Nemzetközi foci

Nápolyban a tulaj ellen lázadnak, mégis az edző szívhatja meg

A Napoli keményfejű tulajdonosa, Aurelio De Laurentiis nem igazán törődik azzal, játékosai mit gondolnak. Ezúttal sikerült addig feszíteni a húrt, hogy lázadás tört ki a klubon belül egy döntése ellen. A klub és a focisták nézeteltérésnek áldozata Carlo Ancelotti vezetőedző lehet.

Az elmúlt évekből úgy emlékezhetünk a Napolira, mint a Juventus komoly, lényegében egyetlen kihívójára a Serie A-ban. Az elmúlt négy szezonban majdnem végig ezüstérmes volt az olasz bajnokságban a nápolyi csapat, egyedül a 2016-17-es kiírásban túrta ki a második helyről az AS Roma, akkor is csupán egy pontnyi előnnyel.

Ehhez képest a most futó bajnokságban mindössze hetedik a Napoli tizenegy fordulót követően, és az elmúlt hetekben különösen rossz formában van:

  • a Salzburg elleni döntetlennel (1-1) már négy tétmérkőzés óta nyeretlen,
  • a hétvégén kikapott az AS Roma elleni rangadón
  • és nem tudta legyőzni a tök utolsó Spalt sem.

A botladozás miatt alaposan bepöccent Aurelio De Laurentiis klubtulajdonos és úgy döntött, megbünteti a futballistákat. Ebből alakult ki aztán olyan hangulat, hogy ember legyen a talpán, aki rendet tesz a klub háza táján.

Lázadás Nápolyban

De Laurentiis tajtékzott, miután a Napoli vereséget szenvedett az AS Roma ellen, ezért drasztikus döntésre jutott:

közölte a csapatával, hogy idény közben edzőtáborba küldi a brigádot.

Az olaszok ezt ritirónak hívják, és számunkra talán furcsán hathat, de a 70-es, 80-as években ez bevett dolog volt Olaszországban. Bár akadt rá példa a közelmúltban is, a játékosok megalázónak tartják és a szakma szerint is elavult már ez a módszer, a 70 éves tulajdonos mégis meglépte, ám valószínűleg nem számolt azzal, hogy Nápolyban lázadás alakulhat ki belőle. Pedig így lett, a vezetőedző, Carlo Ancelotti is tiltakozott az ötlet ellen, de miután látta, hogy De Laurentiis hajthatatlan, beletörődött a sorsába.

Aurelio De Laurentiis roppant szigorú, önfejű klubvezető, akit már semmi sem érdekel, csak a Scudetto. Fotó: Ivan Romano/Getty Images

Nem volt mit tenni, Ancelotti megszervezte a programot, amelynek lényege az volt, hogy a futballisták az intenzív edzések mellett egy hétig, a Genoa elleni, hétvégi bajnoki utánig nem mehetnek haza.

Ilyen hangulatban fogadta a Napoli Szoboszlai Dominik csapatát, a Salzburgot a Bajnokok Ligájában. Az 1-1 után ugyan még mindig jól áll a csoportjában a csapat, a végeredmény összességében csalódást keltő. A válság pedig tovább mélyült.

A játékosok közösen úgy határoztak, hogy hazamennek, vagyis megtagadták, hogy az edzőközpontban aludjanak, ahová így egyedül Ancelotti tért vissza. Az edző ráadásul úgy távozott a BL-meccsről, hogy nem nyilatkozott, sőt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón sem jelent meg.

Ezek után De Laurentiis szinte ellenségként kezel mindenkit. Azonnal akcióba is lépett:

  • a Gazzetta dello Sport szerint kilátásba helyezett rendkívül súlyos szankciókat, többek között az ügyvédjeivel is megbeszéléseket tart, hogy milyen jogi lépésekre van lehetősége a focistákkal szemben,
  • a játékosok megzabolázására képtelen Ancelottit is kirúgná,
  • miközben hivatalos közleményben próbálja mentegetni magát, mert szerinte nem büntetésnek szánta a tábort, hanem segítségnek.

Az egész történet legnagyobb vesztese Ancelotti lehet, akit egyik oldalról a játékosai, másik oldalról a főnöke tart nyomás alatt,  miközben ő maga nem nagyon tehet semmiről. De Laurentiis szerint az edző dolga lett volna az edzőtábort elintézni, ráadásul az UEFA a Napolit fogja megbüntetni, amiért nem tett eleget a kötelező sajtótájékoztatón való megjelenésnek. Alighanem az edző lesz, akin lecsapódik majd mindez.

Ancelotti bajban

Maurizio Sarri után 2018-ban olyan edzőt akart kinevezni De Laurentiis, akivel végre megnyerheti csapata a Serie A-t, mivel a tulajdonos szerint erre évek óta alkalmas lenne a játékosállománya. Ancelotti tökéletesnek tűnt, mivel

  • az AC Milannal behúzta a Scudettót a 2003/04-es szezonban,
  • de bajnok lett később a Chelsea (2009/10), a PSG (2012/13) és a Bayern München (2016/17) élén is,
  • és egyike azon kevés edzőnek, akik már háromszor megnyerték a Bajnokok Ligáját (kétszer a Milant, egyszer a Real Madridot irányítva).

Az alkalmasságát tehát nem nagyon kellett magyarázni és Sarrival ellentétben nem csak dísznek tartotta a cserejátékosokat, hanem állandó rotációval gondoskodott a futballisták frissességéről. Sarri időszakában a Napoli rendre elfáradt tavaszra, mivel nem volt hajlandó változtatni sem a taktikáján, sem az ahhoz tartozó játékosokon, Ancelottinál viszont az egész keret bizonyíthatott.

Ezzel és az emberközpontú hozzáállásával megnyerte magának játékosait. Mivel azonban most ezek a focisták lázadtak fel, cinkosukként tekint az edzőre a Napoli tulajdonosa.

Összetartó közösség vagyunk, ami az edzőnknek köszönhető. Mindig nyugodt és próbálja levenni rólunk a terhet ebben a nehéz időszakban, nagyon hálásak vagyunk neki. Érte is szeretnénk jól teljesíteni, mert rengeteget segít nekünk és sikert érdemel ezért. Pozitívan kell gondolkoznunk, rajtunk múlik, hogy a következő két mérkőzésen biztosítsuk a továbbjutásunkat

mondta Lorenzo Insigne, a csapat kapitánya a Salzburg elleni döntetlen után.

A csapatkapitány kiállt az edző mellett. Fotó: Francesco Pecoraro/Getty Images

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen módon torolja meg a történteket De Laurentiis, de a forró fejű tulajdonos híres arról, hogy érzelmi alapon hozza meg döntéseit. A Napoli nyilatkozatstopot hirdetett, amely idő alatt zárt ajtók mögött tárgyal majd a jövőről. Szombaton viszont már a Genoa elleni bajnokin a sor és egy ötödik győzelem nélküli mérkőzés valószínűleg Ancelotti állásába kerülne – már ha ő irányítja még ekkor a csapatot.

Pedig az egész zűrzavar elkerülhető lett volna, ha De Laurentiis hallgat az edzőjére és nem pánikol be egy egyébként jó játék melletti gyengébb eredménysortól.

Kiemelt kép: Francesco Pecoraro/Getty Images

Olvasói sztorik