Nemzetközi foci

„Sokkal jobb csapat voltunk, mint Dánia” – így fosztotta meg a háború egy Eb-aranytól a korszak egyik legjobb futballválogatottját

Nebojsa Parausic / AFP
A jugoszláv válogatott a Feröer-szigetek elleni 7-0-s mérkőzésen. Álló sor: Vujadin Stanojkovic, Dejan Savicevic, Robert Prosinecki, Zoran Vulic, Predrag Spasic, Tomislav Ivkovic; guggolnak: Zvonimir Boban, Sinisa Mihajlovic, Robert Jarni, Darko Pancev, Ilija Najdoski
Nebojsa Parausic / AFP
A jugoszláv válogatott a Feröer-szigetek elleni 7-0-s mérkőzésen. Álló sor: Vujadin Stanojkovic, Dejan Savicevic, Robert Prosinecki, Zoran Vulic, Predrag Spasic, Tomislav Ivkovic; guggolnak: Zvonimir Boban, Sinisa Mihajlovic, Robert Jarni, Darko Pancev, Ilija Najdoski
Az 1992-es Európa-bajnokság tündérmeséjét mindenki kívülről fújja: a szinte már a strandon pihenő dán futballistákat összetrombitálta a szövetség, hogy beugróként ott legyenek az Európa-bajnokságon. És, ha már ilyen módon kijutottak az Eb-re, meg is nyerték azt. De kevesebb szó esik a korszak egyik legjobbjának tartott jugoszláv csapatról, amelynek hattyúdala lehetett volna a torna, ám a délszláv háború szétrobbantotta a csapatot, és majdnem tönkretette Ivica Osim edző pályafutását. Eb-történelem, 9. rész.

Az 1960–70-es években a jugoszláv válogatott a legjobbak közé tartozott. 1950 és 1962 között négy világbajnokságra is kvalifikálta magát, a svájci és a svédországi torna negyeddöntős teljesítménye után 1962-ben Chilében végül elődöntős lett, és a 4. helyen zárt.

1960-ban olimpiai bajnoki aranyat, 1948-ban, 1952-ben és 1956-ban ezüstérmet szerzett. Az Európa-bajnokságokon még jobban ment, 1960-ban és 1968-ban ezüstérmes lett, majd – mint a korszak egyik legbefolyásosabb országa, 1976-ban Belgrádban és Zágrábban – kontinenstornát rendezhetett, és végül a negyedik lett.

Következett egy kis mélyrepülés, a válogatott két nagy versenyt hagyott ki: az 1978-as argentin világbajnokságot és az 1980-as olaszországi Európa-bajnokságot. Az 1982-es vébén a csoportkörben három ponttal kizúgott – bár legyőzte Hondurast (1-0) és a ikszelt az északírekkel (1-1), a spanyolok elleni 2-1-es vereség miatt nem juthatott tovább.

Még rosszabbul járt az 1984-es Eb-n, ahol pont nélkül, 2-10-es gólkülönbséggel három meccs után kipottyant.

A Los Angeles-i olimpián azonban teljesen váratlanul érmet nyert, miután a B csoportban Kamerunt 2-1-re, Kanadát 1-0-ra, Irakot 4-2-re győzte le, majd a negyeddöntőben a triplázó Borislav Cvetkovic vezérletével 5-2-re elgázolta a nyugatnémeteket. Az elődöntőben ugyan hosszabbításban 4-2-re alulmaradt Franciaországgal szemben, de a bronzmeccsen 2-1-re verte az olaszokat.

Eb-történelem

1960: Lenyelt síp és két kitört fog is kellett a futball-Eb térhódításához

1964: „Én vagyok az egyetlen, aki hiszi, hogy a futball csak játék” – eldobta a sztárjait, hogy csúcsra járassa a csapatát

1968: Sosem tudjuk meg, mi is történt pontosan az Eb-történet legképtelenebb továbbjutásánál

1972: Albániában megszégyenültek, öt évvel később futball Eb-t nyertek

1976: „A szívem 31 percig nem vert” – a pályán isten volt, a magánéletben tragédiákkal küszködött a ’76-os Eb hőse

1980: Már kávézót működtetett, amikor ismét válogatott lett – ez a futballtörténelem egyik legnagyobb visszatérése

1984: Ha posztriválisa nem fejeli le ellenfelét, nem vált volna Eb-hőssé az ismeretlen francia védő

1988: Futballstratégiában lepipálta a világot a szovjetek már-már elfeledett edzőzsenije

U20-as vb arany után

Az olimpiai siker rövid életűnek bizonyult, mivel a válogatott nem jutott ki az 1986-os világbajnokságra és az 1988-as Európa-bajnokságra. A vb-kudarc miatti edzőváltást követően a szarajevói születésű, 45 éves Ivica Osim lett a szövetségi kapitány, aki jelentős fiatalításba kezdett. Ugyan csapata jól szerepelt az 1988-as Európa-bajnokság selejtezőjében, de kétszer is vereséget szenvedett Angliától, így nem jutott ki a nyolccsapatos döntőre.

A válogatott gerincét az 1990-es vb-selejtezőkre már azok a játékosok alkották, akik 1987-ben, Chilében U20-as világbajnokok lettek, a Zvonimir Boban, Robert Prosinecki, Predrag Mijatovic, Davor Suker vezette csapat pedig remekelt, és megnyerte selejtezőcsoportját Skócia, Franciaország, Norvégia és Ciprus előtt. A vébén a csoportkör után Dragan Stojkovic nagyszerű játékának köszönhetően Jugoszlávia 2-1-gyel kiejtette Spanyolországot, majd tizenegyespárbaj után kiesett Argentína ellen.

Ilyen előzmények után az 1992-es Eb-selejtezőkön nagy esélyesnek számított a csapat, amely hét győzelemmel és egy vereséggel simán meg is nyerte a csoportját. A kvalifikáció gólkirálya Darko Pancev – az 1991-es Aranylabda-választás második helyezettje – lett 10 találattal, míg a Crvena zvezda megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

A délszláv háború azonban mindent felborított.

„Vége, elmegyek!”

A függetlenné váló államok a futballistáknál is zavart okoztak, a szlovén Srecko Katanec csak 1990 végéig játszott a szerb válogatottban, a horvát labdarúgók (Zvonimir Boban, Robert Jarni, Robert Prosinecki, Davor Suker és Zoran Vulic) utoljára 1991 májusában játszottak a csapatban.

A Feröer-szigetek elleni 7-0-s diadal volt a nagy jugoszláv válogatott búcsúmeccse: a Tomislav IvkovicSinisa Mihajlovic, Predrag Spasic, Zoran Vulic, Vujadin Stanojkovic, Ilija Najdoski, Robert Jarni, Robert Prosinecki, Zvonimir Boban, Dejan Savicevic, Darko Pancev összeállítású csapat örökre bevonult a sporttörténelembe.

1992-ben egy meccset vívott a csapat (1992. március 25-én 2-0-ra kikapott Hollandiában), másfél héttel később, 1992. április 6-án, Szarajevó ostromával kirobbant a mintegy 100 ezer halálos áldozatot követelő boszniai háború.

Ivica Osim kapitány május 23-án zokogva jelentette be, mivel családja Szarajevóban élte át a borzalmat, és ő is bosnyák származású, nem maradhat a jugoszláv válogatott élén.

„A hazám nem érdemli meg, hogy az Európa-bajnokságon szerepeljen. Az emberi szenvedés mértékét tekintve nem tudom összeegyeztetni az itthoni eseményeket a kapitányi pozíciómmal. Vége, elmegyek! Gondolhat mindenki azt, amit akar, de ez az én személyes döntésem.

Nem kell magyarázkodnom, mindenki tudja, miért. Ha mást nem, ezt az egyetlen dolgot megtehetem a városomért, ahol születtem, és ahol most tudjuk, mi történik… Ennyi

– mondta könnyes szemekkel.

Vele együtt honfitársai, Faruk Hadzibegic, Mehmed Bazdarevic, Meho Kodro és a későbbi horvát válogatott Mario Stanic is nemet mondott.

Osim helyére asszisztense, Ivan Cabrinovic került, aki 1992. május 27-én, egy Fiorentina elleni felkészülési mérkőzésen vezette a válogatottat. Jugoszlávia 2-1-re kikapott, az összeállítást böngészve pedig szembetűnő a változás: Omerovic (Lekovic) – Radinovic (Novak), Petric (Milanic), Dubajic, Mihajlovic, Jugovic, Brnovic, Jokanovic, Mijatovic, Stojkovic, Petkovic (Jakovljevic).

Halálos ítélet

A jugoszlávok is érezték a vesztüket, noha Gerhard Aigner, az UEFA főtitkára azt mondta, az a cél, hogy azok játsszanak, akik kvalifikálták magukat.

Amit a sportban elértek, azt tiszteletben kell tartani. A legjobb versenyzőknek a legjobb eseményeken kell szerepelniük

– jelentette ki. A válogatott mindenesetre az Eb-re készült, sőt, hetekkel korábban elutazott Svédországba, mondván, ha már a helyszínen tartózkodik, akkor nem fogják kitenni a tornáról – túl kínos lenne.

ULRICH SCHNARR / APA-PictureDesk Háborúellenes tiltakozás egy osztrák-jugoszláv Eb-selejtezőn a bécsi Prater-stadionban.

Tévedtek a vezetők: közvetlenül az Eb előtt az országban uralkodó hadiállapot és a Jugoszláv Szövetségi Köztársasággal szembeni embargó miatt, 1992. május 31-én a válogatottat kizárták. A hírt maga Lennart Johansson, az UEFA elnöke kézbesítette a jugoszláv válogatott moskogeni bázisához.

„Nagyon sajnálok mindent, ami történt. Megértem, hogy a jugoszláv játékosok jelenleg nagyon csalódottak, de úgy gondolom, hogy a legtöbb embernek meg kell értenie az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését” – magyarázta.

Jugoszlávia megkapta a halálos ítéletet, helyére a kvalifikációban megelőzött Dánia ugrott be, és végül aranyérmet nyert.

Sajnáljuk, hogy így döntöttek. Csak sportolók vagyunk, akik futballoznak. Nem mi vagyunk a hibásak azért, ami történik

mondta a csalódott csapatkapitány, Dragan Stojkovic.

Slavisa Jokanovic szerint az 1992-es aranyérem nekik járt volna.

„Sokkal jobb csapat voltunk, mint Dánia. De az a generáció, amely megnyerte az U20-as vébét, és U21-es Eb-ezüstérmes volt, sohasem kapott lehetőséget arra, hogy bemutassa, mire képes a felnőttek között” – nyilatkozta.

Elismerte, hogy azért mentek el időben Svédországba, hogy hátha így nem tudják hazaküldeni őket. De ez sem segített.

„Egy napról a másikra kidobtak minket. Csalódottak voltunk. Annyira meg akartuk mutatni, mire vagyunk képesek, de a politika közbeszólt. Sokunk számára traumatikus élmény volt, főleg azoknak, akik az első nagy tornájukra készültek. A következőre 30 éves korunkig kellett várni.”

Azt mondta, az Eb-t és a dánok diadalát kitörölte a fejéből örökre. Ugyanakkor szerinte a politika nem zavarta meg a játékosok közötti kapcsolatokat. Az ország szétesett, de a barátságok megmaradtak.

Osim Ausztriában lett félisten

Örök kérdés marad, mi lett volna, ha mindezek az események nem történnek meg, ha a válogatott tovább versenyezhetett volna. Vajon ma Jugoszláviáról beszélnénk, mint olyan országról, amely a kilencvenes években Európa és világ futballhatalma volt?

Így azonban emlékül megmaradnak Osim könnyei, melyek egy nagyszerű futballcsapat hivatalos végét jelentették.

ULRICH SCHNARR / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP Ivica Osim a háború miatt távozott.

Miután Osim elhagyta Jugoszláviát, 1992 és 1994 között a görög Panathinaikosz csapatát irányította, amellyel 1993-ban megnyerte a Görög Kupát és Szuperkupát, valamint 1993-ban második lett a bajnokságban.

1994-ben a Sturm Graz és egy sikerkorszak következett: az osztrák csapat a bosnyák szakember vezetésével 1998-ban és 1999-ben bajnok, 1996-ban, 1997-ben és 1999-ben pedig kupagyőztes lett, 1998 és 2001 között ráadásul a Bajnokok Ligájában remekelt. A Salzburg 2021–22-es remekléséig a Sturm volt az egyetlen osztrák klub, amely továbbjutott egy BL-csoportkörből.

2003 és 2006 között a japán élvonalbeli JEF United Chiba menedzsere volt, majd a brazil Zicót váltva japán szövetségi kapitány lett. 2007 novemberében az otthonában kapott szélütést ez jelentette pályafutása végét.

A szakember 2022. május 1-jén, öt nappal a 81. születésnapja előtt halt meg.

Álom, édes álom

Ami az Eb-t illeti, az a már többször emlegetett Dánia megdicsőülését hozta. Pedig akadtak gondok, hiszen Richard Möller Nielsen kapitányt sokan nem akarták a válogatott élén látni 1990-ben, végül mégis ő maradt, mint egyedüli lehetőség.

A sztárok közül azonban Michael Laudrup, a Barcelona akkori támadója és a Liverpool középpályása, Jan Mölby lemondta a válogatottságot, csakúgy, mint a Bayern játékosa, Brian Laudrup, aki később mégis a visszatérés mellett döntött.

Az Eb-csoportban az angolok elleni 0-0 és a svédek elleni 1-0-s vereség után már közel volt a búcsú, a franciák 2-1-es legyőzése aztán csak elődöntőt ért. Ott Hollandia még egyenlített 2-2-re a rendes játékidő hajrájában, de a tizenegyesekkel – köszönhetően Marco van Basten rontásának – 5-4-re Dánia győzött.

A döntőben Németország ellen John Jensen és Kim Vilfort találataival 2-0 lett az eredmény, és jöhetett az örömünnep.

IX. Európa-bajnokság, 1992, Svédország

A csoport:
Svédország – Franciaország 1-1 (1-0)
gól: Eriksson (24.), illetve Papin (58.)

 

Dánia – Anglia 0-0

 

Franciaország – Anglia 0-0

 

Svédország – Dánia 1-0 (0-0)
gól: Brolin (58.)

 

Svédország – Anglia 2-1 (0-1)
gól: Eriksson (46.), Brolin (82.), illetve Platt (4.)

 

Dánia – Franciaország 2-1 (1-0)
gól: H. Larsen (8.), Elstrup (78.), illetve Papin (60.)

 

A csoport végeredménye: 1. Svédország 5 pont, 2. Dánia 3, 3. Franciaország 2, 4. Anglia 2.

 

B csoport:
Hollandia – Skócia 1-0 (0-0)
gól: Bergkamp (75.)

 

FÁK – Németország 1-1 (0-0)
gól: Dobrovolszkij (64.), illetve Hässler (90.)

 

Németország – Skócia 2-0 (1-0)
gól: Riedle (29.), Effenberg (47.)

 

Hollandia – FÁK 0-0

 

Hollandia – Németország 3-1 (2-0)
gól: Rijkaard (4.), Rob Witschge (14.), Bergkamp (72.), illetve Klinsmann (53.)

 

Skócia – FÁK 3-0 (2-0)
gól: McStay (7.), McClair (16.), McAllister (84.)

 

A csoport végeredménye: 1. Hollandia 5 pont, 2. Németország 3, 3. Skócia 2, 4. FÁK 2.

 

Elődöntők:
Svédország – Németország 2-3 (0-1)
gól: Brolin (64.), K. Andersson (89.), illetve Hässler (8.), Riedle (59., 88.)

 

Dánia – Hollandia 2-2 (1-2, 2-2, 2-2), 11-esekkel: 5-4
gól: H. Larsen (5., 33.), illetve Bergkamp (23.), Rijkaard (86.)

 

Döntő (1992. június 25.):
Dánia – Németország 2-0 (1-0)
Göteborg, Ullevi stadion
vezette: Galler (svájci)
Dánia: Schmeichel – L. Olsen, Sivebaek (66., Christiansen), K. Nielsen, Piechnik, Christofte, Vilfort, J. Jensen, H. Larsen, Povlsen, B. Laudrup. Szövetségi kapitány: Richard Möller-Nielsen
Németország: Illgner – Helmer, Kohler, Buchwald, Reuter, Hässler, Sammer (46. Doll), Effenberg (81., Thom), Brehme, Riedle, Klinsmann. Szövetségi kapitány: Berti Vogts
gól: J. Jensen (19.), Vilfort (79.)

 

A döntő góllövőlistájának élmezőnye:
3 gólos: Dennis Bergkamp (Hollandia), Tomas Brolin (Svédország), Henrik Larsen (Dánia), Karlheinz Riedle (Németország)
2 gólos: Jan Eriksson (Svédország), Thomas Hässler (Németország), Jean-Pierre Papin (Franciaország), Frank Rijkaard (Hollandia)

 

A teljes torna (1990-92) góllövőlistájának élmezőnye:
11 gólos: Jean-Pierre Papin (Franciaország)
10 gólos: Darko Pancsev (Jugoszlávia)
8 gólos: Marco van Basten (Hollandia)
7 gólos: Dennis Bergkamp (Hollandia)
6 gólos: Bent Christensen (Dánia), Adrian Knup (Svájc)
5 gólos: Emilio Butragueno (Spanyolország), Colin John Clarke (Észak-Írország), Kiprich József (Magyarország), Karl-Heinz Riedle (Németország)

Kapcsolódó
„Krisztusom, megtettük, ez nem álom” – amikor a dánok tündérmesét írtak az Eb-n
1992-ben kizárták a jugoszlávokat, a beugró Dánia pedig Európa-bajnok lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik