Nemzetközi foci

Sok mindent megéltek a Barcánál és a Realnál, de ez még nekik is új lesz

39 nap alatt, az év legforróbb időszakában nyomják le a spanyolok a bajnokságból hátralévő 11 fordulót. A Barcában Suárez, a Realban Hazard és Asensio a nagy visszatérő, de ki bírja majd jobban a nyomást a nézők nélküli meccseken?

Mielőtt még kitört volna a koronavírus-járvány miatti őrület, úgy terveztük, hogy az idei nyár egy részét Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann, Timo Werner, Eden Hazard, illetve Lionel Messi, Roberto Firmino és Luis Suárez társaságában töltjük, hiszen az eredeti tervek szerint 2020-ban foci Eb-t és Copa Américát rendeztek volna.

A járvány miatt végül mindkét nagy torna jövő nyárra került át, a futballvilágban viszont lassan visszaáll a rend, még ha speciális szabályokkal is,

a Bundesliga már hetek óta dübörög, csütörtök este a spanyol bajnokság is visszatér, az olaszoknál pénteken és szombaton a kupadöntő a tét, az angolok pedig június 17-én folytatják a Premier League-et.

A La Liga a sevillai rangadóval folytatódik, hogy aztán beinduljon a brutális verkli: a bajnokságból hátralévő 110 mérkőzést 39 nap alatt játsszák le a csapatok, június 11. és július 19. között minden nap megrendeznek legalább egy spanyol bajnokit.

Ami a tévénézőknek és a spanyol foci szerelmeseinek tökéletes ajándék, az a játékosok számára kínszenvedés is lehet, a feszített tempó miatt elég nagy a sérülésveszély, ráadásul az év legmelegebb időszakában kell a legfontosabb meccseket ledarálni, amikor Spanyolország nagy részén 30 fok fölött van a hőmérséklet.

A kluboknak átlagosan hetente kétszer kell játszaniuk, de ahogy az NB I-ben, úgy a spanyoloknál is jól jöhet az edzőknek, hogy a hosszú leállás után meccsenként öt játékost cserélhetnek.

Ha Spanyolországban olyan állapotok uralkodnának, mint az év elején, akkor a bajnokság egyik legforróbb hangulatú meccsével indulna újra a futballélet csütörtök este, az ESPN egyenesen azt írta felvezetőjében, hogy a Sevilla-Betis a La Liga legjobb derbije, ezért kihagyhatatlan.

Mivel a bajnokik zárt kapusak lesznek, a két csapat most egységesen könyörög a drukkereknek, hogy ne gyülekezzenek a város különböző pontjain, hanem maradjanak otthon, és ott nézzék meg a meccset, mivel a járványveszély még nem múlt el.

„Arra kérünk titeket, maradjatok otthon, és ne keressétek fel a csapatot a meccs előtt a szállásán. Kerüljétek el a tömeget” – üzente a Betis a közösségi médián keresztül a szurkolóknak. A klub szurkolóit tömörítő egyesület pedig azt kérte, hogy a meccsel ne az utcán, hanem a közösségi oldalakon foglalkozzanak, és rakják ki a zöld-fehér Betis-zászlókat az ablakokba, erkélyekre, így fejezzék ki a csapat iránti rajongásukat.

A Betis ultrái kedd este egy kiadós pirotechnikai bemutatóval hangolódtak, és ők is üzentek, azt írták, ez az ő derbijük, és egy rangadó szurkolók nélkül semmit nem ér.

Pedig egy pár hónapig nekik is meg kell szokniuk ezt a szép új világot, ahogy a játékosoknak is fejet kellett hajtaniuk a protokoll előtt, és el kell viselniük, hogy rendszeresen koronavírusteszten kell átesniük, például 24 órával az aktuális meccs előtt is ellenőrzik őket.

A járvány miatti szigorú előírások nem könnyítették meg a csapatok felkészülését, az ötödik helyen álló Getafe mestere, José Bordalas azt mesélte, hogy hétvégén tudtak először közösen, és nem kis csoportokban edzeni, vagyis az újrakezdés utáni első bajnokinak úgy mennek majd neki, hogy nagyjából egy hetük volt összecsiszolni a csapatrészek együttműködését.

De az is gondot okozott, hogy a szálloda, ahol a csapat a hazai meccsek előtt tartózkodik, egyelőre zárva van, és a közeljövőben nem is nyit ki, így kellett keresni egy másikat, amelyik rendelkezik a szükséges felszereltséggel, és garantálja a megfelelő étkeztetést a játékosoknak.

„Rengeteg olyan dolgot kellett elintéznünk, ami elsőre lényegtelennek tűnik, valójában mégis nagy jelentőséggel bír.  Ráadásul az idő nagyon szorított minket, ez pedig nagy stresszt okozott. Ugyanakkor nagyon várjuk, hogy ismét játszhassunk, még ha mindenkinek kicsit furcsa is lesz, hogy nem lesznek nézők a stadionokban. A teljesítményünk nagyban függ a szurkolóink buzdításától, és a játék menete megváltozhat nézők nélkül.

A karantén alatt is igyekeztünk közel maradni a játékosainkhoz, és folyamatosan tájékozódni az állapotukról. Voltak, akik a szüleikkel, családjukkal, gyerekeikkel töltötték az időt, mások viszont egyedül maradtak, emiatt rájuk még jobban odafigyeltünk

– számolt be Bordalas a mindenki számára szokatlan, futball nélküli időszakról, amikor időnként videohívások révén tartotta a lelket a játékosokban és stábtagokban.

A játékosok egyéni edzéstervet kaptak, akinek otthon nem voltak meg a szükséges eszközei, annak a klub segített, például szobabiciklivel, és a focistáknak rendszeresen be kellett számolniuk az elvégzett munkáról, valamint a súlyukról.

„Amikor újra nekiláttunk a munkának, az első napok nem a futballról szóltak. Azon volt a hangsúly, hogy fizikálisan mindenkit egyforma szintre hozzunk, viszont a megnövekedett terhelés miatt előfordult néhány izomsérülés. Úgyhogy folyamatosan méréseket végeztünk a játékosoknál, hogy megtudjuk, milyen állapotban vannak, és megóvjuk őket a további sérülésektől.

Volt egy előre felépített edzéstervünk, de ezt hamar módosítani kellett, és inkább arra fektettük a hangsúlyt, hogy a játékosok labdabiztonságát visszahozzuk, így aztán rengeteg passzolós gyakorlatot és kapura lövést iktattunk be. A játékosok jóval fáradtabban fejezték be az edzéseket, mint máskor, de engem is jobban megviselt ez a felkészülési időszak, mert folyamatosan figyelni kellett a sok apró részletre, és közben arra törekedni, hogy a lehető legjobb állapotba kerüljön a csapat a rajtra

– magyarázta Bordalas, akinek csapata úgy áll az ötödik helyen, hogy csak kevesebb rúgott gólja miatt szorul a Bajnokok Ligáját érő negyedik pozíciót elfoglaló Real Sociedad mögé.

Bordalas a Budesliga zárt kapus meccsei kapcsán érdekes tendenciára hívta fel a figyelmet: a német bajnokságban az újraindulás óta lejátszott 46 találkozónak majdnem a felét, 22 mérkőzést nyertek meg a vendégcsapatok, vagyis

ha még létezik olyan, hogy hazai pálya előnye, az nagyjából el is tűnt az üres stadionokban.

„Úgy érzem, komoly meglepetések várhatóak a szezon hátralévő részében” – jósolt a Getafe edzője.

Ami viszont egyáltalán nem meglepő, hogy a bajnoki címért Barcelona-Real Madrid csörte várható. 11 fordulóval a vége előtt a Barca két ponttal vezet, de a kényszerszünet alatt a két klub közül egyértelműen a katalánoknál volt puskaporosabb a hangulat.

A vezetőség által elővezetett fizetéscsökkentésbe ugyan belementek a játékosok, de Lionel Messi később nyílt levelet írt, amiben kritizálta a vezetést, amely szerinte feleslegesen helyezte nyomás alá őket. A játékosok a második fizetéscsökkentést már nem fogadták el, pedig a klub az adósságai miatt szeretett volna spórolni a béreken, és a vezetőségnek amiatt is főhet a feje, hogy mihez kezdjen az olyan játékosokkal, mint Philippe Coutinho, akiről már kimondták, hogy nem számolnak vele.

Már csak kolonc a Barca nyakán a legdrágább játékosa
Nagy reményekkel és rengeteg pénzért érkezett a Barcelonához Philippe Coutinho 2018 januárjában. Két és fél évvel később azonban a Barcánál már alig várják, hogy megszabaduljanak a brazil játékostól.

Ilyen hangulatban vág neki a bajnoki hajrának a Barca, de ha a csapat meg tudja tartani a Reallal szembeni előnyét, azzal a pályán kívüli mellékzöngékről is el tudja terelni a figyelmet. Bár Messi kisebb combsérüléssel bajlódott, a góllövő- és gólpasszlistát (19 gól, 12 assziszt) is vezető argentin klasszis ott lehet a pályán a Mallorca ellen szombat este, ahogyan Luis Suárez is, aki felépült a térdműtétjéből.

Messi ambícióit ismerve biztosak lehetünk benne, hogy nem akarja kiengedni kezéből a gólkirályi címet, és ha zsinórban negyedszer, összesen pedig hetedszer lesz a legjobb gólszerző, akkor már egyedül áll majd az örökranglista élén, ahol jelenleg Telmo Zarrával osztozik a dicsőségen.

Infografika: sofascore.com

Ami gondot okozhat Quique Setien edző számára, hogy az erőltetett menethez az első csapat keretéből mindössze 20 játékos áll rendelkezésére, a Coutinhóhoz hasonlóan eddig csalódást okozó, és több klubbal is összehozott Ousmané Dembélé például már nem játszhat az idényben.

Bár fentebb már írtuk, hogy a zárt kapus meccseken nem feltétlenül indul hátrányból a vendégcsapat,

a Barcelona számára figyelmeztető jel lehet, hogy a csapat az idei bajnokságban már nyolcszor hagyott el pontokat idegenbeli túra során, és a hátralévő fordulókban még a Sevillához és a Villarrealhoz is mennie kell, márpedig egyik sem tűnik egyszerű feladatnak.

Igaz, a Barca tudja a receptet, hogyan kell eredményesen lezárni a szezont, hiszen a mostanit megelőző tizenöt kiírásból tízszer is begyűjtötte a bajnoki aranyat.

A Realnál két fontos embere is felépült Zinédine Zidane-nak, Marco Asensio és a tavaly nyári nagy fogás, az eddig a sérülései miatt keveset mutató Eden Hazard is újra harcra kész.

Zidane csak profitált abból, hogy a járvány miatt leállt a bajnokság
Visszatérhet az általa megálmodott, és eddig csak tesztmeccseken játszatott támadósorhoz.

A Chelsea-től 100 millió euróért megvett belga sztár túlsúlyosan érkezett a Realhoz, ahol nehezen melegedett be, aztán jöttek az állandó sérülések – ha ilyen előzmények után mégis bajnoki címre tudná vezetni csapatát, azzal egyből elhallgattatná az összes kritikust.

Hazard a hétvégi edzőmeccsen egy mesterhármassal hangolt az éles bevetésre, Zidane pedig tavaly július óta először újra pályára küldheti az Hazard, Karim Benzema, Asensio támadósort.

Kérdés, hogy sikerül az újrakezdés Benzemának, aki ugyan a Real házi gólkirályának számít 14 találatával, de ebből tizenkettőt még 2019-ben szerzett.

És ott van még Gareth Bale, aki a felkészülés alatt a legjobb eredményt produkálta a fizikai teszteken, és akinek jól jöhet, hogy nem lesznek nézők, mivel legalább nem lesz kifütyülve. Zidane egyedül az idény legnagyobb csalódását okozó, a Frankfurttól 60 millió megvett Luka Jovicra nem számíthat, aki eltörte a lábát a karantén idején.

Ha a Barcát és a Realt összehasonlítjuk, a keret mélysége alapján Zidane van kedvezőbb helyzetben, több a variációs lehetősége, és ez az öt csere miatt meccseket eldöntő tényező lehet. Ráadásul a francia edzőnek elég fellapoznia a 2015-2016-os szezon eredménysorát, ha fel akarja pörgetni a csapatát: akkor a Real 12 meccses győzelmi sorozatot produkált, és bár akkor még ez sem volt elég a Barca megelőzéséhez, ha most mind a 11 találkozóját behúzná a Real, azzal letaszíthatja a trónról Messiéket.

A Real számára a két baszkföldi túra tűnik igazán húzósnak, a Real Sociedad és a Bilbao is rágós falat lehet, és az is érdekes kérdés, hogy a csapat miképp alkalmazkodik az új hazai pályájához, az otthoni meccseit ugyanis a Bernabéu-stadion felújítása miatt a valdebebasi edzőközpontban található Alfredo Di Stéfano-stadionban játssza.

Amit még fontos tudni a két bajnokaspiránsról: azonos pontszám esetén a Real a bajnok, mert az egymás elleni mérleg (0-0, 2-0) neki kedvez.

A bajnoki cím mellett a másik két BL-helyért is óriási harc várható, a harmadik Sevillát és a hetedik Valenciát mindössze öt pont választja el egymástól. Meglepetésre az Atléticónak is nagyon tepernie kell, hogy beférjen az első négybe, pedig a csapat a karantén előtt a BL-győztes Liverpool idegenbeli kiejtésével megmutatta, milyen potenciál rejlik benne.

A járvány okozta gazdasági nehézségek miatt Diego Simeone és a játékosok is komoly áldozatot hoztak, amikor igent mondtak a 70 százalékos fizetéscsökkentésre. Bár az idény előtt úgy tűnt, a 120 millió euróért megvett Joao Félixszel felturbózott Atlético akár a Barca-Real kettőst is lenyomhatja. A csapat nagyon rapszodikusan teljesített, és főleg a támadójátéka mondott csődöt, a 31 lőtt gól csak a 12. helyre elég a mezőnyben ebben a statisztikai mutatóban.

A BL-re hajtó csapatok közül a Real Sociedad lehet a legizgalmasabb a semleges szurkolók számára, a Realtól kölcsönkapott, 21 éves Martin Ödegaard, a nála egy évvel fiatalabb svéd Alexander Isak és a veteránnak szintén nem mondható, 23 éves Mikel Oyarzabal révén a baszkok szórakoztató focit mutattak az idényben. Az említett hármas 19 gólt szerzett, a Sociedad pedig negyvenötöt, ez csak néggyel kevesebb a Real Madrid termésénél.

Az alsóházban is öldöklő küzdelem várható, az ősszel az EL-csoportkörben a Fradival mindkétszer leikszelő Espanyol 1993 óta nem esett ki – és a bajnokság 1929 indulása óta mindössze négy szezont töltött a másodosztályban –, most viszont nagyon rezeg a léc, mivel hat pontra van a 17. Celta Vigótól.

Az Espanyol már a harmadik edzőjét fogyasztja az idényben, és a korábbi 54-szeres válogatott Abelardónak nagyon nehéz dolga lesz, ha bent akarja tartani a csapatot, amely még a Barcával, a Reallal és a Valenciával is találkozik, igaz, alsóházi riválisai közül az Eibarral, a Leganessel és a Celtával is szembenéz.

A következő 39 napban az összes fontos kérdésre választ kapunk a spanyol bajnokságból, a meccseket itthon a Spíler 1-es és 2-es csatornáján lehet követni.

A 28. forduló programja

csütörtök:
Sevilla-Real Betis 22.00

péntek:
Granada-Getafe 19.30
Valencia-Levante 22.00

szombat:
Espanyol-Alavés 14.00
Celta Vigo-Villarreal 17.00
Leganés-Valladolid 19.30
Real Mallorca-FC Barcelona 22.00

vasárnap:
Athletic Bilbao-Atlético Madrid 14.30
Real Madrid-Eibar 19.30
Real Sociedad-Osasuna 22.00

Kiemelt kép: JOSEP LAGO / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik