Kassai: minden meccs rangadó

A legjobb magyar játékvezetőt nem zavarja, hogy idehaza hónapig nem kapott rangos mérkőzést.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Barcelona–Milan Bajnokok Ligája-meccs és a Franciaország–Spanyolország világbajnoki selejtező is azt bizonyította, hogy Kassai Viktor visszatért a nemzetközi játékvezetők európai elitjébe a tavalyi Európa-bajnokságon történt emlékezetes eset, az ukrán gól meg nem adása után. Igen ám, de idehaza tavaly november óta nem igazán kapott rangadót, csupán unalmas és többnyire érdektelen középmezőnybeli találkozókat, mígnem kedden kiderült, hogy vasárnap ő dirigálja a Győri ETO – Videoton csúcsrangadót!

Az SOS Gyermekfalu Alapítvány nagykövete a legsikeresebb vállalatok kispályás bajnokságának sajtótájékoztatója után a Rangadó.hu érdeklődésére a jótékonyságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélte, illetve kifejtette, hogy fiatalkorában, a megyei bajnokságban sem mindig a topmeccseket vezette.

– Amatőrök vagy profik között könnyebb bíráskodni?
– Játékvezetőnek lenni sehol sem könnyű. Akár az amatőr-, akár a profi szintről van szó, ez nem egy hálás feladat, de ez a torna azért szerveződik, hogy az emberek jól érezzék magukat – mondta Kassai Viktor. – Persze, mindenki szeretne nyerni, ez a normális, hiszen akármelyikünk futballozik, mindig szeretne túljárni a másik eszén, és győztesen levonulni a pályáról. Ha már ezek a cégek és játékosok ott vannak, hátha tudnak segíteni egy közösségnek. Azoknak a gyerekeknek, akik az SOS Gyermekfalvakban élnek, és nem biztos, hogy a legjobb körülmények között nőttek fel, viszont ez egy lehetőséget jelenthet nekik, amely elősegíti, hogy normális körülmények között tudjanak felcseperedni, és utána az életnek nekivágni. Ez a kapocs vagyok én a futball és a gyermekek között.

– Magyarország elsőszámú játékvezetőjének egyfajta erkölcsi kötelessége a jótékonysági szerepvállalás?
– Úgy gondolom, hogy aki a labdarúgásban valamilyen eredményt elért, annak kötelessége, hogy az arcát, a nevét és a tevékenységét jó dolgok mellé állítsa, kinek mennyi ideje én lehetősége van rá. Nekem megvan ez a lehetőségem, és örülök neki, hogy tehetek ezért. Kevésbé játékvezetőként, inkább jótékonysági nagykövetként vagyok most itt.

– Egyre több szó esik a brazíliai világbajnokságról, mi a helyzet a magyar játékvezetői csapat részvételével?
– Hasonló a helyzetünk, mint a válogatottnak, mi is a kvalifikáció fázisában vagyunk még, ami azt jelenti, hogy vannak továbbképzéseink, illetve számunkra is lesz még olyan torna, amelyen bizonyíthatjuk a képességeinket, plusz vannak a vébéselejtezők. Jövő februárig valószínűleg eldől mindenkinek a sorsa, ugyanúgy, mint a válogatottaké is. A mostani időszakban mindenkinek meg kell mutatnia, hogy ott a helye, akár csapatról, akár játékvezetőről van szó.

– A Barcelona–Milan és a francia–spanyol meccs ellenére sem igazán jutott önnek rangos bajnoki mérkőzés idehaza mostanság. Vajon miért?
– Úgy gondolom, hogy minden mérkőzés rangadónak számít, hiszen annak a két csapatnak az a legfontosabb azon a héten, és annak a szurkolótábornak az a legfontosabb meccs, amit a saját csapata játszik. Nekünk, játékvezetőknek az a legfontosabb, hogy amilyen mérkőzésre küldenek minket, azt a legjobb tudásunk szerint levezessük. Nem csak az számít rangadónak, ami a bajnoki címet dönti el, hanem vannak olyan mérkőzések is, amely más tét miatt ugyanolyan fontos a két együttesnek. Nem teszek különbséget aközött, hogy Magyarországon éppen milyen meccset vezetek. Szerdán éppen a Mezőkövesd–Békéscsabát fogom vezetni, amely szintén egy kiemelt mérkőzés, hiszen a feljutásban is nagy szerepet játszhat a végeredménye. A játékvezetés ilyen. Lehet, hogy egy csapat minden évben a bajnoki címért játszik, nekünk viszont vannak meccseink keleten, nyugaton, a bajnoki címért folyó harcban és a kiesés elleni küzdelemben egyaránt. Ez teljesen normális, ebben nőttünk fel. Fiatal koromban, a megyei bajnokságban sem mindig a topmeccseket vezettük, hanem olykor a kiesés ellen küzdőknek fújtuk a sípot.

Szerény megbízatások

Tavaly október végén, illetve november elején néhány napon belül két hazai rangadót is vezetett a nemzetközi elit legelőkelőbb helyen rangsorolt magyar játékvezetője, de úgy tűnik, az MTK–Fradi és a Videoton–Debrecen után valami történt… December elején rá bízták az Újpest székesfehérvári vendégjátékát, de ezen kívül csupa-csupa olyan találkozót találunk a listában, amely meglehetősen szerény megbízatás egy ilyen kaliberű bírónak…

Kassai Viktor mérkőzései

2012. november 9. – 2013. április 14.

Diósgyőr–Pécs (NB I)

Újpest–Siófok (NB I)

Vác–Vasas (NB II)

Videoton–Újpest (NB I)

Eger–Diósgyőr (NB I)

Kaposvár–Kecskemét (NB I)

Videoton–Pécs (Ligakupa, alapvonali játékvezetőként)

Paks–Haladás (NB I)

Lombard Pápa – Kecskemét (NB I)

Mezőkövesd–Békéscsaba (NB II)

Győri ETO – Videoton (NB I)