Nemzetközi foci

„Úgy tartották meg a labdát, mint az emberek a legféltettebb titkukat” – a 2008-as Eb-vel indult a spanyol válogatott nagy sikersorozata

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP
A csoportkörben búcsúzó házigazdák, nagy kapushibák és utolsóperces drámak, ezek jellemezték a 2008-as Európa-bajnokságot, amelyet Ausztria és Svájc közösen rendezett. Az utolsó előtti 16 csapatos tornán a címvédő görögök és a vb-ezüstérmes franciák lebőgtek, a hollandok túl korán parádéztak, a spanyolok viszont egyenletes teljesítményt nyújtottak, és ezzel másodszor lettek Európa legjobbjai.

Az osztrák-svájci közös rendezésű 2008-as Európa-bajnokság az utolsó előtti olyan torna volt, amelyet 16 csapattal rendeztek, és az egyetlen igazán nagy hiányzó Anglia volt, amely a selejtezősorozat E csoportjában csak harmadikként zárt a horvátok és az oroszok mögött. Sőt a Brit-szigetek egyetlen képviselője sem kvalifikálta magát a tornára, ilyen ezt megelőzően 1984-ben fordult elő.

Ritkán tesz jót egy torna hangulatának, ha a házigazda túl korán kiesik, 2008-ban pedig ez történt. A legjobb csatárukat, Alexander Freit térdsérülés miatt már a csehek elleni első meccsen elveszítő svájciak mellett az osztrákok is kizúgtak a csoportkörben.

A hangulat ennek ellenére frenetikus volt, a 130 ezres Bernt például valósággal megszállták a hollandok, akik két csoportmeccsüket is ott vívták meg.

A különféle ötletes és/vagy idétlen maskarába öltözött narancssárga tömeg egy részének nem is volt jegye a meccsekre, mégis elmentek, hogy magukba szívják az Eb-hangulatot, és bulizzanak egy nagyot a szurkolói zónában. A csapat ráadásul tett is érte, hogy igazán emelkedett hangulatba kerüljön a szurkolótábor, az előző világbajnokság arany- és ezüstérmesét is fantasztikus focival tömték ki a hollandok, akik az olaszoknak három, a franciáknak négy gólt rámoltak be.

Eb-történelem

1960: Lenyelt síp és két kitört fog is kellett a futball-Eb térhódításához

1964: „Én vagyok az egyetlen, aki hiszi, hogy a futball csak játék” – eldobta a sztárjait, hogy csúcsra járassa a csapatát

1968: Sosem tudjuk meg, mi is történt pontosan az Eb-történet legképtelenebb továbbjutásánál

1972: Albániában megszégyenültek, öt évvel később futball Eb-t nyertek

1976: „A szívem 31 percig nem vert” – a pályán isten volt, a magánéletben tragédiákkal küszködött a ’76-os Eb hőse

1980: Már kávézót működtetett, amikor ismét válogatott lett – ez a futballtörténelem egyik legnagyobb visszatérése

1984: Ha posztriválisa nem fejeli le ellenfelét, nem vált volna Eb-hőssé az ismeretlen francia védő

1988: Futballstratégiában lepipálta a világot a szovjetek már-már elfeledett edzőzsenije

1992: „Sokkal jobb csapat voltunk, mint Dánia” – így fosztotta meg a háború egy Eb-aranytól a korszak egyik legjobb futballválogatottját

1996: „Igazságtalan, hogy egy ilyen hülye góllal kikaptunk” – váratlan Eb-bravúrral került Liverpoolba a csehek futballhőse

2000: Pajzán viccet súgott az államfő fülébe – jókor volt jó helyen a franciák Eb-győztes kapitánya

2004: Villámhárítóként is szolgált a tolmács másodedző

Az Oranje az utolsó fordulóban felforgatott kezdővel is simán nyert a románok ellen, így tökéletes mérleggel lépett tovább a halálcsoportból, amelyből a másik negyeddöntős az az Olaszország lett, amely olaszosan küszködte tovább magát. A hollandok elleni brutális gyomros után jött egy románok elleni 1-1, ami szintén könnyen végződhetett volna zakóval, ha Gigi Buffon nem védi ki korábbi juvés csapattársa, Adrian Mutu tizenegyesét. Így aztán a zürichi olasz-francia meccsről tudni lehetett, hogy valamelyik csapat számára sírás lesz a vége, és végül Thierry Henryék csekkoltak ki a tornáról, Andrea Pirlo tizenegyesével és Daniele de Rossi megpattanó szabadrúgásával váltotta meg negyeddöntős helyét a Roberto Donadoni által irányított olasz válogatott.

A 2008-as torna sokaknak a nagy kapusbakikról és az utolsóperces drámákról lehet emlékezetes, és az A csoport záró fordulója egyszerre produkálta mindkét jelenséget.

A csehek kényelmesen, 2-0-ra vezettek a törökök ellen, úgy tűnt, ezzel bevitorláznak a második helyre a portugálok mögött. Török részről Arda Turan fújt riadót a 75. percben, a csehek klasszis kapusa, Petr Cech ennél a jelenetnél sem állt a helyzet magaslatán, mert a rövidre kapta a nem túl erős lövést, de ennél is sokkal nagyobbat hibázott a 87. percben. Olyan beadásból, mint amit Hamit Altintop kanyarított be jobbról, a pályafutása során valószínűleg több ezret húzott le simán Cech, ez alkalommal mégis kiejtette a labdát, bébikönnyű góllal megajándékozva ezzel Nihat Kahvecit. Innentől pedig törvényszerű volt, hogy a törökök ráülnek a hullámra, és Nihat a mázlis után szerzett egy meseszép gólt is, így a portugálok mögött Fatih Terim fiai kommandóztak be a legjobb nyolc közé.

A B csoportban a horvátok minden ellenfelüket elpáholták, így az utolsó fordulóra az maradt a kérdés, hogy a vérszegény osztrák vagy a német csapat kaparintja-e meg a második helyet, ez végül utóbbinak sikerült, amely Michael Ballack hatalmas szabadrúgásgóljával vetett véget a házigazda szereplésének.

A címvédő görögök a D csoportban szerepeltek, és hamar kiderült róluk, hogy csodát ezúttal nem várhatunk tőlük, miután első két meccsükön nemhogy pontot, gólt sem szereztek (0-2 a svédek, 0-1 az oroszok ellen). A csoportot a hollandokhoz és a horvátokhoz hasonlóan maximális pontszámmal nyerte meg a spanyol csapat, amelyben David Villa mesterhármast szerzett az oroszok ellen, majd a 90+2. percben döntötte el a svédek elleni meccset, így az első két fordulóban összehozta azt a négy találatot, amivel ő lett a torna gólkirálya.

MICHAL CIZEK / AFP David Villát ünneplik a társak a svédek elleni győztes gólja után.

Bár a spanyolokat a nem éppen a látványos támadófutball hívének számíto Luis Aragonés irányította, a kapitány belátta, csapata tele van pengésebbnél pengésebb támadó középpályással, és őket fel is pakolta szépen a pályára. Stílusok csatája című könyvében Michael Cox azt írja, Aragonés 4-1-3-1-1-es felállásban játszatta a spanyolokat: a védelem előtt a brazilból honosított Marcos Senna felelt a stabilitásért, előtte Andrés Iniesta, David Silva és Xavi szabta meg a támadások tempóját és fazonját.

Vagyis a spanyol kapitány feladta a széleket, cserébe berakott középre három zseniális fickót, akik pontosan tudták, mikor kell cselezni, mikor kell megindulni, vagy éppen visszavenni és néhány oldalpasszal járatni a labdát. Ez még nem a klasszikus tiki-taka volt, mert bár a spanyolok szerették sokat birtokolni a labdát,

nem szégyelltek kontrázni sem, ha úgy adódott, és az első két meccsükön egyaránt lőttek olyan gólt, mikor egy hátulról fellőtt labdából okozott bonyodalmat a Villa, Fernando Torres duó.

„Évekkel a 2008-as torna után viszont már úgy tekintettek a kontrára, mint a spanyol futball antitézisére” – jegyezte meg Cox.

A spanyolok mögött a Guus Hiddink által irányított oroszok evickéltek be a második helyre, miután a Villáéktól kapott négyes után legyűrték a görögöket (Antoniosz Nikopolidisz kapus bődületes hibáját Konsztantyin Zirjanov használta ki), majd két olyan, látványosan felépített támadásból elért góllal verték a svédeket a továbbjutásról döntő meccsen, amelyre a hollandok és a spanyolok is csettintettek volna.

Az egyenes kieséses rendszernek két érdekessége volt: egyrészt az A-B és a C-D csoportok csapatai csak a döntőben találkozhattak, így megvolt az esélye, hogy az elődöntőben olyan válogatottak csapnak majd össze, akik korábban is játszottak már egymással (ahogy az meg is történt az orosz-spanyol párosítással).

Másrészt a negyeddöntőket, elődöntőket és a finálét, vagyis az utolsó hét meccset mindössze két helyszínen, Bázelben és Bécsben játszották le,

a svájci stadionban ehhez teljes gyepcserére is szükség volt, miután a svájci-török csoportmeccsen a hatalmas esőzés miatt a két csapat játékosai a bokáig érő vízben alaposan feltúrták a pályát.

Az első negyeddöntőt éppen Bázelben vívták, és a portugál-német meccsre nem lehetett panasz, szó sem volt óvatoskodásról, összesen öt gólt hoztak össze a csapatok. A németek Miroslav Klose és Ballack révén kétszer is kihasználták Ricardo kapus rossz ütemű kimozdulását, ráadásul a Nationalelf védelme több-kevesebb sikerrel, de féken tartotta a MU-val abban az évben BL-győztes Cristiano Ronaldót, akinek ez volt a második Eb-je (és idén már a hatodikra készül, ami természetesen rekord).

A horvát-török meccs izgalmakban még az első negyeddöntőt is felülmúlta, igaz, utólag elmondható, elég lett volna, ha a 119. percben kezdik a mérkőzést. Amikor egy perccel a hosszabbítás vége előtt az eltiltott Volkan Demirelt helyettesítő Rüstü Recber abszolút felesleges kifutása után Luka Modric beadását Ivan Klasnic befejelte, a horvátok teljes joggal gondolhatták, hogy ott vannak az elődöntőben.

A törökök azonban ezen az Eb-n nem törődtek bele a vesztes szerepbe, és a hosszabbítás hosszabbításában Semih Sentürk kilőtte a jobb felsőt, miután egy utolsó mentsvárként felívelt labdát nem tudott eltakarítani a horvát légvédelem. Ilyen bekapott gól után nem csoda, hogy a tizenegyeseknél a horvátok voltak a zavarodottabbak, Modric, Ivan Rakitic és Mladen Petric is hibázott, pedig utóbbi a lövés előtt ugyanúgy leellenőrizte a pulzusát, mint honfitársa, Davor Suker az 1998-as vébén a románok elleni nyolcaddöntőn lőtt büntetőjénél.

Ha volt előzetesen lefutott negyeddöntő, a holland-orosz egyértelműen annak számított, a Marco van Basten vezette Oranje játéka láttán elképzelhetetlennek tűnt, hogy az oroszok meglepetést okozzanak. A futball azonban azért szép, mert ezen a meccsen is bebizonyosodott, hogy ha egy válogatott a csoportkörben parádézik, attól még simán kizúghat az egyenes kieséses szakaszban.

Bár Ruud van Nistelrooy kései góljával a hollandok hosszabbításra mentették a meccset, de a kétszer tizenöt percben az abban az évben a Zenittel UEFA Kupát nyerő Andrej Arsavin már nem hagyott kétséget afelől, ki megy a négybe: előbb kiosztott egy gólpasszt (kellett hozzá a labda ívét nagyon elszámoló Edwin van der Sar is) Dmitrij Torbinszkijnak, majd egy bődületes helyezkedési hibát kihasználva felbőrözte a holland óriást, úgyhogy a Hiddink-féle vodkanarancs kifektette Arjen Robbenékat.

FABRICE COFFRINI / AFP Itt már Van der Sar is tudta, hogy vége az Eb-jüknek.

Ez már a bulibajnok hollandoknak is sok volt, a meccsre nagyjából 100 ezren rándultak át Bázelbe, és a nem várt vereség után látszólag mindenki egyszerre akarta elhagyni a helyszínt, aminek az lett a vége, hogy másfél órára lezárták a bázeli pályaudvart, mielőtt a nagy tumultusból baj lenne.

Az utolsó negyeddöntő a torna egyetlen 0-0-ját hozta, úgyhogy jöhettek a tizenegyesek, és mivel az olaszoktól ketten (De Rossi, Antonio Di Natale) is rontottak, így a spanyoloknak az is belefért, hogy az aktuális La Liga-gólkirály, Dani Güiza is rosszul célzott.

A német-török elődöntő volt a 2008-as Eb utolsó bázeli meccse, és a búcsúból jóféle thriller lett. Ugur Boral mázlis-szemfüles góljával a törökök kerültek előnybe, de csak négy percig, mert Bastian Schweinsteiger egy balról érkező labdát csodás mozdulattal perdített külsővel a hosszúba. A horvátok elleni nagy bakit a tizenegyespárbajban jóvá tette ugyan Rüstü, de hogy ettől nem lett jobb kapus, azt a németek ellen bebizonyította, amikor pocsék ütemben indult el Lahm beadására, úgyhogy Klose az üres kapuba fejelhetett.

Mindössze négy perc volt hátra, amikor jött a menetrendszerinti török feltámadás, Semih Sentürk lepte meg a rövidre berobbanva Jens Lehmannt, de ezúttal ez is kevés volt, mert a 90. percben Thomas Hitzlsperger tökéletes labdát tett a felfutó Lahm elé, aki a döntőbe lőtte a németeket.

A másik elődöntő nem tartogatott ilyen izgalmakat, mivel az oroszok nem tudták megismételni a hollandok ellen nyújtott teljesítményüket. Pedig a félidőben még 0-0 volt az állás, de a második felvonásban már csak a spanyolok voltak a pályán. Cox azt írta, a spanyolok labdabirtoklás-alapú focija teljesen lemerítette az oroszokat, és külön kiemelte, hogy Xavi vezető góljánál öt spanyol játékos tartózkodott az ellenfél 16-osán belül.

„Az elődöntőben bemutatott futballjuk a szokásosnál is támadóbb volt” – jegyezte meg Cox a spanyolokról a Stílusok csatájában.

A bécsi döntőben így a németek és a spanyolok csaptak össze, és a meccsen mindössze egy gól született, Xavi indítása után Torres agilisan megkerülte Lahmot, majd átpöckölte a labdát a kissé lassan reagáló Lehmann fölött. A finálét végig a spanyolok uralták, a 2-0-s végeredmény jóval közelebb volt, mint az 1-1.

A spanyolok időnként úgy tartották meg a labdát, mint az emberek a legféltettebb titkukat

– jegyezte meg találóan Iniestáék játékáról Graham Hunter, aki könyvet is írt a spanyolok 2008-ban kezdődő dominanciájáról.

Az 1964 után története második Eb-aranyát begyűjtő csapat ugyanis a következő két nagy tornát, a dél-afrikai vébét és a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-t is behúzta – immár Vicente Del Bosquével a kispadon, és jóval óvatosabb, de ugyanolyan hatékony játékkal.

A 2008-as torna összes gólja:

XIII. Európa-bajnokság, 2008, Ausztria-Svájc (június 7-29.)

A csoport:

Csehország-Svájc 1-0,
Portugália-Törökország 2-0,
Portugália-Csehország 3-1,
Törökország-Svájc 2-1,
Svájc-Portugália 2-0,
Törökország-Csehország 3-2.

A csoport végeredménye: 1. Portugália 6 pont, 2. Törökország 6, 3. Csehország 3, 4. Svájc 3.

B csoport:

Horvátország-Ausztria 1-0,
Németország-Lengyelország 2-0,
Horvátország-Németország 2-1,
Ausztria-Lengyelország 1-1,
Németország-Ausztria 1-0,
Horvátország-Lengyelország 1-0.

A csoport végeredménye: 1. Horvátország 9, 2. Németország 6, 3. Ausztria 1 (1-3), 4. Lengyelország 1 (1-4).

 

C csoport:

Románia-Franciaország 0-0,
Hollandia-Olaszország 3-0,
Olaszország-Románia 1-1,
Hollandia-Franciaország 4-1,
Hollandia-Románia 2-0,
Olaszország-Franciaország 2-0.

A csoport végeredménye: 1. Hollandia 9, 2. Olaszország 4, 3. Románia 2, 4. Franciaország 1.

 

D csoport:

Spanyolország-Oroszország 4-1,
Svédország-Görögország 2-0,
Spanyolország-Svédország 2-1,
Oroszország-Görögország 1-0,
Spanyolország-Görögország 2-1,
Oroszország-Svédország 2-0.

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 9, 2. Oroszország 6, 3. Svédország 3, 4. Görögország 0.

 

Negyeddöntő:

Németország-Portugália 3-2.
Törökország-Horvátország 1-1 – 11-esekkel: 3-1.
Oroszország-Hollandia 3-1 – hosszabbítás után.
Spanyolország-Olaszország 0-0 – 11-esekkel: 4-2.

 

Elődöntő:

Németország-Törökország 3-2 (1-1).
gólszerzők: Schweinsteiger (26.), Klose (79.), Lahm (90.), illetve Ugur (22.), Semih (86.).

Spanyolország-Oroszország 3-0 (0-0).
gólszerzők: Xavi (50.), Güiza (73.), Silva (82.).

 

Döntő:

Spanyolország-Németország 1-0 (1-0).
Bécs, Ernst Happel Stadion, 2008. június 29., 51 428 néző.

Spanyolország: Casillas – Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila – Marcos Senna, Iniesta – Xavi, Fabregas (Xabi Alonso, 63.), Silva (Cazorla, 66.) – Torres (Güiza, 78.).

Németország: Lehmann – Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (Jansen, a szünetben) – Frings, Hitzlsperger (Kuranyi, 58.), Schweinsteiger, Ballack – Podolski, Klose (Gomez, 79.).

gólszerző: Torres (33.).

Olvasói sztorik