Nemzetközi foci bajnokok ligája

A BL-kizárás felpörgeti vagy megsemmisíti a Manchester Cityt?

Kezdődik a Bajnokok Ligája legjobb része: az egyenes kieséses szakasz. Innentől már nincs számolgatás és körbeverés, amelyik csapat erősebb, az továbbjut. December közepe óta tudjuk a párosításokat, az azóta eltelt két hónapban azonban eléggé megváltoztak az erőviszonyok.

Most vagy soha?

A szezonban botladozó Atlético Madrid eléggé belenyúlt, ugyanis Európa legjobb formában lévő csapatával, a címvédő Liverpoollal találkozik a legjobb tizenhat között. Utóbbi még úgy is igaz, hogy az angolok továbbjutása nem volt zökkenőmentes a Genk, Salzburg, Napoli hármas mellett. A Napoli azon kevés csapat egyike, amely az elmúlt fél évben megverte a Poolt, az olaszokon kívül erre a bravúrra két brigád volt még képes:

  • a Manchester City, amely a szuperkupában tizenegyesekkel győzött,
  • és az Aston Villa, amely a Ligakupában verte 5-0-ra az ifikkel kiálló Liverpoolt.

Ezeken a botlásokon túl száguld Jürgen Klopp együttese, 26 bajnokiból 25 győzelem a mérleg az idényben, a Manchester City BL-ből való kizárásával már február közepén biztossá vált, hogy a következő szezonban is csoportkörös lesz az angol listavezető. Mivel a bajnoki cím sem forog veszélyben – 25 pont az előny –, nyugodtan lehet a Bajnokok Ligájára koncentrálni.

Ezzel szemben az Atléti nem néz ki most olyan jól, még akkor sem, ha januárban legyőzte a Barcát a szuperkupa elődöntőjében. A LaLigában egymás után jönnek a döntetlenek, a naptári évben 9 meccséből csak hármat húzott be a Madrid. Nem is mindig érezni az elmúlt években megszokott tüzet és lelkesedést minden mérkőzésen, ráadásul olyan döbbenetes januári kupakudarc is becsúszott, mint a harmadosztályú Leonesa elleni kiesés.

Harmadosztályú csapat ellen szégyenült meg az Atlético
Öt élvonalbeli csapatból négy is kiesett a Király Kupából.

A spanyol bajnoki cím alighanem elúszott, mivel 13 pont a lemaradás a listavezető Real Madriddal szemben. A Király Kupából is kiesett az Atlético, a szuperkupa döntőjét pedig a Real nyerte tizenegyesekkel, vagyis egyetlen esély a trófeaszerzésre a BL maradt. Ugyan minden évben sok gondja volt Diego Simeonénak a csapatépítéssel, megfáradni látszik a kapcsolat az edző és a klub között, lehet, a mostani az utolsó dobása az elmúlt években kétszer is Bajnokok Ligája-döntőt játszó Atlético Madriddal az európai topsorozatban. Gólgálára senki se számítson: a spanyolok 17, az angolok 15 gólt kaptak a saját bajnokságukban, úgyhogy innen is látszik, brusztolós meccs elé néznek a felek.

Diego Simeone törheti a fejét. Fotó: TF-Images/Getty Images

Más okokból, de szintén utolsó esélyekről cikkeznek Angliában a Manchester City kapcsán is. Pep Guardiola csapatát két évre kizárta a Bajnokok Ligájából az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), mert a pénzügyi fair play szabályait megszegve hamis adatokat közölt a szponzori bevételekről. Ugyan a klub fellebbezhet, de jelen állás szerint a következő két évben a City nélkül rendezik meg az európai kupasorozatokat.

Eltiltás esetén a City játékosai leghamarabb 2023 májusában emelhetnék magasba Európa legrangosabb serlegét, addigra Kevin De Bruyne és Riyad Mahrez 31, Kyle Walker 32, Sergio Agüero 34, Nicolás Otamendi pedig 35 éves lesz. A BBC és a Sky Sports hétfőn arról cikkezett, hogy Guardiola mellett Raheem Sterling is hűségesküt tett a csapatnak, miközben a Guradian és a Telegraph szerint szétszedik majd a csapatot. A legnagyobb kérdés az, hogy az elmúlt napok történései feltüzelik vagy épp ellenkezőleg, padlóra küldik a Manchester Cityt.

És akkor ilyen hangulatban jön a spanyol bajnokságot vezető Real elleni párharc.

A Madrid nem feltétlen brillírozva, de magabiztosan hozza a pontokat, a Mallorcán elszenvedett októberi veresége óta egyetlen meccsen kapott ki: a Real Sociedad elleni kupameccsen. A LaLiga és a BL kettős terhelése még okozhat talán fennakadást, de abszolút kényelmesen várhatják a spanyolok a párharcot.

2017-ben a felkészülés során jött össze a Real-City párharc. Fotó: Kevork Djansezian/Getty Images

Munkában az új szerzemények

Az Atlético Madrid elleni szuperkupa-vereség megpecsételte Ernesto Valverde sorsát az FC Barcelonánál, néhány napnyi keresgélés után pedig január közepén ki is nevezték az utódját, Quique Setiént a csapat élére.

Az új edzővel ugyan nem lett lehengerlő a katalánok játéka, de tény, hogy nyolc meccsből hatot nyert Setiénnel a Barca. Egyedül az Athletic Bilbao elleni Király Kupa-kiesés lehet fájó pont, az viszont elég komoly érvágás, hogy Ousmane Dembélé és Luis Suárez is kidőlt sérülés miatt. A katalánok ellenfele, a Napoli is edzőváltáson ment át, szinte abban a pillanatban repült Carlo Ancelotti a kispadról, hogy lejátszották az utolsó csoportmeccset, köszönhetően a rettentő feszült hangulatnak, amit elsősorban Aurelio De Laurentiis elnök gerjesztett.

Nápolyban a tulaj ellen lázadnak, mégis az edző szívhatja meg
A Napoli keményfejű tulajdonosa, Aurelio De Laurentiis nem igazán törődik azzal, játékosai mit gondolnak. Ezúttal sikerült addig feszíteni a húrt, hogy lázadás tört ki a klubon belül egy döntése ellen. A klub és a focisták nézeteltérésnek áldozata Carlo Ancelotti vezetőedző lehet.

Gennaro Gattuso pocsékul kezdett a csapat edzőjeként, első hat meccséből négyet is elbukott, így elég egyértelműnek tűnt, hogy a Barcelona a párharc esélyese. A Napoli azonban kezd erőre kapni és már beesett pár bravúr is: a Juventust a bajnokságban, az Intert az Olasz Kupában verte. Akadnak még ugyan kínos kisiklások, mint a Lecce elleni vereség, de összességében már jobban fest a nyolcadik helyen szerénykedő olasz csapat – nem lesz könnyű dolga a Barcának.

Ahogyan a José Mourinhót novemberben kinevező Tottenhamnek sem. A Spurs kissé kétarcú csapat, képes még mindig hullámvölgybe kerülni, most viszont épp olyan formában van, hogy nemrég a Manchester Cityt is megverte. A nyolcaddöntőben elég komoly feladatot kellene megoldania a Tottenhamnek: Gulácsi Péter és Orbán Willi klubja, a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában újonc Lipcse ugyanis jelenleg az egyik legerősebb német csapat, amelyik versenyben van még a Bundesliga bajnoki címéért is. Három nagy hiányzója már biztosan lesz a párharcnak: egyik oldalon Orbán Willi térdsérülése miatt harcképtelen hónapok óta, míg Spursnél Harry Kane dőlt ki korábban, a csapatot sokszor a hátán cipelő Szon Hung Min pedig kéztörés miatt nem játszik pár hétig.

A decemberi sorsolásnál a nagy többség alighanem a PSG sima továbbjutását várta a Borussia Dortmund ellen, mostanra azonban egyáltalán nem ilyen egyértelmű a helyzet. A német klub alaposan belehúzott az erősítésekbe télen: a középpályán szinte bárhol bevethető Emre Can mellett behúzták a norvég csodacsatárt, Erling Braut Haalandot. A 19 éves támadó berobbant a Bundesligába, első öt német bajnokiján nyolc gólig jutott.

Haaland Bundesliga-rekordot döntött újabb góljával
A Frankfurt sem úszta meg négy gól alatt a Dortmund elleni meccset.

A vezetőedzőnek, Lucien Favre-nak azért így sincs könnyű dolga, a középpályáról Thomas Delaney, Marco Reus és Julian Brandt is kidőlt a sorból, Jadon Sanchóval több fegyelmezetlenségi probléma is volt, ráadásul egyre erősödnek a hangok, miszerint távozófélben van. Párizsban is vannak hiányzók, Kimpembe, Meunier, Kurzawa és Pablo Sarabia sem egészséges, ám

a legégetőbb kérdés jelenleg az, hogy pályára lép-e bordasérülése után Neymar

A brazil, aki ott van a keretben, a szezonban 18 meccsen játszott, ezeken 15 gólja és 10 gólpassza volt. Az ő kiesése bármelyik csapatot földhöz vágná és alighanem a PSG is megérezné a hiányát, de azért Thomas Tuchel így is válogathat a klasszis támadók között, elég csak Kylian Mbappét, Edinson Cavanit és Mauro Icardit említeni.

A Juventus volt már jobb formában, igaz ez még akkor is, ha közben vezeti az olasz bajnokságot és elődöntős a kupában. Ebből is látszik, hogy az eredmények azért jönnek, azonban hiányzik az átütőerő Maurizio Sarri csapatából, a Verona elleni vereséget követően pedig már krízist kiáltott a teljes olasz sajtó. Sarri szerencséje, hogy a  Juve nem szokott szezon közben edzőt váltani, és hogy a nyolcaddöntőben az a Lyon jön szembe, amelyik pocsék formában van, csak a 11. helyen áll a francia bajnokságban.

Az ősszel edzőváltáson átesett, egy ideje űrfocit játszó Bayern Münchenre a gödörbe került Chelsea vár, míg a BL-szezon egyik meglepetéscsapata, az Atalanta a Valencián túllépve léphetne be az európai elitbe.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés

Február 18., kedd:
Atlético Madrid–Liverpool
Borussia Dortmund–Paris Saint-Germain

Február 19., szerda:
Atalanta–Valencia
Tottenham Hotspur–RB Leipzig

Február 25., kedd:
Chelsea–Bayern München
Napoli–Barcelona

Február 26., szerda:
Real Madrid–Manchester City
Lyon–Juventus

Kiemelt kép: Catherine Ivill/Getty Images

Olvasói sztorik