Hírek

Nincs több hiba, mint tíz éve

A világ egyik legjobb játékvezetője, Kassai Viktor újra a nemzetközi elitben szerepel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár itthon sok kritika éri őket, szerinte a hazai bírók nem hibáznak többet manapság, mint régebben – írja a Kisalföld.

A világ legjobb játékvezetőjének is megválasztott magyar sípmester tavaly a Barcelona – Manchester United Bajnokok Ligája-döntő vezetőbírója volt, korábban közreműködött a dél-afrikai világbajnokságon, 2008-ban pedig a pekingi olimpia férfitornájának fináléjában fújta a sípot. Az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságról a stábjával együtt haza kellett utaznia a csoportmeccsek után, mert a továbbjutásról döntő Ukrajna–Anglia összecsapáson nem adta meg Devics gólját, pedig Terry a gólvonal mögül húzta ki a labdát. Az esetnél Vad II István alapvonali bíró állt a legközelebb a labdához, de ő olyan szögből figyelte az eseményeket, hogy a labdát takaró kapufa miatt nem tudta eldönteni, gól született-e. Kassai rövid pihenő után egyre komolyabb mérkőzéseket kapott és időközben bekerült a 2014-es bő vébékeretbe.

– Reálisan gondolkodva lehetett arra számítani, hogy egy rossz döntés miatt nem írják le az embert, s hogy a többéves jó teljesítményünket egy meg nem adott gól miatt nem felejtik el – magyarázta Kassai. – Az elmúlt hónapok történései bizonyítják, hogy szép lassan minden visszatért a régi kerékvágásba. De ez már a múlt és nincs értelme ezen rágódni. Ahogy az élet minden területén, a játékvezetésben is szükség van szerencsére. Ez is csapatmunka, csak együtt lehetünk sikeresek, annak ellenére, hogy általában sokan csak a vezetőbíróra emlékeznek. Fontos, hogy az asszisztensek helyesen ítéljék meg a leshelyzeteket, a gólvonalon álló kollégák jól bírálják el a kapu előtti szituációkat és a tartalék játékvezető is tegye hozzá a maga részét a technikai zónák környékén.

A játékvezető leszögezte, Vad II István nem az ominózus rossz döntés miatt került ki a csapatából, hiszen már az Európa-bajnokság előtt is tény volt, hogy az őszi szezonban újra vezetőbíróként kap szerepet az UEFA-tól.

– A játékvezetésben folyamatosan kapjuk a kritikákat, ez számomra nem újdonság. Amúgy nem vettem észre, hogy az Európa-bajnokság óta több kritika érné a teljesítményemet, mint esetleg előtte – folytatta Kassai Viktor, majd a hazai közegről is beszélt. – Tizennégy év óta vezetek az NB I-ben, nem hiszem, hogy mostanság több lenne a játékvezetői hiba. Szerintem korábban is előfordult ennyi téves ítélet, csak azok nem kaptak ekkora publicitást. Ma már szinte minden mérkőzést közvetít a televízió. Egy meccsen sokkal több a kamera, mint tíz évvel ezelőtt, s minél inkább mérhető egy teljesítmény, az annál inkább kritizálható is.

Nemrég Puhl Sándor, a korábbi kiváló játékvezető egy tévéműsorban azt mondta: több bírót is vissza kell küldeni az NB II-be. Kassai szerint ez sem újdonság, hiszen aki sokat hibázott, előbb-utóbb régebben is kikerült az élvonalbeli keretből.

– Én munkakapcsolatnak nevezném a játékvezetők és az edzők viszonyát, amely kilencven percig tart. Egyébként tíz évvel ezelőtt is voltak olyan edzők, akiktől visszhangzott az öltöző és a pálya környéke, csak már egy évtizednyi távolságból nem emlékszünk annyira rájuk – mondta végül a közismert futballbíró a szakvezetők egyre gyakoribb kirohanásairól.

Olvasói sztorik