi maradandót az eddigi meccseken…

Brachi a Diósgyőr ellen, Brandao pedig a Pécs ellen lőtt gólt, de semmi több. A székesfehérvári sportújságírók már többször próbálták óvatosan pedzegetni Paulo Sousánál, hogy egyik-másik újonc leigazolását nem tartja-e félresikerült ötletnek, de a tréner ezekre a kérdésekre érdemben sosem válaszolt. Mindig azonnal elhárította a próbálkozásokat olyan általánosságokkal, hogy nagyon tehetséges játékosokról van szó, akik nem véletlenül szerepeltek ilyen rangos egyesületekben, de idő kell, amíg csapattá formálódnak, ez nem megy egyik napról a másikra, és ő egyébként is egy olyan szemléletet próbál meghonosítani a Videotonnál, ami Magyarországon teljesen újnak számít, stb.

Mivel hétfőn kiderült, hogy Horváth Gábor visszamegy Hollandiába, és a fehérváriak Lencse Lászlót és Lipták Zoltánt sem marasztalják, viszont a 32 éves portugál Marco Caneira személyében megint hoznak egy külföldit, utánanéztünk, hogy a bajnoki cím megnyerése óta milyen változások történtek a Videoton keretében.

Érkeztek, de távoztak is
• Horváth Gábor előbb visszatért a holland NAC Breda csapatától, ahol kölcsönben volt, játszott néhány meccset, majd a szintén holland ADO Den Haag együtteséhez szerződött.

• Présinger Ádám a Vasasnál voltak kölcsönben, de igazából vissza sem tért, mert végleg elhagyta a klubot, és Pápára szerződött, ahol az első pillanattól kezdve alapember.

• Ponczók Csaba ugyancsak a Vasast erősítette kölcsönben, majd visszatért, de amikor bundagyanúba keveredett, Székesfehérváron felbontották a szerződését.

• Goran Vujovics (montenegrói) kecskeméti kölcsönből tért vissza, majd a Haladáshoz került kölcsönbe, ahol már két gólnál tart! Talán a Siófok, a Kaposvár és a Honvéd ellen is gólképtelen fehérváriaknak is hasznára vált volna…

• Sitku Illés az előző idényt Újpesten fejezte be, de valójában ő sem tért vissza a kölcsönből, hiszen máris kiközvetítették a másodosztályú Tatabányának.

Ebbe a kategóriába tehát öt játékos tartozik, közülük négy magyar és egy külföldi.

Távoztak
• Lázár Pál (Samsunspor, Törökország)

• Marko Andjics (szerb, Anorthoszisz Famaguszta, Ciprus)

• Bojan Djordjics (svéd-szerb, Blackpool, Anglia)

• Farkas Balázs (Vasas)

• Sebők Zsolt (AEP Paphosz, Ciprus)

• Damir Milanovics (horvát, ?)

• Gyurcsó Ádám (Kecskemét, kölcsönbe)

• Izing Martin (Tatabánya)

• Fejes András (Siófok, kölcsönbe)

Ebben a listában hat magyar és három légiós található. A hazaiak közül Lázár Pál a válogatottban is alapember, Gyurcsó Ádám már négy gólnál tart, Farkas Balázs pedig a bajnoki aranyérmes együttes csapatkapitánya volt…

Távozhatnak
• Lencse László már csak hivatalosan tartozik a Videoton keretéhez, ebben a szezonban egyetlen meccsre sem volt nevezve. Elengedné őt a klub, korábban dán és holland érdeklődőkről lehetett hallani, illetve a Kecskemét is bejelentkezett a csatárért.

• Lipták Zoltán szintén a válogatott egyik alapembere, akit először a csapatkapitányi karszalagtól fosztott meg Sousa, majd a keretből is kitette, az elmúlt három mérkőzést a lelátóról nézte, végül ő maga kérte, hogy pályára léphessen a másodosztályú együttesben, hogy a válogatott meccs előtt játékban legyen. Tőle is megszabadulna a Videoton.

Ez a lista nem hosszú, mindössze két nevet tartalmaz, de mindkettő magyar…

Érkeztek
• Filip Pajovics (szerb, FK Vojvodina, Szerbia)

• Filipe Oliveira (portugál, Parma, Olaszország, kölcsönbe)

• Evandro Brandao (portugál, Benfica, Portugália)

• Nikola Mitrovics (szerb, Újpest)

• Walter Fernández Balufo (spanyol, Gimnástic Tarragona, Spanyolország)

• Héctor Sánchez (spanyol, Villarreal B, Spanyolország)

• Álvaro Brachi (spanyol, Espanyol II, Spanyolország)

• Paulo Vinícius Souza dos Santos (brazil, CA River Plate, Uruguay)

• Marco Caneira (portugál, Sporting CP, Portugália)

Azonnal feltűnik, hogy a kilencfős listán mind a kilenc név külföldi. Szakmailag nem kívánjuk értékelni a játékosokat, az mindenesetre biztos, hogy eddig nem alkottak maradandót. Egyedül talán Brachi teljesítménye értékelhető egyértelműen pozitívan. A legnagyobb rejtély, hogy mi szüksége van a Videotonnak egy 18 éves szerb kapusra, hiszen Filip Pajovics a fehérváriak harmadik külföldi hálóőre…

Maradtak
• Tomás Tujvel (szlovák): Kezdőkapus

• Mladen Bozsovics (montenegrói): Cserekapus

• Somodi Bence: Utánpótlás-válogatott kapus, klubjában immár csak negyedikszámú…

• Hidvégi Sándor: Az eddigi hét forduló során mindössze háromszor nevezték, mindháromszor a kispadon kezdett, és egyszer sem lépett pályára.

• Szolnoki Roland: Az eddigi hét forduló során mindössze egyszer nevezték, akkor csereként lépett pályára.

• Vaskó Tamás: A csapat kirobbanthatatlan alapembere, mind a hét bajnokit végigjátszotta.

• Nagy Dániel: Az eddigi hét forduló során ötször volt nevezve, kétszer nem lépett pályára, kétszer kezdett, egyszer becserélték.

• Polonkai Attila: Őt hatszor nevezték, de három meccset a kispadon töltött, egyszer kezdett, kétszer becserélték.

• Sándor György: Vaskóhoz hasonlóan alapember, hatszor kezdett, egyszer becserélték.

• Szakály Dénes: Lehet, hogy neki is inkább a távozhat-rovatban lenne a helye összeállításunkban, mert korábban arról szóltak a hírek, hogy a Videoton elengedné őt a Ferencvárosba, de a dologból végül semmi nem lett. Mindössze két meccsre nevezték, egyszer kezdett, egyszer be sem állt.

• Dusan Vasziljevics (szerb): Mind a hét alkalommal benevezték, háromszor kezdett, kétszer becserélték, kétszer nem játszott.

• André Alves (brazil): Az új szakmai stábnál is nagy kedvenc, mind a hétszer kezdett.

• Gosztonyi András: Kis túlzással ő is alapembernek számít, ötször nevezték, háromszor kezdett, kétszer becserélték.

• Nemanja Nikolics (szerb): A stabil csereember! Mind a hétszer nevezve volt, és minden alkalommal csereként lépett pályára.

• Elek Ákos: Nehéz eset… Mind a hét meccsre be volt nevezve, egyszer végigjátszott, kétszer becserélték, háromszor lecserélték, egyszer nem lépett pályára. A válogatott egyik alapembere. Az előző szezonban kimagaslóan játszott Fehérváron, így nem véletlen, hogy a szövetségi kapitány a kinevezése óta kezdőként számol vele. Így tett az Izland elleni barátságos mérkőzésen is (amelyen Elek megszerezte első válogatott gólját), annak ellenére, hogy az új bajnokságban akkor még egyszer sem volt kezdő Paulo Sousánál. A szövetségi kapitány nem értette, hogy a Videotonnál miért jegelik az egyik alapemberét, és ennek sajtónyilatkozatban hangot is adott.

Ez a felsorolás 15 nevet tartalmaz, közülük tíz magyar és öt külföldi. Honfitársaink közül hárman vagy négyen, a légiósok közül ketten számítanak alapembernek.

Összegzésül kijelenthető, hogy tíz magyar és négy külföldi távozott, két magyar távozhat, és érkezett kilenc idegenlégiós! Összeállításunk során a vidi.hu, az mlsz.hu és a hlsz.hu adatait használtuk.

Videoton-játékosok a góllövőlistán
3 gólos: Andre Alves
2 gólos: Dusan Vasziljevics, Nemanja Nikolics
1 gólos: Elek Ákos, Álvaro Brachi, Evandro Brandao
A Videoton az eddigi hét forduló során 11 gólt szerzett, ebből egy öngól volt (Korhut Mihály, Debrecen).

Szó sincs varázslatos játékról!

A székesfehérvári kluboz évtizedek óta közelálló forrásunk a következőképpen foglalta össze a Videoton-jelenség lényegét.

– Egyre jobb játékosokat vesznek, ezzel egyre erősebbé válik a csapat. Ez a válaszuk a vereségekre. Egy vereség után mindig jön egy külföldi! Megfigyelhető, hogy Brachi és Hector még csak átlagos NB I-es játékosok, nemzetközi szinten másod-harmadosztályú futballisták, akik itthon sem nagyon tudnak segíteni. Az edző teljhatalmat kapott, ahogyan tavaly Mezey György is. Ő a szerb vonalban bízott, de a svéd AIK Solnától nagyon drágán igazolt Djordjics, Mutumba páros például használhatatlannak bizonyult. Sousa a latin vonalban bízik, és a mostani újoncokhoz olyan szempontból olcsón hozzájutnak, hiszen transzferdíj nélkül érkeznek, vagy kölcsönbe. Igazából persze nem olcsók, ha a fizetésükre és az egyéb költségekre gondolunk, ezzel a Videoton deklarálja, hogy pénz nem számít! Sousa egyébként szerintem nem tud akkorát hibázni, hogy a csapat ne végezzen a dobogón. A tizenegy-pontos hátrányt önmagában nem tartom behozhatatlannak, de a Debrecen és a Győr nem bukik annyit, hogy a Videotonnak összejöjjön a bajnoki címvédés. Nem lenne semmi gond, ha varázslatos játékkal menetelnének, és néha kikapnának. De nem erről van szó, hanem arról, hogy idegenben egyszerűen nem megy a csapatnak!

Olvasói sztorik