Hírek

Kőrösi Zoltán: Az utolsó meccs

Megjelent [i]Az utolsó meccs[/i], Kőrösi Zoltán novellás kötete, amely történeteket mesél el a titkos magyar focikönyvből.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 42 novellát 38 portré – valamennyi Burger Barna felvétele – egészíti ki, a történetekhez kapcsolódva, egyben önálló egészet is alkotva. A fülszöveg szerint Kőrösi arról beszél, hogy az élet és a labdarúgás között roppant sok a hasonlóság, s a különbség olykor legfeljebb annyi, hogy az egyikben világosabban vannak felfestve az oldalvonalak, és többé-kevésbé azt is lehet sejteni, hogy a bíró mikor fújja le a meccset.

A szerző látszólag futballélményekről számol be, egyúttal azonban az országról, az itt élőkről mesél. A történetek konkrétumokból, megtörtént eseményekből indulnak ki, létező helyszínekről rugaszkodnak el, legendás játékosokról, nagy menetelésekről, a futball kiegészítő embereiről emlékeznek meg, de aztán a tényszerűségtől eltávolodva, szépirodalommá nemesülve futballon túlmutató üzenetet továbbítanak.

Kőrösi Zoltán – aki az írás mellett foglalkozott rádiózással, lapszerkesztéssel, tanítással, forgatókönyvírással, dramaturgiával – csaknem harminc éve focizik, tagja az íróválogatottnak. A Kalligram kiadó gondozásában megjelent legfrissebb novellagyűjteménye a tizennegyedik kötete, amely elmélyült szórakozást nyújt akár az Európa-bajnokság mérkőzései között, akár futballmentes időszakban – írja az MTI.

Olvasói sztorik