Hírek

Megjelent a Szoros emberfogás

Takács Tibor történész könyvének alcíme: Futball és állambiztonság a Kádár-korszakban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megjelent Takács Tibor történész Szoros emberfogás – Futball és állambiztonság a Kádár-korszakban című könyve, amelynek bemutatója csütörtök este lesz Budapesten, a Mammut Libriben – tájékoztatta a Jaffa Kiadó az MTI-t.

Mint írták, ez a könyv arra vállalkozik, hogy bemutassa a Kádár-korszak évtizedeinek labdarúgás területén kifejtett, labdarúgással kapcsolatos állambiztonsági tevékenységét, amely széles körben hatást gyakoroló társadalmi és kulturális jelenség.

A kötet ezen túlmenően vázolja az 1956 utáni politikai rendőrség működésének főbb vonásait és jellemzőit, a foci pedig annyiban és olyan módon jelenik meg benne, amennyiben és ahogy az a szolgálatok irataiban felbukkan.

Hozzátették: a könyv szakítani igyekszik az állambiztonsági iratokkal kapcsolatos kutatások ügynökközpontú megközelítésével, és tudományos igénnyel, szervezetszerűen, működésében szeretné bemutatni a Kádár-korszak politikai rendőrségét.

Leszögezték: a rendszer bemutatása elképzelhetetlen anélkül, hogy szó esnék az azt működtetőkről, ez azonban a szerző szándékai szerint nem jelent leleplezést, mert tudományos szempontból nem tartja elfogadhatónak és célravezetőnek egyetlen történelmi időszak kriminalizálását sem, és úgy véli, a történész nem csupán a vélt vagy valós bűnök alapján közelíthet egy korszak rendszeréhez.

Takács Tibor nem tekinti eleve bűnözőknek a Kádár-korszakban élőket, a rezsimmel valamilyen módon együtt működőket, így az ügynököket sem. Vallja, a történész dolga nem az ítélkezés (elítélés vagy felmentés), hanem az értelmezés és az elemzés, ennek megfelelően nem kívánja pellengérre állítani a valamikori hálózati személyeket, ehelyett megérteni próbálja mind a tevékenységüket, mind a rendszer egészének a működését.

A szerző célja az állambiztonsági szolgálatok titkos együttműködőiként a labdarúgás körül kifejtett tevékenységük bemutatása és a megértése volt, ezért a könyvben nem minden ügynököt nevez valódi nevén. Bizonyos helyzetekben viszont lehetetlen volt nem megnevezni őket, mert az elmesélt történet logikája ezt megkívánta, vagy mert a politikai rendőrséggel fennállt kapcsolatuk már korábban közismertté vált – tette hozzá.

Takács Tibor a közleményben úgy fogalmaz: munkámban nem törekedhettem a teljességre. Egyrészt azért, mert sok irat – már, még – nem kutatható: ami a labdarúgással kapcsolatos állambiztonsági tevékenységet illeti, a fennmaradt dokumentumok elsősorban a hatvanas évek megismerését teszik lehetővé. Másrészt azért sem, mert a témával kapcsolatban még így is óriási mennyiségű iratanyag áll a kutatók rendelkezésére.

Csak a Ferencváros megfigyeléséről szóló jelentések feldolgozásával köteteket lehetne megtölteni – jegyezte meg.

Olvasói sztorik