NB I

Sturm Graz – Videoton 2-0

A Videoton 2-0-ra kikapott az osztrák Sturm Graztól a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának első mérkőzésén, Klagenfurtban.
Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
Sturm Graz (osztrák) – Videoton FC 2-0 (0-0)
Klagenfurt, 11500 néző. Játékvezető: Attwell (angol)
Sturm: Gratzei – Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher – Bukva (Wolf, 36.), Weber, Koch (S. Foda, 82.), Hölzl – Muratovic (Kienast, 62.), Szabics. Vezetőedző: Franco Foda
Videoton: Tujvel – Brachi, Lipták, Horváth G., Héctor Sánchez – Gosztonyi (Walter, 73.), Mitrovic, Vasziljevic (Sándor Gy., 63.), Elek Á., Polonkai (Nagy D., 82.) – Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa
Gólszerzők: Szabics (68.), Kienast (92.)

Az első percek az ismerkedés jegyében teltek, többnyire a Sturmnál volt a labda, de az enyhe mezőnyfölény egyáltalán nem jelentett veszélyt Tujvel kapujára. A Videoton nagyon nyugodtan és megfontoltan futballozott. A játékosok érezhetően azt az utasítást kapták Paulo Sousa vezetőedzőtől, hogy ne kockáztassanak, így ha kellett, előrevágták a labdát, de ha nem volt szükséges, akkor inkább minél hosszabb ideig birtokolni akarták azt, hogy a hazaiak ne tudjanak lendületbe jönni – áll az MTI helyszíni tudósításában.

A támadásokra eleinte nem maradt ereje a vendégcsapatnak, de Vasiljevic két baloldali elfutása felbátorította a magyar bajnokot, tulajdonképpen az első játékrészben – egy szabadrúgás utáni Szabics-fejest leszámítva – csak két-három kisebb Videoton-helyzet okozott némi izgalmat. A székesfehérváriak védelme olyannyira stabil volt, hogy a Graz két csatára, Szabics és Muratovic szinte teljesen megjátszhatatlan volt. A félidő végén már több esetben a tanácstalanság látszott a Sturm csapatán a vendégek tizenhatosa előtt.

A folytatásban sem változott a játék képe, a magyar bajnok egyszerű megoldásokat választva és magabiztosan játszott, a Sturm pedig nem találta a ritmust és a fogást az ellenfelén. A Videoton szórványos támadásai sokkal több veszélyt rejtettek magukban egészen a hatvanadik percig, amikor a vendégdrukkerek által többször kórusban szidott Szabics Imre hagyta ki az addigi legnagyobb lehetőséget. Másodjára már nem hibázott a válogatottba öt év után visszatért támadó, s a vendégvédelem első komolyabb megingását – két védő sem tudott tisztázni – kihasználta (1-0).

A graziak vezetőgólja pár percre megzavarta a Videotont, ezalatt növelhette volna előnyét a Sturm, de aztán rendezte sorait a látogató, és ismét veszélyes ellentámadásokkal és pontrúgásokkal próbálkozott. Sokáig úgy tűnt, már nem változik az eredmény, de a hosszabbításban a csereként beállt Román Kienast megelőzte Horváthot, és Szabics Imre passzából betalált (2-0).

Franco Foda, a Sturm Graz vezetőedzője: Ez egy jó eredmény számunkra, az első gól megnyugtatta a csapatot. De nem dőlhetünk hátra, ugyanúgy teljes koncentrációval kell játszanunk Székesfehérváron, mert a párharc még nem dőlt el.

Paulo Sousa, a Videoton FC vezetőedzője: Vereség esetén az eredménnyel semmiképpen nem lehetek elégedett, a Sturm Graz fölénk nőtt és jobb volt. De elégedett vagyok a játékosaim mentalitásával, ahogy küzdöttek és győzelemre játszottak. A kétgólos hátrány azt jelenti, hogy rosszabbak lettek az esélyeink, pedig eddig sem mi voltunk a favoritok.

Olvasói sztorik