Nemzetközi foci

Ha posztriválisa nem fejeli le ellenfelét, nem vált volna Eb-hőssé az ismeretlen francia védő

PATRICK HERTZOG / AFP
A jugoszlávok elleni francia kezdőcsapat: (álló sor) Jean-Francois Domergue, Patrick Battiston, Maxime Bossis, Jean Tigana, Joël Bats, Luis Fernandez; (guggolnak) Alain Giresse, Michel Platini, Jean-Marc Ferreri, Dominique Rocheteau, Didier Six
PATRICK HERTZOG / AFP
A jugoszlávok elleni francia kezdőcsapat: (álló sor) Jean-Francois Domergue, Patrick Battiston, Maxime Bossis, Jean Tigana, Joël Bats, Luis Fernandez; (guggolnak) Alain Giresse, Michel Platini, Jean-Marc Ferreri, Dominique Rocheteau, Didier Six
A labdarúgó Európa-bajnokságok történetének egyik legjobb mérkőzéseként tartják számon az 1984-es francia-portugál elődöntőt, amelyet a házigazda hosszabbításban, hátrányból fordítva nyert meg 3-2-re. A győztes gólt Michel Platini szerezte, a hős azonban egy ismeretlen védő, Jean-Francois Domergue lett, aki kilenc válogatottsága alatt két gólt szerzett – akkor és ott, Marseille-ben.

Legutóbb az 1980-as Európa-bajnokság kapcsán a futballtörténelem egyik legnagyobb visszatéréséről, a belga Wilfried Van Moer történetéről írtunk – nos, Domergue esete is szinte példa nélkül álló karriernek mondható.

Az 1957. június 23-án, Bordeaux-ban született játékosra talán a legjobb kifejezés, hogy stabil élvonalbeli játékosnak számított. Olyannak, aki kihozta a maximumot a tehetségéből, olyan magaslatra jutott el, amiről talán nem is álmodott, mellesleg a 15 éves pályafutása alatt mégiscsak játszott 501 profi mérkőzést (ebből 445-öt az első osztályban), és szerzett 62 gólt.

Pályafutását természetesen a Girondins Bordeaux-ban kezdte meg, 1975 és 1980 között 107 meccset játszott az élvonalban, és csak akkor távozott, amikor a klub szerződtette a rutinos marseille-i védőt, Marius Trésort. Miután attól tartott, elveszíti a helyét, inkább a Lille-t választotta, onnan 1982-ben az Olympique Lyonhoz szerződött. Ott egyetlen szezonjában nyolc gólig jutott, de ez sem mentette meg csapatát a kieséstől, így ő tovább is állt a Toulouse-hoz.

Három szezont töltött ott, majd 1986-88 között az Olympique Marseille következett, amellyel 1987-ben bajnoki ezüstérmes és Francia Kupa-döntős volt, klubszinten abszolút itt ért a csúcsra. Mindezt olyan társakkal, mint Alain Giresse, Jean-Pierre Papin, a német Karl-Heinz Förster és a kameruni kapus, Joseph-Antoine Bell.

Végül az SM Caenben zárult a pályafutása: a kiscsapatot – története első élvonalbeli szezonjában – öt góllal segítette a bennmaradás kiharcolásához, ám a következő, a 1989-90-es idény elején összeveszett Robert Nouzaret edzővel és visszavonult.

Jókor volt jó helyen

Talán éppen a lyoni nyolc és a toulouse-i első szezonban szerzett hét gólja volt elegendő ahhoz, hogy Michel Hidalgo szövetségi kapitány fantáziát lásson benne, meghívja néhány összetartásra. 1984 áprilisában egy NSZK elleni felkészülési mérkőzésen debütált, és olyan klasszis módon játszott Pierre Littbarski, Karl-Heinz Rummenigge és Rudi Völler ellen az 1-0-ra megnyert meccsen, hogy a kapitány végül az utolsó pillanatban benevezte az Európa-bajnokságra.

Michel Hidalgo a sokoldalúságom miatt választott ki, mert játszhattam középen vagy a bal oldalon is

mondta.

Sok játékidőben persze nem reménykedhetett, azonban a szerencse mellé szegődött. A dánok elleni nyitó mérkőzésen, a 60. percben beállt a sérült Yvon Le Roux helyére, majd Platini megszerezte a vezetést (és mint később kiderült, a győzelmet jelentő gólt), a 86. percben pedig Manuel Amoros lefejelte a vele keménykedő Jesper Olsent.

A francia bekk piros lapot és hárommeccses eltiltást kapott, ez pedig Le Roux térdsérülésével együtt megnyitotta az utat Domergue előtt. Az elegáns stílusú, sokat futó, dinamikus játékos a következő meccseken végig a kezdő tizenegyben kapott helyet, a háromfős védelemben a söprögető Maxime Bossis előtt, Patrick Battiston oldalán játszott.

A kevés védő igazából azért is kellett, hogy Franciaország kihasználja a rendelkezésére álló csodálatos támadótehetségeket. A taktika hatásos volt, Franciaország a következő mérkőzésén 5-0-ra verte Belgiumot, majd 3-2-re Jugoszláviát, és megszerezte a csoportelsőséget.

Jöhetett a Portugália elleni elődöntő, amelyre Le Roux ugyan visszatért, ám Domergue így is megtartotta helyét a bal oldalon, mivel Franciaország visszaállt a négyvédős rendszerre. A bekk akkor még csak azért sejthette, hogy különleges nap elé néz, mert a 27. születésnapján lépett pályára. De aztán valami olyan csodát tett, amit 14 évvel később, az 1998-as világbajnokság elődöntőjében Lillian Thuram ismételt meg:

pályafutása két válogatott gólját ekkor szerezte és fináléba juttatta a franciákat.

Eb-történelem

1960: Lenyelt síp és két kitört fog is kellett a futball-Eb térhódításához

1964: „Én vagyok az egyetlen, aki hiszi, hogy a futball csak játék” – eldobta a sztárjait, hogy csúcsra járassa a csapatát

1968: Sosem tudjuk meg, mi is történt pontosan az Eb-történet legképtelenebb továbbjutásánál

1972: Albániában megszégyenültek, öt évvel később futball Eb-t nyertek

1976: „A szívem 31 percig nem vert” – a pályán isten volt, a magánéletben tragédiákkal küszködött a ’76-os Eb hőse

1980: Már kávézót működtetett, amikor ismét válogatott lett – ez a futballtörténelem egyik legnagyobb visszatérése

Egy valószínűtlen hős

A franciák a 24. percben szereztek vezetést: egy 21 méteres szabadrúgáshoz az akkor már hét gólnál járó Platini is odaállt, kevesen gondolták, hogy nem ő vállalkozik.

„Láttam egy kis rést, és megkérdeztem Michelt, hogy elrúghatom-e” – magyarázta Domergue, aki bal külsővel akkora gólt lőtt a jobb felső sarokba, hogy a döbbent Paulo Bento kapus mozdulni sem tudott (1-0).

1-0 után hiába alakított ki sok helyzetet a válogatott, az újabb gól nem jött, csak az ellenfél részéről: a 74. percben Jordao fejessel egyenlített (1-1), hosszabbításra mentve a mérkőzést. Sőt, a Sporting csatára a ráadásban a vezetést is megszerezte Portugáliának (1-2).

„Mintha az egész világunk összeomlott volna. De azt mondtuk egymásnak: »Ha valamit meg akarunk tenni, akkor itt az ideje, hogy megtegyük. És mindenki ezért hajtott«” – nyilatkozta később Domergue.

És a házigazda valóban nem adta fel, a 114. percben Domergue bevert egy lepattanót (2-2), majd a 119. percben Platini beállította a 3-2-es végeredményt.

Egy valószínűtlen hőssé váltam

– értékelt a kétgólos védő, aki aztán ott volt a fináléban is, amikor csapata 2-0-ra verte Spanyolországot, és története első nagy világversenyét nyerte meg.

Domergue a ’84-es Európa-bajnokság után még négy mérkőzésen léphetett pályára, így összesen kilenc válogatottsággal és két góllal zárta pályafutását. És egy olyan aranyéremmel, amelyre joggal lehet büszke.

Visszavonulását követően edzői pályára lépett, 2000 és 2004 között a Le Havre, 2007 és 2007 között a Montpellier szakvezetőjeként dolgozott. 2002-ben állítólag felmerült, hogy Roger Lemerre lehetséges utódjaként szövetségi kapitány legyen, végül a posztot Jacques Santini kapta meg.

Jó barátsága Michel Platinivel később UEFA-feladatokhoz juttatta, a legbüszkébb arra volt, hogy projektmenedzserként a keleti országok futballiskoláinak fejlesztéséért volt felelős.

„Kelet-Európában komoly kereslet volt irántunk, figyelemre méltó eredményeket értünk el Grúziában és Észak-Macedóniában” – nyilatkozta a tavaly december óta nyugdíjas sportember.

VII. Európa-bajnokság, 1984, Franciaország

Nyolcas döntő (1984. június 12-27)
A csoport:
Franciaország – Dánia 1-0 (0-0)
gól: Platini (78.)

 

Belgium – Jugoszlávia 2-0 (2-0)
gól: Vandenbergh (28.), Grün (45.)

 

Franciaország – Belgium 5-0 (3-0)
gól: Platini (5., 74., 89.), Giresse (33.), Fernandez (43.)

 

Dánia – Jugoszlávia 5-0 (2-0)
gól: Arnesen (8., 69.), Berggreen (16.), Elkjaer-Larsen (82.), Lauridsen (84.)

 

Franciaország – Jugoszlávia 3-2 (0-1)
gól: Platini (59., 62., 77.), illetve Sesztic (32.), D. Stojkovic (84.)

 

Dánia – Belgium 3-2 (1-2)
gól: Arnesen (41.), Brylle-Larsen (60.), Elkjaer-Larsen (84.), illetve Ceulemans (26.), Vercauteren (39.)

 

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 6 pont, 2. Dánia 4, 3. Belgium 2, 4. Jugoszlávia 0.

 

B csoport:
NSZK – Portugália 0-0

 

Spanyolország – Románia 1-1 (1-1)
gól: Carrasco (22.), illetve Bölöni (35.)

 

NSZK – Románia 2-1 (1-0)
gól: Völler (25., 66.), illetve Coras (46.)

 

Portugália – Spanyolország 1-1 (0-0)
gól: Sousa (52.), illetve Santillana (73.)

 

Spanyolország – NSZK 1-0 (0-0)
gól: Maceda (90.)

 

Portugália – Románia 1-0 (0-0)
gól: 81. Nené

 

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Portugália 4, 3. Németország 3, 4. Románia 1.

 

Elődöntők:
Franciaország – Portugália 3-2 (1-1, 1-1, 1-2) – hosszabbítás után
gól: Domergue (24., 114.), Platini (119.), illetve Jordao (74., 98.)

 

Spanyolország – Dánia 1-1 (0-1, 1-1, 1-1), 11-esekkel 5-4
gól: Maceda (67., illetve Lerby (7.)

 

Döntő (1984. június 27.):
Franciaország – Spanyolország 2-0 (0-0)
Párizs, Parc de Princes stadion, 47 334 néző
vezette: Christov (csehszlovák)
Franciaország: Bats – Battiston (73. Amoros), Bossis, Le Roux, Domergue, Tigana, Fernandez, Platini, Giresse, Lacombe (80. Genghini), Bellone. Szövetségi kapitány: Michel Hidalgo
Spanyolország: Arconada – Urquiaga, Salva (85. Roberto), Gallego, Camacho, Julio Alberto (77. Sarabia), Senor, Víctor, Francisco, Santillana, Carrasco. Szövetségi kapitány: Miguel Munoz
gól: Platini (57.), Bellone (91.)

 

A döntő góllövőlistájának élmezőnye:
9 gólos: Michel Platini (Franciaország)
3 gólos: Frank Arnesen (Dánia)
2 gólos: Jean-Francois Domergue (Franciaország), Preben Elkjaer-Larsen (Dánia), Manuel Jordao (Portugália), Antonio Maceda (Spanyolország), Rudi Völler (NSZK)

 

A teljes torna (1982-84) góllövőlistájának élmezőnye:
9 gólos: Michel Platini (Franciaország)
7 gólos: Santillana (Spanyolország), Karl-Heinz Rummenigge, Rudi Völler (NSZK)
6 gólos: Preben Elkjaer-Larsen (Dánia), Antonio Maceda (Spanyolország)
5 gólos: Nikosz Anasztopulosz (Görögország), Ruud Gullit (Hollandia), Nyilasi Tibor (Magyarország), Hipólito Rincón (Spanyolország), Walter Schachner (Ausztria), Frank Stapleton (Írország), Erwin Vandenbergh (Belgium)

Kapcsolódó
Meghódította az európai futballt a mágikus négyes
A franciák annyira rettegtek a tizenegyesektől, hogy meg sem álltak az Eb-aranyig.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik