Hírek

Kiállítás a BKV sportegyesületről

A sportegyesület százéves fennállása alkalmából kiállítás nyílt a BKV Előre történetéről a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában – írja az MTI.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szerdai megnyitón Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója emlékezett meg köszöntőjében a klub sportsikereiről. A budapesti egyesület két (tenisz- és labdarúgó-) szakosztállyal, 200 taggal kezdte meg működését 1912-ben, sportolói az 1930-as években már világ- és Európa-bajnoki érmeket szereztek. Az ötvenes években olyan neves labdarúgók is megfordultak a klubban, mint Zakariás József, az Aranycsapat tagja.

A BKV Előre három olimpiai bajnokot adott Magyarországnak: az úszó Temes Judit 1952-ben Helsinkiben, a kenus Tatai Tibor – aki főállásban a szentendrei HÉV-nél dolgozott – 1968-ban Mexikóvárosban, míg a súlyemelő Baczakó Péter 1980-ban Moszkvában nyert aranyérmet. Ezen kívül az egyesület versenyzői két ezüst- és öt bronzérmet szereztek az ötkarikás játékokon, vb-ken és Eb-ken pedig összesen csaknem 200-szor állhattak dobogóra.

Jelenleg a fővárosi klub a szabadidősport szervezése mellett négy szakosztályt működtet: a futball, a kajak-kenu, a súlyemelés és a teke képviselteti magát a versenysportban. A számos serleget és relikviát bemutató kiállítás fővédnöke Tarlós István főpolgármester.

Olvasói sztorik