Kiemelt hírek

Szuperkupa-győztes a Videoton!

A bajnoki címvédő Videoton 1-0-ra nyert a Magyar Kupa-győztes Kecskemét otthonában a Szuperkupa-mérkőzésen.

Szuperkupa-mérkőzés

Kecskeméti TE-Ereco – Videoton FC 0-1 (0-0)
Kecskemét, 4500 néző Játékvezetők: Fábián (Varga, Tóth)
Kecskemét: Németh G. – Alempijevics, Radanovics, Balogh, Mohl – Ebala, Csukics – Litsingi, Foxi, Dosso – Tököli. Vezetőedző: Tomiszlav Szivics
Videoton: Tujvel – Brachi, Lipták, Horváth, Hector – Nagy, Sándor Gy., Mitrovics, Elek, Walter Lee – Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa
Csere: Tököli helyett Bori (31.), Mohl helyett Bertus (68.), Dosso helyett Sztokics (81.), Csukics helyett Gyurcsó (87.), illetve Sándor helyett Polonkai (a szünetben), Elek helyett Vaskó (67.), Walter Lee helyett Vasziljevics (73.), Nagy helyett Gosztonyi (79.), Alves helyett Nikolics (91.)

Első tétmérkőzésére készült a Videoton FC élén Paulo Sousa vezetőedző, a Kecskemét ellen. A csapat délelőtt indult el Székesfehérváron, útközben Jakabszálláson tartott pihenőt, ahol az ebéd után a pihenő, majd a taktikai értekezlet következett. Addigra Sousa már eldöntötte, hogy kik alkotják majd a kezdőcsapatot, amelyben Elek Ákos ismét szerephez jutott. Eddig még soha nem látott felszerelésben – fehér mez, fekete sportnadrág – lépett pályára a Videoton. Nem mondhatni, hogy zsúfolásig megteltek volna a lelátók, ahol háromszáz fehérvári szurkoló foglalt helyet – tudósít a Fejér megyei Hírlap.

A hazaiak kezdték a döntőt, az első percekben – ahogy mondani szokás – ismerkedtek egymással a felek. A hatodik percben Eleket kellett ápolni, miután Litsingi könyöke találkozott a válogatott középpályás arcával. A partvonal mellett hosszasan kezelték, mezt is kellett cserélnie, majd letapasztott állal tért vissza percek múlva a pályára. A 13. percben egy szöglet után Walter Lee elé került a labda, ám a kaputól öt méterre, fordulásból a léc fölé durrantott. Mindkét szakvezető, Tomiszlav Szivics és Paulo Sousa is a technikai zóna széléről figyelte, instruálta a játékosait, majd a 22. percben a Videoton szakvezetője máris elküldte melegíteni Polonkai Attilát.

Nem volt folyamatos a játék, Fábián Mihály játékvezető sokszor a sípjába fújt, hiszen a láthatóan feszült hangulatú összecsapáson sok volt a szabálytalanság, amire néhány futballista még rá is játszott. Érdekes volt látni a két gyerekkori jó barát, Mohl és Nagy párviadalait: haverság ide, vagy oda, a pályán ellenfelek voltak. A 31. percben cserélt a KTE: Tököli Attila jelezte, hogy ennyit bírt a lába. Közben Fábián esett gondolkodóba, hogy mit ítéljen: szögletet a fehérváriak javára, vagy hazai kirúgást? Előbb a sarokrúgás mellett döntött, majd változtatott.

Közben Polonkai szorgosan melegített, türelmesen várt a sorára, majd visszaült a kispadra. A 37. percben Brachi jó 35 méterről végezhetett el szabadrúgást, Németh Gábor a léc alól tenyerelte ki a labdát. A 44. percben Ebala is megmutatta, ért a szabadrúgás elvégzéséhez: ő is 35 méterről vette célba a kaput, Tujvel kiütötte a középre érkező labdát. Ez volt az első félidő utolsó momentuma, gólt nem láthatott még a közönség.

A szünetben aztán Sousa beállította Polonkait, aki Sándor Györgyöt váltotta a csapatban. Az első veszélyes helyzet a hazaiak előtt adódott, ám Foxiék elpuskázták a lehetőséget. Ismét felforrósodott a hangulat, de nem a színvonal, hanem a sűrű fetrengések miatt. Ha meg reklamált a vétlen játékos, mint Mitrovics, amikor felrúgták, azonnal sárga lapot kapott. Az 57. percben Sousa taktikázott: Walter Lee-t átküldte a jobbszélre, a balra pedig átvezényelte Nagyot. Gyűrte, gyömöszölte egymást a két csapat, ám eredménytelenül. Az viszont látszott, hogy a Videoton valamivel tudatosabban játszott, mint a Kecskemét. Viszont Foxi a 64. percben könnyen bevehette volna a kaput, hiszen Tujvel a hátsójára pottyant a gólvonalon, de a bal lábával még bravúrosan kirúgta a labdát.

A 66. percben megfogyatkozott a vendégcsapat: Liptáknak szabálytalanság miatt a második sárga, majd a piros lapot mutatta fel Fábián. Paprikássá vált az összecsapás, az emberelőny birtokában elkezdett támadni a hazai csapat, de csak lesgólt ért el. Viszont a bajnoki címvédő a 83. percben már érvényeset: Alves parádés csellel hámozta át magát a védőkön, majd 13 méterről a kapu jobb oldalába lőtte a labdát, 0-1. A hátralévő időben az eredmény már nem változott, Szuperkupa-győztes lett a Vidi!

Olvasói sztorik